Sony Ericsson K750i: rozplývejme se (velký test)

Jeden z nejočekávanějších a nejdůležitějších mobilních telefonů letošního roku je tady: Sony Ericsson K750i. Je to opravdu špičkový přístroj, kterému mnozí vůbec nenajdou konkurenci. A takový mobil samozřejmě nemůžeme odbýt jen tak ledajakou recenzí ... je trochu delší, mohu to tak nechat?

Stisknutím joysticku se otevře nabídka, která připomíná fotoaparáty Sony CyberShot. Vadí mi, že při každém potvrzení některé volby se zavře a pro další nastavení ji musíte otevřít znovu. Nejčastější funkce jsou ale přiřazeny tlačítkům: nastavení rozlišení, makro, noční režim a blesk.


Nabídka fotoaparátu

V nabídce je potom také například vyvážení bílé, které je často potřeba, protože automatika si se složitějšími podmínkami neporadí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka vlivu manuálního vyvážení bílé (pravý obrázek). Nevím ale, co je příčinou jeho menší ostrosti. Udělal jsem asi deset snímků a zatímco s automatickým vyvážením bílé byly všechny ostré, s nastavenými žárovkami dopadly všechny hůř

Při focení lze použít různé efekty, rámečky, je zde sériové snímání a také možnost tvorby panoramatických fotografií složených ze tří částí. Parametry expozice a nastavení telefon zapíše v souboru do hlavičky EXIF. Obrázky lze v telefonu upravovat, slouží k tomu aplikace PhotoDJ.

 Aplikace PhotoDJ

 
Video: možnosti nastavení fotoaparátu (1,59 MB)

Podle neoficiálních zpráv Sony Ericsson na poslední chvíli změnil čip ve vestavěném fotoaparátu. Místo původního čipu CMOS by v prodejních kusech měl být typ CCD. Telefon na to sám neupozorňuje, podle některých znaků ale mohu usuzovat, že máme k dispozici typ se snímačem CMOS.

Další ukázkové snímky:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Tip: přečtěte si podrobný článek o focení se Sony Ericssonem K750i s mnoha ukázkovými snímky

Sony Ericsson K750i umí natáčet i video. Maximální rozlišení ale zůstává ve standardních hodnotách 176 × 144 bodů. Délka videa závisí na volné paměti, v průběhu natáčení lze používat zoom, ale nevypnete zvuk. Video posléze na displeji můžete přehrávat naležato. Dá se zpracovat v nové aplikaci VideoDJ: sestříhat, spojit atd.

 
Přehled videonahrávek • přehrávání videa v běžném a celoobrazovkovém režimu

 
Aplikace VideoDJ pro práci s videonahrávkami

Prostředí: animace, kam se podíváš

Grafika uživatelského prostředí vychází z předchozího modelu K700i a přidává pár inovací. Doslova na každém kroku jsou teď animace:

  • vstup do hlavní nabídky: ikony expandují ze středu displeje k okrajům
  • pohyb v hlavní nabídce: ikona se postupně zvětší a potom spolu s ohraničujícím kruhem pulsuje
  • nabídka další úrovně: rozvine se z hlavičky směrem dolů
  • pohyb v nabídce další úrovně: animovaný přesun kurzoru
  • záložky (například v nastavení): při přecházení najíždějí z boku

 
Hlavní nabídka • nastavení v záložkách

Přidejte k tomu ještě animované tapety na hlavním displeji a pohyblivé pozadí za zvýrazněnými nabídkami. Animace jsou napřed úžasné, ale už po několika dnech mi začaly trochu vadit. Nikde se ale nedají vypnout, v telefonu jsou napořád.

 
Video: ukázka hlavního displeje a nabídky, tvorba textové zprávy (1,23 MB)

 
Video: červené grafické schéma, ukázka animovaného displeje, hlavní nabídky a prohlídka kalendáře (1,11 MB)

Jak je vlastně Sony Ericsson K750i rychlý? Není to úplně jednoznačné. Telefon na podněty uživatele reaguje okamžitě, s nepozorovatelným zpožděním. Když se k tomu ale přidají animace, zdá se, že rychlost je menší. I když bych podle rychlosti reakcí Sony Ericsson K750i neřadil mezi úplnou špičku, je to velice rychlý telefon a řekl bych, že z tohoto hlediska s ním bude spokojený úplně každý. Vypnutí animací by ale pomohlo.

Jak se Sony Ericsson ovládá

Na hlavním displeji je pochopitelně tapeta, která může být animovaná. Texty jsou pouze v horní a spodní části, takže většina plochy je k dispozici pro obrázek. Tapeta je často součástí grafických témat, které navíc změní i pozadí za nabídkami a další detaily uživatelského prostředí. Standardně byly v telefonu čtyři grafická témata, jak světlá tak inverzní. Další témata různé kvality lze najít a stáhnout na internetu.

Hlavní displej


Čtyři standardní grafická témata

Po chvíli nečinnosti se na displeji ukáže spořič v podobě velkých digitálních hodin. Zobrazují se na něm také ikony zmeškaných událostí. Ze spořiče se lze dostat zpět jen stisknutím tlačítka se šipkou, nijak jinak.


Spořič displeje, podsvětlení za chvíli úplně zhasne

Hlavní nabídka má podobu matice ikon, skládá se ze čtyř řádků a tří sloupců. Ikonky jsou velmi pečlivě prokreslené a snadno lze poznat, co se pod nimi skrývá. V matici se dá pohybovat pomocí joysticku, přičemž například ze spodní ikony se lze rychle dostat na první stisknutím šipky dolů. Pro rychlou práci jsou k dispozici i klávesové zkratky, které odpovídají rozmístění ikon v matici – na číslicové klávesnici jsou totiž také čtyři řádky a tři sloupce. Číslicové zkratky je možné používat i v dalších úrovních nabídky, musíte je ale odpočítat od prvního řádku, čísla zde nejsou uvedena.

Samotné ovládání je velmi konzistentní. Můžete si být jisti, že šipkou se vždy dostanete o úroveň zpět, podržením až na hlavní displej. Klávesa C zase smaže všechno, co lze smazat.

Co se dá říct k paměti?

Vnitřní paměť Sony Ericssonu K750i má kapacitu kolem 34 MB. Správce v telefonu se na soubory nedívá podle jejich umístění a stromové struktury, položky jsou seřazeny podle typu. Vedle sebe najdete soubory z vnitřní paměti i z paměťové karty. Je zde sekce pro obrázky (fotografie jsou potom v podsložce), část vyhrazená videosouborům, zvukům, grafickým tématům, uloženým webovým stránkám, hrám a aplikacím. Poslední složka je určena pro všechny typy souborů, které se nevejdou jinam.

Správce souborů

Po nainstalovaní softwarového balíku PC Suite se mezi programy objeví i položka Sony Ericsson File Manager, přes kterou se z počítače dostanete do paměti telefonu a na paměťovou kartu. Může to být ještě jednodušší, k paměťové kartě se pomocí kabelu dostanete i z běžného správce souborů, objeví se zde jako další disk. Protože ale Sony Ericsson nepodporuje USB Mass Storage a nezobrazí se jako disk po prostém připojení telefonu kabelem, musíte ještě nainstalovat ovladače. Je to trochu zdlouhavé, instaluje se asi pět služeb a hlavně je škoda, že s telefonem a kabelem nemůžete přijít k jakémukoli počítači.


V následující kapitole zjistíte, jak rychle se dají kopírovat data mezi telefonem a počítačem. Sony Ericsson vylepšil prohlížení obrázků. A vrhneme se do telefonování

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Motorola E398, Nokia 6230i, Nokia N90, Siemens S65, Sony Ericsson K700i, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson S600i, Sony Ericsson T630, Vzdálené zařízení, Malá změna, Velký test, První stisknutí, Eri, Operátorský telefon, Silná zbraň, Pravý obrázek, Textový dokument, Standardní hodnota, Tmavá scéna