Sony Ericsson K800i: zažít nudu, vadí! (velký test)

Mobilní telefon s možností videohovorů, digitální fotoaparát s rozlišením 3MPx, přehrávač hudby, kvalitní přehrávač videa, herní konzole, rádio s RDS, správce obrázků, kapesní internetový prohlížeč, čtečka RSS kanálů, ale také užitečný organizér. To vše je Sony Ericsson K800i. Podrobný test, více než 200 obrázků a 15 videí!

Video: oblíbené filmy stále s sebou

V nabídce nového Sony Ericssonu K800i najdeme vedle přehrávače hudby samostatný přehrávač videa. Ač je v nabídce docela schovaný a na první pohled nepřináší nic moc nového, jedná se o velmi praktický nástroj.

Přehrávač je jednoduchý. Po jeho otevření se vám zobrazí seznam videosouborů dostupných ve složce s videi. Poradí si s komprimovanými formáty 3GP nebo MPEG4. Displej s rozlišením 240 × 320 bodů slibuje slušnou podívanou, ale trochu trapné je, že videa pořízená vestavěným fotoaparátem mají rozlišení pouze 144 × 176 bodů a na displeji jsou proto obehnány tlustým černým rámečkem. Do telefonu jsem zkoušel nahrát videa různých kvalit, ale jako optimální se jeví formát MPEG 4, rozlišení 320 × 240 bodů, snímkování 15 fps a bitrate kolem 500 kbps. Jeden díl oblíbeného seriálu Přátelé tak zabere přibližně 80 MB, běžný celovečerní film se většinou vejde do 300 MB. Obraz je plynulý a na displej mobilního telefonu dostatečně kvalitní. K převodu videa z běžných „divXů“ jsem použil program PSP Video Express. Ten je primárně určen pro úpravu videosoborů pro herní konzoli Sony PSP, ale pro naše účely poslouží stejně dobře. A hlavně je zdarma.

 
Prohlížení videa na výšku • a na šířku

Vyberete soubor k přehrávání a tím přehrávač spustíte. Při zobrazení na výšku uvidíte nahoře pruh s průběhem přehrávaného filmu, dole jsou funkce kontextových tlačítek. Levé slouží k pozastavení a spuštění přehrávání, pravé otevře kontextovou nabídku. Je tu možnost přitpůsobit velikost videa displeji, uložit obrázek pozastaveného videa nebo například volba k odeslání videa e-mailem nebo multimediální zprávou. Ale co hlavně, můžete přepnout do horizontálního, celoobrazovkového režimu. Celá plocha je bezezbytku věnována přehrávanému videu a nepřekáží zde ani popisky kontextových tlačítek (funkce však zůstávají zachovány).

Film můžete v průběhu přehrávání přetáčet. Když jej přerušíte, nemusíte se na něj dívat od začátku znova, podržením joyticku doprava nebo doleva najdete místo přerušení. Ve svislém zobrazení se hledá snadno, video se sice „zasekne“, ale vidíte průběh a čas, nicméně v celoobrazovkovém režimu koukáte jen na pozastavené video a jen hádáte, ve kterém okamžiku se zase spustí (to je ten skok ke konci ukázkového videa). Krátkými stisky joysticku přepnete na předchozí nebo následující videoklip. Pohybem joysticku nahoru se nevyvolá žádná funkce, pohybem dolů aktivujete zpomalené přehrávání. Hlasitost se reguluje bočními tlačítky. Hudební tlačítko na druhém boku je možné používat k pozastavení a spouštění přehrávání.

 
Kvalitní displej dovoluje použít i titulky

Displej je kvalitní a na video se dobře kouká. Jak se můžete přesvědčit na videoukázce nebo také na obrázcích, není problém sledovat filmy i s titulky. Písmenka jsou malá, ale pohodlně čitelná.

Internet a data: chceme UMTS i EDGE

Zábavu i užitek přinese vestavěný internetový prohlížeč Netfront. Ten je velmi kvalitní a dobře využívá velkého displeje. V širokém rozsahu můžete měnit velikost zobrazovaného písma a k dispozici je i horizontální pohled na zobrazované stránky. Vše opět nejlépe uvidíte na videu.

Prohlížeč Netfront:

 
Google ví, Google najde... • ...a našel • titulní strana MobilManie je příliš složitá, ale přesto se nějak zobrazí • přejděme raději na textovou verzi 

 
Prohlížení stránek na výšku...

 
...a na šířku

 
Velikost zobrazení lze nastavit v širokém rozsahu

  
A komu by snad vadil Netfront, ten si nainstaluje Operu Mini

O přenos dat se postará GPRS třídy 10 nebo UMTS, pokud je v dosahu. Hodilo by se EDGE, ale to nabídne až sourozenec s označením K790i, kterému ale zas bude chybět podpora UMTS.

Pro spojení s počítačem použijete infraport, Bluetooth nebo USB datová kabel. Vše funguje spolehlivě. na přiloženém CD najdete nejnovější verzi obslužného softwaru Sony Ericsson PC Suite. Ten umožňuje především synchronizaci s Outlookem, dále zajistí přístup k paměti telefonu nebo pomůže při tvorbě MMS zpráv. S jeho pomocí se také snadno připojíte k internetu. Obslužný program je šikovný, ale udělal si u mě vroubek vynuceným restartem počítače při instalaci.

Sony Ericsson PC Suite:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka • nastavení synchronizace

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tvorba obrázku na pozadí displeje • vytváření MMS • prohlížení obsahu paměti telefonu

Klepněte pro větší obrázek
Připojování počítače k internetu

Sen mnohých

Při vzpomínce na loňské odklady začátku prodeje modelu K750i si netroufám odhadnout, jak to bude letos s K800i. Předpokládám, že na konci srpna by se z telefonu mohli radovat první čeští zákazníci. Avizovaná předpokládaná cena je 13 tisíc korun. Vzhledem k vyšší pořizovací ceně zůstane pro mnohé Sony Ericsson K800i pouze snem. Cena však určitě po několika měsících začne padat dolů, stejně jako to bylo u modelů K700i a K750i.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Chcete mě?

Sony Ericsson K800i je bohatě vybavený multimediální mobil, který, ač není smartphone, poskytne svému majiteli spoustu zábavy. Drobné nedostatky mu budou odpouštěny a jistě se stane podobným kultem jako jeho předchůdci.


Další kapitola

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson K800i, Velký, Test, Dolní tlačítko, Denní plán, Kanál připravený, Hlasová zpráva, Velký test, Nejoblíbenější funkce, Oblíbená funkce, Skvrna, Kožené poutko, Malé okénko, Eri, Růžový odstín, Nejrychlejší způsob, Vroubek, Son