Sony Ericsson K600i: co by záleželo na EDGE – máme UMTS! (test)

Otestovali jsme první u nás oficiálně prodávaný Sony Ericsson s podporou 3G. V mnohém se podobá výbornému modelu K750i. Fotoaparát je sice horší, zato má ale hned dva. Chcete být připraveni na sítě třetí generace? Máme pro vás adepta ke koupi. Bonus: video

Na těle záleží

Displej je stejný jako ten, který se montuje do Sony Ericssonů K750i a W800i. Je jen o milimetr do výšky i do šířky menší, rozlišení je stejné – 176 × 220 obrazových bodů při 262 tisících barev. Má výbornou svítivost a dobrý kontrast. V porovnání s K750i ale působí menším dojmem. Tělo K600i je totiž nepatrně větší než u K750i a hlavně kolem displeje není tak velká černá plocha.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej Sony Ericssonu K600i • ve tmě

Hlavní nabídka ničím nepřekvapí. Je to typický Sony Ericsson poslední doby. Ikonky jsou velmi jemné, skvěle vykreslené, téměř na každém rohu v menu je nějaká animace. Telefon není pomalý, spíše naopak. Ale právě kvůli grafickým „eskapádám“ se nabídka při rozvíjení obsáhlejších složek velmi krátce zasekává. Novinkou v základní části nabídky je ikonka videohovoru.

  
Ukázka možného vzhledu hlavní obrazovky a nabídky

 
Další barevné téma nová ikonka videohovoru

V pohotovostním stavu je levá funkční klávesa přiřazena natrvalo informacím o hovorech a práva slouží pro vstup do nabídky. Pod nimi najdeme klasickou „vracečku“ o úroveň výše a korekční tlačítko „C“. Tlačítka se sluchátky zavrhl Sony Ericsson už dávno, hovory se ovládají klávesami pod displejem.

Vidím sebe, vidím tebe

Tlačítko s podivnou ikonkou (těžko hádat, jaká je její předloha), které bylo umístěno na K750i nad joystickem, se přesunulo na pravou svislou hranu telefonu. Je třeba jej podržet déle, pak se otevře menu se třemi záložkami.

Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko pro rychlé vyvolání Vlastního menu

Ve Vlastních zkratkách si můžete přidat do seznamu všechny důležité položky nabídky, ke kterým si přejete mít rychlý přístup. Nové události shromažďují přijaté nepřečtené zprávy, zmeškané hovory a upozornění na události v kalendáři. Posledním „ouškem“ jsou Záložky s oblíbenými webovými adresami.


Vlastní menu

Na levé straně displeje je tlačítko stejné velikosti, vyvolá okno pro videohovory v sítích 3G. Tuto funkci si budeme moci vyzkoušet až před Vánoci, kdy Eurotel spustí UMTS. Už teď se ale můžeme podívat, jak bude displej při videohovoru vypadat.

Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko pro videohovory

V levém dolním rohu je místo pro obraz z přední kamery, která má rozlišení CIF (352 × 288). Uvidíte se v něm vy. Zbytek plochy je určen primárně pro obraz volaného. Kdo je egoista, obrazy si prohodí.

 
Displej při videohovoru • opačné postavení obrazů

Během hovoru můžete obraz dvojnásobně přiblížit (jedním krokem) a upravit expozici. Přední kameru je možné i úplně vypnout a neztratíte se ani v šeru – zvládá noční režim.

Když budete chtít přátelům na druhém konci linky ukázat nějaký předmět nebo prostředí, můžete během telefonátu přepnout na hlavní fotoaparát. Videohovor je možné aktivovat velmi pohodlně; vyberete nebo napíšete číslo a po stisknutí „Volat“ zmáčknete hned levé „video-tlačítko“.

Sezame, otevři se!

Když jsme se teď dívali na práci druhé kamery, pojďme si představit tu hlavní. Vestavěný fotoaparát je chráněn otočnou krytkou. V jejích krajních polohách jsou aretace. Hodilo by se ještě snad i zrcátko pro autoportréty, protože druhou kamerou nelze fotit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krytka objektivu je velmi jednoduchá

Nad optikou je přisvětlovací dioda, která ovšem není tak výkonná jako světlo Sony Ericssonu K750i. Jednak je jen samotná (K750i má dvě) a pak i její světlo je teplejší, ne tak ostře modrobílé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nad optikou fotoaparátu je přisvětlovací dioda

Rozlišení fotoaparátu je 1,3 Mpx, tedy 1 280 × 1 024 obrazových bodů. Nabízí čtyřnásobný plynulý digitální zoom, který ovšem přibližuje pomocí výřezů. Není jej tedy možné použít při plné velikosti fotografií. Během snímání scény se drží telefon jako fotoaparát. Tentokrát chybí automatické zaostřování, spoušť nemá namáčknutí.

Při focení se v levém dolním rohu dozvíte, jaké rozlišení je aktivní a kolik obrázků takové kvality se vejde do vestavěné paměti o kapacitě 33 MB. V nastavení jsou dostupné čtyři režimy fotografování – klasický, panorama, rámečky a shlukové snímání. Pak zde jsou tři velikosti snímků, noční režim, aktivace přisvětlení, časování samospouště, obrazové efekty, vyvážení bílé barvy a nechybí ani záznam data a času přímo do obrázku. Fotoaparát ukládá základní data do hlavičky EXIF.


Nabídka nastavení fotoaparátu

 
Prohlížení a práce s obrázky v režimu focení

Dobře dopadly barvy. Jsou docela věrné, kritická červená nebo modrá jsou takové, jak vypadají ve skutečnosti. Snímky jsou ostré po celé své ploše. Problémy byly s automatickou korekcí expozice, u fotografie stromu jsou patrné přepaly oblohy. Nejhůře dopadl text – když je snímán z klasické vzdálenosti zhruba třiceti centimetrů, není zaostřený.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotografie pořízené telefonem se po kliknutí na náhled zobrazí v plném rozlišení

Sony Ericsson K600i nabízí i možnost pořízení videozáznamu ve formátu 3GP a v rozlišení 176 × 144 bodů. V průběhu natáčení můžete zoomovat a maximální délka videa je omezena jen volnou pamětí.


Třetí kapitola je věnována adresáři a psaní zpráv, podívame se na i na datové přenosy a přehrávač hudebních souborů

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson K600i, Základní data, Žal, Sezam, Edge +, UMTS, Zajímavá kombinace, Rychlé vyvolání, Kompletní adresa, Son, Eri, Test