Sony Ericsson K700: živý velký test nejlepšího mobilu

Sony Ericsson K700 je jeden z nejvíce očekávaných mobilních telefonů. Patří do nejvyšší třídy a podle redakčního hodnocení je to nejlepší mobil současnosti. Přečtěte si netradiční recenzi, do které jste při její přípravě mohli sami zasáhnout, a prohlédněte spoustu obrázků.

Výborný displej

Největší a také nejviditelnější změnu oproti starším modelům prodělal displej. Už u posledního Sony Ericssonu T630 byl velmi dobrý, zde však postoupil ještě o třídu výš. Dokáže opět zobrazit pětašedesát tisíc barev, je opět aktivní, má však výrazně větší rozlišení: na šířku displeje zobrazí více bodů než starší model na výšku. Opět se podívejte na tabulku se srovnáním příbuzných telefonů.

Telefon rozměry displeje rozlišení displeje jemnost displeje
Sony Ericsson K700 29 × 36 mm 176 × 220 3 709 bodů/cm2
Sony Ericsson T630 28 × 35 mm 128 × 160 2 090 bodů/cm2
Nokia 6230 27 × 27 mm 128 × 128 2 247 bodů/cm2
Siemens S65 *31 × 42 mm 132 × 176 1 784 bodů/cm2
Motorola V600 30 × 38 mm 176 × 220 3 396 bodů/cm2
*odhad rozměrů

Při tomto srovnání Sony Ericsson K700 vychází velmi dobře. Nemá sice největší displej ze všech, ale právě kvůli tomu nabídne nejjemnější obraz. Mezi jednotlivými pixely není viditelná žádná dělící mřížka a zobrazení je kvalitní. Displej Sony Ericssonu bych v této třídě přímo srovnával jen s Motorolami, ostatní značky mají buď malé rozlišení nebo u nich displej příliš nenarostl.

Klepněte pro větší obrázek
Displej je velký a k tomu má ještě vysoké rozlišení

Nemám bohužel k dispozici Sony Ericsson T630, abych s ním mohl přímo porovnat displej nového modelu. Kromě toho, že je velmi jemný, se mi ale zdá být také o něco jasnější. Na přímém slunci to sice moc nepomůže, při určitém natočení displeje je ale zobrazení vcelku čitelné.

V nastavení není vůbec možnost regulovat jas nebo kontrast displeje, můžete si pouze zvolit typ podsvětlení: zapnuto, vypnuto, automaticky (po čase se objeví nastavený spořič) nebo úsporný režim (displej se po chvíli vypne). Při aktivovaném spořiči nebo vypnutém displeji telefon nereaguje na stisknutí joysticku a pro návrat zpět musíte stisknout nějaké jiné tlačítko. Spořič v první fázi ukáže nastavený obrázek, může být animovaný, po čase se objeví digitální hodiny.

Japonská klávesnice

Obdélníková číslicová tlačítka jsou upořádána v přísné matici. Jejich materiálem je tvrdý plast, pocit při stisknutí je pevný a jistý. Trochu mi jen vadí nepatrný pohyb tlačítek ve svislém směru. Aby se klávesnice do malého mobilu vešla i s velkým displejem, je celý blok hodně posunutý směrem dolů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tvrdá a přesná tlačítka číslicové klávesnice

Hlavním ovládacím prvkem je joystick: pohybuje se ve čtyřech směrech a lze ho stisknout pro potvrzení voby. Před testem jsem byl zvyklý na trochu tužší čtyřsměrné tlačítko Nokie 7610 a ovladač Siemensu M65, joystick na Sony Ericssonu mi proto připadal až nepoužitelně citlivý. Postupně jsem si už zvykl, ale přesto se ještě občas neubráním překlepu. Joystick není příliš vystouplý nad okolní povrch, jeho citlivost to ale zachraňuje. Je velmi spolehlivý a přesný, snad ani jednou nevynechal. Podle testu v servisním menu joystick dokáže rozeznat i diagonální směry, je tedy devítisměrný, v telefonu jsem ale nikde nenašel funkci, která by tuto vlastnost využívala.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Joystick moc nevystupuje nad okolní povrch, je ale
dostatečně citlivý, takže to příliš nevadí

Joysticku už naštěstí není napevno přiřazen vstup do wapového prohlížeče, sami si můžete nastavit, které funkce se pohybem do jednotlivých směrů spustí. Při přiřazování se objeví běžná hlavní nabídka, ve které zvolíte požadovanou funkci. V některých případech vás k ní ale telefon nepustí; možná bych zde proto ocenil raději běžný seznam funkcí, abych nemusel pátrat, co mi telefon nabídne a co ne. Doufejme, že možnost přiřazovat funkce jednotlivým směrům joysticku zůstane i u mobilních telefonů, které budou prodávat operátoři.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Silné bílé podsvětlení klávesnice • všimněte si kruhu, který tvoří tapeta na displeji,
tvar funkčních tlačítek a podkres pod částí číslicové klávesnice

Zatímco číslicová tlačítka jsou průhledná, čtyři funkční klávesy kolem displeje jsou vyrobeny z mléčného plastu. Stejně jako dřív zde nejsou žádná vyhrazená tlačítka pro ovládání hovoru, pro všechno stačí dvě funkční klávesy, korekční tlačítko a klávesa pro návrat o úroveň zpět. Na tento způsob ovládání si musíte trochu zvyknout.

Psaní na Sony Ericssonu K700 je pohodlné. Tlačítka jsou dostatečně rozměrná i pro větší prsty, tvarově jsou také dobře rozlišitelná. Menší problém může být snad jen s poslední řadou kláves, která je umístěna velmi nízko. Tlačítka jsou při psaní i přes vypnutý zvuk docela slyšet: prostě cvakají.

Klávesnici lze zamknout buď ručně, stisknutím hvězdičky a pravé funkční klávesy, nebo v nabídce zvolit automatické zamykání. Aktivuje se z pohotovostního stavu už po dvaceti sekundách nečinnosti, což je docelapříliš krátká doba. Při pohybu v menu se zámek klávesnice nezapne, telefon ale po určité době vyskočí do základního displeje.

Kolem dokola

Na čelní ploše kromě displeje a klávesnice nenajdeme žádné další prvky, snad jen otvor sluchátka ukrytý v horní hraně a štítek QuickShare ve spodní části. Místo plastové bubliny bych ale u takového telefonu možná čekal kovový vyleptaný nápis. Na toto místo ale pravděpodobně přijdou loga operátorů, takže štítek musí být výměnný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hrana se sluchátkem • plastový štítek QuickShare

Na levém boku je kolébkové tlačítko, kterým se ovládá hlasitost, v režimu focení slouží pro nastavení kompenzace expozice, využijete ho i při příchozím hovoru pro ztlumení vyzvánění a odmítnutí – nastavení obsazovacího tónu. V pohotovostním stavu se stisknutím tohoto tlačítka zobrazí informace o telefonu. Sony Ericsson asi už definitivně opustil odhadování zbývající výdrže, je zde jen datum, nastavený vyzváněcí profil a volná paměť v kilobajtech. Podržením kulatého tlačítka na levém boku se aktivuje digitální fotoaparát, potom tlačítko slouží jako spoušť.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Levý bok s kolébkovou klávesou a tlačítkem pro ovládání fotoaparátu


V následující kapitole dokončím popis prvků na plášti telefonu a podrobně se zaměřím na vestavěný fotoaparát

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Motorola V600, Nokia 6230, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens S65, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson T630, Sony Ericsson T68i, Gumový špuntík, Tučné písmo, Velký test, Starý Ericsson, Eri, Živý, Pravidelná kontrola, Nejrychlejší telefon, MOBI, Mobil, Celkový součet