Sony Ericsson K700: živý velký test nejlepšího mobilu

Sony Ericsson K700 je jeden z nejvíce očekávaných mobilních telefonů. Patří do nejvyšší třídy a podle redakčního hodnocení je to nejlepší mobil současnosti. Přečtěte si netradiční recenzi, do které jste při její přípravě mohli sami zasáhnout, a prohlédněte spoustu obrázků.

Nové uživatelské prostředí

Změny grafického prostředí nejsou na pohled nijak zásadní a pokud nemáte v oku starší Sony Ericssony, možná byste na ně ani nenarazili. Jsou však důležité pro používání telefonu.

Nejvíc jsou vidět nové ikonky v hlavní nabídce. Jsou krásně prokreslené, prostorové, se stíny. Při pohybu v matici (jde to jen vodorovně nebo svisle, nikoli diagonálně) se objeví animace: vybraná ikonka se nafoukne, pohyb navíc doprovází stopa.

Sony Ericsson K700 může opět používat grafická témata. Pár jich je v základní nabídce, ostatní lze stáhnout. Zajímavou novinkou je, že tapeta na displeji může být animovaná. Vypadá to velmi efektně, třeba osvětlené bloky v černé variantě nebo mihotající se světélka v zeleném tématu. Změna grafiky je poměrně rychlá, za pět sekund je vše hotovo. Se Sony Ericssonem K700 bohužel nelze použít grafická témata určená pro starší modely; nejsou s ním kompatibilní.



Ukázka čtyř vestavěných grafických témat

Důležitou změnou je zavedení záložek do menu dalších úrovní. Nejlépe je to vidět v nabídce nastavení a v telefonním seznamu. Aby nebyly všechny položky v jednom dlouhém seznamu, jsou rozděleny do horizontálních záložek, mezi kterými se dá pohybovat šipkami doleva a doprava. Ušetřilo se tím místo, které bylo možné věnovat dalším informacím: označením položky se v některých případech objeví její nastavení

  
Záložky v nastavení • záložky v telefonním seznamu (všimněte si velmi
úsporného miniaturního písma) • nastavení budíku je vidět hned po označení řádku

O možnosti nastavit funkce všem čtyřem směrům joysticku jsem už psal. Podívejte se, jak se to dělá:


Nastavení funkcí pro joystick • při nastavování se objeví
hlavní nabídka, kde potvrdíte funkci, o kterou máte zájem

Změny se týkají také zobrazení telefonního seznamu, které ale popíšu v části o telefonování. Při prvním spuštění telefonu se objeví průvodce: nastaví se s ním čas, datum, dozvíte se o funkcích korekčního tlačítka a klávesy pro návrat zpět (při prvním použití to opravdu nemusí být úplně jasné).

 Jedna stránka z průvodce

U telefonu nelze změnit velikost písma. Pouze při psaní textové zprávy si můžete z nabídky vybrat menší nebo větší písmo, to je však vlastnost rozšířených textovek EMS, nikoli nastavení písma editoru. Standardně použitý font je ale dobře čitelný, možná jen s výjimkou právě SMS a wapového prohlížeče, kde je hodně tenký.

Ovládání telefonu je logické, tlačítka mají všude stejné funkce. Sony Ericsson K700 je docela rychlý mobil, až na prohlížení obrázků ve fotogalerii, kde generování náhledů trvá nepříjemně dlouho. Na rychlost Nokie 6230 ale Sony Ericsson nedosahuje, cítím u něj nepatrné zpoždění reakcí.

 
Kontextová nabídka dostupná z hlavního displeje

Telefonování: velmi malý seznam

Sony Ericsson K700 jsem zatím spíš chválil. Jsme ale u funkcí pro telefonování, tedy u toho nejdůležitějšího, kvůli čemu si mobil většina lidí kupuje, a najdeme tady věci, které si zaslouží silnou kritiku. Je to zejména kapacita adresáře. K čemu je v mobilu čtyřicet megabajtů paměti, když se do telefonního seznamu vejde pouze 510 položek? Položek, nikoli jmen, takže pokud máte u jména třeba pět telefonních čísel, v adresáři zabere pět míst.

Nerozumím, proč Sony Ericsson nevylepšil telefonní seznam. Tento problém se táhne už roky, neustále se o něm píše, s telefonem je kvůli tomu jen z části použitelná synchronizace, protože do pěti set položek se nic nevejde. Je to už ostuda – a zároveň vlastnost, kvůli které bych si Sony Ericsson K700 nekoupil. Přestože to je jinak naprosto špičkový mobil.

Telefon má při telefonování perfektní zvuk: jak ve sluchátku, tak při použití hlasitého handsfree. Je sytý, plný, basový, dostatečně hlasitý ... radost poslouchat.


Zadávání telefonního čísla na displej • vytáčení čísla

Do telefonního seznamu se dostanete pohybem joysticku směrem dolů. Můžete si ale nastavit libovolný jiný směr. Spolu se stejnou kapacitou adresáře se nezměnil ani způsob vyhledávání – opět probíhá pouze podle prvního znaku. Z nabídky navíc zmizela volba Volat kontakt s políčkem pro zadání prvních znaků, kdy se potvrzením dalo dostat k hledanému jménu.

S telefonním seznamem souvisí novinka, kterou jsem nakousl v části o novém grafickém prostředí. Jména jsou zde uspořádaná v seznamu pod sebou, u vybrané položky se ale navíc objeví nový řádek s telefonním číslem. Pohybem joysticku doleva a doprava můžete listovat mezi všemi čísly a e-mailovými adresami, které jsou ke jménu přiřazeny. Stisknutím joysticku začnete volat nebo psát nový e-mail či MMS.

 
U jména se v seznamu rovnou objeví telefonní číslo. Pokud jich
je víc, pohybem joysticku lze mezi nimi vybírat

Detail každého jména je rozdělen do záložek, zobrazení je proto velmi přehledné. U každé osoby může být až pět telefonních čísel: mobil, domů, zaměstnání, fax a jiné. Nelze přidat například dva mobily. Je zde místo pro e-mailovou a webovou adresu, pro titul, společnost, ulici, město, okres, PSČ a zemi. Je zde také textová poznámka.

   
Detaily kontaktu

Ke jménu můžete přidat obrázek nebo fotografii, objeví se na displeji při příchozím i odchozím hovoru. Osoby můžete také rozlišit individuálními vyzváněcími melodiemi a jednotlivým číslům přiřadit jmenovky pro hlasové vytáčení. Sony Ericsson podporuje také skupiny volajících. Nelze podle nich ale filtrovat hovory, slouží pouze pro hromadné posílání SMS

   
Nastavení obrázku ke jménu • odchozí hovor • příchozí hovor (zde bez obrázku)

Telefon ale přesto nabízí určitý způsob filtrování, kdy ve vyzváněcích profilech můžete nastavit, aby se nedovolala čísla mimo telefonní seznam.

 
Skupiny volajících si sami můžete vytvořit • vyzváněcí profily

Probíhající hovor lze nahrávat, slouží k tomu hned druhá položka v kontextové nabídce, ke které se dostanete stisknutím joysticku.


V další kapitole
začnu hodnocením synchronizace telefonního seznamu, většina textu je ale věnována práci se zprávami. Je zde velmi podrobný test e-mailového prohlížeče

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Motorola V600, Nokia 6230, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens S65, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson T630, Sony Ericsson T68i, Perfektní zvuk, Gumový špuntík, Celkový součet, Samostatná složka, Nepatrný pohyb, Starý Ericsson, Mobil, Interpolované rozlišení, Test, Nejlepší mobil, Přijatá textovka