Sony Ericsson K800i: zažít nudu, vadí! (velký test)

Mobilní telefon s možností videohovorů, digitální fotoaparát s rozlišením 3MPx, přehrávač hudby, kvalitní přehrávač videa, herní konzole, rádio s RDS, správce obrázků, kapesní internetový prohlížeč, čtečka RSS kanálů, ale také užitečný organizér. To vše je Sony Ericsson K800i. Podrobný test, více než 200 obrázků a 15 videí!

Displej a prostředí: fialová romance

O zobrazování informací se stará aktivní TFT displej s rozlišením 240 × 320 bodů a s podporou 262 tisíc barev. Stejný zobrazovač už jsme viděli například u modelu W900i. Zobrazení je velmi jemné, kontrastní a překvapivě dobře čitelné na slunci. Oproti displeji Sony Ericssonu K750i je to velký skok v komfortu.

Klepněte pro větší obrázek 
Displej se povedl

Co displej po zapnutí zobrazí jako první? Samozřejmě logo výrobce. Hned poté následuje otázka (lze v nastavení vypnout), zda chcete telefon používat v normálním režimu nebo v tzv. Flight módu (bez aktivace telefonní části). Pokud zvolíte druhou možnost budete připraveni o komunikaci, ale všechny ostatní funkce jsou vám k dispozici. Následuje zadání kódu PIN, případně bezpečnostního kódu telefonu, pokud máte zapnutou ochranu telefonu pro použití pouze s vlastní SIM kartou a vložili jste do něj jinou kartu. Při prvním spuštění pak následuje tradiční průvodce základními funkcemi telefonu.

Telefon dále nabídne možnost stažení nastavení internetu a MMS. Tato funkce bohužel zklamala a zahlásila chybu, stačí si ale ze stránek výrobce nechat zaslat konfigurační textovky.

Obrázky displejů jsou zmenšené, klepněte pro plnou velikost

 
Pohotovostní displej a hlavní nabídka • jiná tapeta a velké hodiny

Na displeji v pohotovostním režimu není moc nového. Na pozadí může být statická nebo animovaná tapeta, vespod jsou popisky funkcí kontextových tlačítek, nahoře řádek stavových ikon s ukazateli stavu baterie a signálu. Nad popiskem pravého kontextového tlačítka je uvedeno datum a aktuální čas. Ten si však můžete nechat mnohem elegantněji zobrazit v podobě velkých hodin na pozadí.

 
Na první pozici v nabídce je PlayNow - u nás nefungující hitparáda, ale můžete si zde alespoň stáhnou melodie zdarma

Struktura nabídky je stejná jako u předchůdce. Hlavní nabídku tvoří dvanáct ikon (nelze přepnout do jiného typu zobrazení) a dílčí nabídky už jsou jen textové. V podnabídce Nastavení nebo Správce souborů se pak setkáme se záložkami. Pro rychlejší postup nabídkou je možné funkce vybírat stiskem odpovídajícího numerického tlačítka. Trochu vás budou v tom případě brzdit všudypřítomné animace. Jinak je ale telefon docela svižný a okamžitě reaguje na všechny povely.

  
Připravená grafická témata 

Základní barvou nabídky je černá, texty jsou bílým písmem a vše zdobí grafika ve fialovo-růžových odstínech. Celek působí docela dobře. V tomto duchu nabízí telefon tři grafická témata, čtvrté používá černé písmo a světlé pozadí. Když vás standardní témata omrzí, můžete použít některé ze Sony Ericssonu W900i.

 
Je možné použít grafické téma ze Sony Ericssonu W900i

Podsvícení displeje je dostatečné, večer možná až moc silné. Ale nevadí, je možné jej ztlumit. Jakmile necháte telefon v klidu, naběhne úsporný režim a displej úplně zhasne. Buď pak nemusí zobrazovat nic nebo černobílé digitální hodiny a ikony při zmeškaných událostech. Ikony jsou velké a názorné, nelze je přehlédnout. Oproti předchůdci se z úsporného režimu dostanete i pohybem joysticku, u sedmsetpadesátky bylo nutné stisknout nějaké tlačítko.

Ovládání: umí dělat pět věcí zároveň

Nabídkou se posunete kupředu stiskem joysticku nebo stiskem levé kontextové klávesy. Pro pohyb vzad je vyhrazena speciální klávesa. Tlačítko s písmenem C slouží pro mazání. Klasický pár červeného a zeleného tlačítka není potřeba, plně je nahradí kontextové klávesy.

Čtyři své nejoblíbenější funkce můžete přiřadit čtyřem směrům výkyvu joysticku. Z pohotovostního režimu se k nim okamžitě dostanete. Stále není k dispozici hlasové ovládání funkcí, ale zůstal zachován seznam oblíbených funkcí dostupný v menu činností. To je dostupné pod zmiňovaným malinkým tlačítkem na pravé straně klávesnice. Seznam oblíbených funkcí je plně konfigurovatelný.

Fotoaparát se spouští automaticky po odsunutí krytky a pokud je krytka již otevřená, stačí podržet tlačítko spouště. Pokud déle stisknete jedno z tlačítek pro regulaci hlasitosti na boku telefonu, bude telefon očekávat vyřknutí jmenovky hlasového vytáčení. Při krátkém stisku se zobrazí informace o stavu telefonu – aktuální profil, stav paměti, přesný stav baterie.

 
Obkoukané od Nokie, ale praktické • informace o stavu telefonu

Při krátkém stisku vypínacího tlačítka aktivujete nabídku režimů telefonu. Buď jej můžete úplně vypnout, aktivovat tichý režim (lze i podržením mřížky), zamknout klávesnici (lze kombinací hvězdičky a pravého kontextového tlačítka) nebo vybrat některý z vyzváněcích profilů.

  
Jednotlivé záložky menu činností, zejména poslední obrázek je zajímavý

Ještě zpět k menu činností. To má čtyři záložky – tedy o jednu více než předchůdce. K seznamu zmeškaných událostí, oblíbených funkcí a internetových odkazů přibyl seznam spuštěných aplikací. Telefon totiž umožňuje spuštění několika javových aplikací nebo funkcí zároveň. Můžete si spustit ICQ klienta, internetový prohlížeč a mezi tím si zahrát hru. Pak vše minimalizujete napíšete si textovku a v průběhu jejího psaní se mrknete do kalendáře, abyste si zjistili vhodný termín schůzky. Nejlépe si možnosti multitaskingu prohlédnete na videu. Nevím, kolik javových aplikací může být zároveň spuštěno, zkoušel jsem nejvíc čtyři.


Další kapitola

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson K800i, Přesný stav, Son, Nejrychlejší způsob, Eri, Vroubek, Denní plán, Světlé pozadí, Malé okénko, Skvrna, Hlasová zpráva, Kovová mřížka, Kanál připravený, Růžový odstín, Kožené poutko, Dolní tlačítko, Oblíbená funkce, Test