Sony Ericsson K850i: velký test

Nabídne 5Mpx fotoaparát, datové přenosy EDGE i HSDPA, čidlo polohy a spoustu funkcí. Otestovali jsme nejlepší Sony Ericsson.

Roztřiďte si zprávy

V nabídce zpráv nejsou na první pohled patrné žádné změny oproti předchozím modelům, pár drobností se ale najde. Nabídka zpráv je ozdobena ikonkami u každé položky. Hned ta první vede na nabídku psaní nové zprávy. Na výběr jsou čtyři typy – SMS, MMS, rychlá hlasová zprava a E-mail.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka zpráv • píšeme SMS zprávu se slovníkem T9 • při odesílání se zobrazí seznam posledních adresátů

Při psaní SMS zprávy máte k dispozici osm řádků. Během psaní lze využívat slovník T9, který urychlí psaní. Píše bez české diakritiky a tak nedochází ke zkracování zpráv, v případě zájmu si ale můžete diakritiku zapnout. Slovník kromě jednotlivých znaků ve slově dokáže navrhovat i celá slova – odpozoruje, jaká slovní spojení nejčastěji používáte. Odpočet znaků se tradičně aktivuje až při posledních dvaceti znacích zprávy, přechod na další SMS je ohlášen nepřehlédnutelným upozorněním.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Seznam doručených zpráv • čtení zprávy

Části textu je možné zkopírovat do schránky a vložit na jiné místo, a to nejen zpět do těla zprávy, ale třeba do kalendáře. V průběhu psaní SMS zprávy je také možné zprávu přepnout na MMS. Doručenky se aktivují globálně a jedná se o zprávy „na displej“ – po potvrzení zmizí a nejsou nikde archivovány. Zvuk upozornění na zprávy lze libovolně změnit, upozornění doručenky je krátký (trochu protivný) zvuk, který změnit nelze.

Doručené zprávy jsou vidět v přehledném seznamu, kde na první řádku vidíte jméno odesílatele a na druhém menším písmem několik prvních slov. Seznam lze uspořádat podle odesílatelů, data, velikosti nebo kategorie. Kategorií je šest (Dovolená, Důležité, K vyřízení, Oblíbené, Práce a Zábava) a zprávy si podle nich můžete třídit.

Klepněte pro větší obrázek
Tvorba multimediální zprávy

Multimediální zprávy se vytváří v přehledném editoru. Začnete textem a prostřednictvím grafických ikon postupně přidáte další obsah. Při odesílání SMS/MMS zprávy se nabídne seznam pěti posledních adresátů, zadat můžete i nové číslo nebo vybrat kontakt z adresáře.

Internet v kapse

E-mailový klient umožňuje přepínat až mezi pěti účty, ale bohužel je nedokáže obsluhovat zároveň. Nastavit si můžete zvláštní zvuk pro příchozí e-maily, automatickou kontrolu účtu, stahování pouze hlaviček zpráv nebo datový limit pro automatické stahování. Zprávy lze odesílat i přijímat s velkými přílohami. Klidně do e-mailu přidejte fotku v plném rozlišení. E-mailový klient kupodivu umožňuje nastavení velikosti písma ve třech krocích, editor pro SMS to ale neumí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
E-mailový klient – nabídka, psaní e-mailu, složka doručených, čtení e-mailu a možnosti nastavení

Mezi zprávy se zatoulala také čtečka RSS kanálů. Od Sony Ericssonu dostanete několik kanálů připravených, ale seznam si můžete libovolně konfigurovat. Bohužel není možné třídění do skupin. Aktualizaci lze provádět ručně nebo automaticky po zvoleném čase. Prohlížení je rychlé a přehledné, po kliknutí na vybranou zprávu se otevře krátký náhled a pokud si přejete prohlédnout celý článek, otevřete jej v internetovém prohlížeči. Ohlášení nové zprávy je řešeno „bublinou“ na pohotovostním displeji, ale tento způsob upozornění lze vypnout a kanály se budou nenápadně aktualizovat na pozadí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
RSS čtečka • prohlížení kanálu • zobrazení zprávy • upozornění na novou zprávu na pohotovostním displeji • čtení zprávy

Mezi zprávy se dále zatoulala ještě jedna online služba, a to Přátelé. Jedná se o klient pro instant messaging, který můžete provozovat prostřednictvím služby Yamigo. Ta zvládne obsluhovat účty služeb Yahoo, MSN, AIM nebo ICQ. V mém případě si však s ICQ příliš nerozuměl. Samotný klient je velmi přehledný a dokáže běžet na pozadí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Funkce Přátelé pod sebou skrává povedeného kecálka

Klepněte pro větší obrázek
Funkci Přátelé lze využívat se službou Yamigo

Další informace můžete hledat na internetu díky internetovému prohlížeči Netfront. Ten je kvalitní a dobře využívá velkého displeje. V širokém rozsahu můžete měnit velikost zobrazovaného písma a k dispozici je i horizontální pohled na zobrazované stránky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Internetový prohlížeč

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Prohlížení na šířku displeje

Úvodní stránka prohlížeče obsahuje pole pro vyhledávání na Googlu, rozbalovací složku s RSS kanály, složku historie, a tři odkazy na služby Sony Ericssonu. Záložky oblíbených webů si můžete synchronizovat s počítačem. Prohlížeč není špatný, ale náročnější uživatelé si doinstalují Operu Mini.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kontextová nabídka prohlížeče

O zábavu postaráno

Zábavné funkce jsou u Sony Ericssonu K850i hojně zastoupeny, ty nejdůležitější najdete v nabídce Média. Najdeme tu například přehrávač hudby. Ten je oproti předchozím modelům inovovaný a designem navazuje právě na nabídku Média. Hudba je roztříděna podle interpretů a alb, vytvářet si můžete vlastní seznamy skladeb. Soubory s hudbou přitom mohou být uložené v libovolných adresářích na paměťové kartě. V nabídce je také seznam podcastů, které si můžete stahovat prostřednictvím RSS čtečky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač – výběr interpreta, přehrávání, kontextová nabídka a opozornění na spuštěný přehrávač na pozadí (zelená šipka nahoře)

V režimu přehrávání vidíte název skladby, interpreta i alba. Skladby lze přetáčet a přeskakovat mezi nimi. V nabídce nastavení lze zvolit režim přehrávání nebo ekvalizéru (k dispozici je i režim MegaBass).

Výrobce ke svému elitnímu modelu dodává bohužel jen obyčejná sluchátka. Od nich nečekejte zázraky, jsou to běžné špunty s odpovídajícím podáním zvuku. Redukce na konektor 3,5mm jack bohužel chybí, kvalitnější sluchátka ale můžete připojit prostřednictvím Bluetooth.

Klepněte pro větší obrázek 
Sluchátka dodávané s telefonem

S připojenými sluchátky lze využívat také rádio. Je stejné jako u modelu K800i. Nabízí RDS a do paměti si můžete uložit oblíbené stanice. Bohužel zde není ekvalizér pro doladění vlastností zvuku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rádio

Telefon si poradí i s videi, a to ve formátu 3GP nebo MP4. Samozřejmostí je přehrávání přes celý displej bez jakýchkoli rušivých prvků. Grafika přehrávače po pár vteřinách přehrávání zmizí a vyvolá se po opětovném stisknutí nějakého tlačítka. Video lze přetáčet dopředu a dozadu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Přehrávač videa • grafika přehrávače po několika vteřinách zmizí a zbude jen obraz videa

Další zábavu zajistí hry – připraveny jsou dvě: Tenis a hra s kuličkou Marble Madness. Obě hry nabízí 3D grafiku a nějakou specialitku. U tenisu je to možnost multiplayeru prostřednictvím Bluetooth, u Marble Madness ovládání prostřednictvím čidla polohy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka zábavy a ukázka her

Zábavu si užijete také s tradičními aplikacemi VideoDJ, PhotoDJ a MusicDJ, se kterými můžete tvořit zábavná videa, obrázky nebo vyzváněcí melodie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Specialitky Sony Ericssonu: TrackID, VideoDJ, MusicDJ, dálkové ovládání, PlayNow

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson K700i, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson K800i, Sony Ericsson K810i, Sony Ericsson K850i, Denní přehled, Jediné jméno, Regulující jas, Plná kvalita, Video + Music, Velký kontrast, Zapnutý telefon, Automatické spouštění, Konec seznamu, Eri, Oblíbený web, Pořádná dávka, Son, Úprava obrázků