Sony Ericsson M600i: ne všichni chtějí otesánka P990i (velký test)

Tenký komunikátor s dotykovým displejem a nevšední kolébkovou klávesnicí podporuje sítě třetí generace, chlubí se bohatou výbavou pro organizaci času a správu pošty i kontaktů, má nové prostředí Symbianu. Přehraje hudbu i film, rozumí si s počítačem. A mnozí uvítají, že mu chybí fotoaparát. 3× video

Rychlá kancelář

Po Kalendáři přijde na řadu Kancelář. Tak se jmenuje další složka v nabídce určená pro práci s dokumenty apod. tu prohlížeč PDF souborů a především aplikaci QuickOffice pro prohlížení a editaci běžných dokumentů sady Microsoft Office. Ta najde dokumenty Office uložené v telefonu nebo na paměťové kartě.

Klepněte pro větší obrázek
Čtyři záložky v aplikaci QuickOffice pro čtení dokumentů

Pracuje se čtyřmi záložkami, přičemž v první jsou všechny nalezené soubory, ve druhé textové dokumety Wordu, ve třetí tabulky Excelu a ve čtvrté prezentace aplikace PowerPoint. Možnosti práce se soubory jsou na mobil velmi slušné, jednotlivé dokumenty lze přímo upravovat, tabulky pracují s listy, není problém editovat nadpisy. Stránky se zobrazují velmi přehledně, můžete si vybrat klasickou polohu na výšku nebo zvolit zobrazení na šířku. Nechybí ani funkce „celá obrazovka“ a můžete si dokonce vybrat, které panely nástrojů si necháte ukázat přímo na hlavní obrazovce, abyste pro ně nemuseli do nabídky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zobrazení dokumentu vytvořeného ve Wordu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stejné možnosti s tabulkami Excelu
(snímač displejů nepracuje zcela správně: na displejích s režimem "na celou obrazovku" má text ve skutečnosti svislou orientaci)

Ve stejné složce je i úkolovník. Svým jednotlivým položkám si nechá nastavit i připomínky a samozřejmě prioritu. Dále v nabídce Kancelář najdete propracovanou správu poznámek. Ty mají dvě záložky – textovou a grafickou. Na grafické stránce je jednoduchý editor a perem zde můžete vytvořit náčrt. Ještě otevírám složku Nástroje, tam je jednoduchá kalkulačka, obsáhlý konvertor měn a jednotek s možností zadávat směnné kurzy, stopky a minutka (odpočet času).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Textová poznámka • grafická poznámka

Sony Ericsson má Operu

Moc se mi líbí, že jsem v M600i našel coby standardní internetový prohlížeč už od výrobce nainstalovanou Operu ve verzi 8.60. Osobně myslím, že to pro Sony Ericsson byla dobrá volba. Opera totiž nabízí pohodlnou práci se stránkami – každé nové okno si můžete otevřít ve zvláštní záložce, stránka se umí přizpůsobit displeji ve své šířce (lze vypnout) a web si můžete prohlížet na velkém displeji naležato. Opera v M600i má ovšem i jednu marginální nevýhodu, a sice špatné zobrazení českých znaků. V nabídce programu je lupa pro zvětšení nebo zmenšení textu, při zachování čitelnosti se na jeden displej vejde bezvadných 24 řádků textu. V telefonu je i RSS čtečka, ta zobrazuje češtinu správně. Můžete si nastavit intervaly i přesné časy aktualizace zpráv.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Webový prohlížeč a jeho možnosti
(snímač displejů nepracuje zcela správně: druhý obrázek je zobrazení na šířku, text má ve skutečnosti svislou orientaci)

Pro blízké propojení s okolními zařízeními používá Sony Ericsson M600i infraport či Bluetooth, anebo kabel USB. Bluetooth má profil pro přenos stereofonního zvuku do bezdrátových sluchátek. V nabídce je při použití USB kabelu možné nastavit dva režimy – jeden funguje pro přenášení souborů a je to plnohodnotné Mass Storage, druhý se použije pro komunikaci s obslužným softwarem telefonu. Během připojení prostřednictvím USB kabelu se M600i automaticky dobíjí (lze vypnout).

Klepněte pro větší obrázek
PC Suite Sony Ericssonu

Aplikace Sony Ericsson PC Suite for Smartphones dodávaná v balení na cédéčku obsahuje (po jednotlivých ikonkách):

  • Správce souborů – přístup do paměti telefonu a k paměťové kartě formou klasického průzkumníka
  • Průvodce připojením mobilní sítě – připojení počítače k internetu prostřednictvím telefonu. Nastavení zajistí průvodce, nemusíte se vlastně o nic starat

Klepněte pro větší obrázek
Připojení k mobilní síti

  • Vytváření zpráv MMS – editor pro vytváření multimediálních zpráv v počítači
  • Správce zálohování – zálohování paměti komunikátoru a obsahu paměťové karty
  • Stažení jazyka – možnost nahrání nového jazyka do telefonu z jazykového souboru
  • Sony Disc2Phone – majitelům Walkmanů známý program pro správu hudby a přenos do telefonu
  • Adobe Photoshop Album SE – užitečný správce pro organizaci vašich fotografií (v případě M600i nevyužitelný)
  • Apple QuickTime Player – přehrávač videí ve formátu MP4 (znovu zejména pro jiné telefony)
  • Instalační služba aplikací – instalace nových javových nebo symbianových aplikací do telefonu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnosti připojení

Ještě dodejme parametry úložného prostoru pro data. Sony Ericsson M600i disponuje vnitřní pamětí o velikosti 80 MB, uživateli je k dispozici 62 MB. Tu si dále rozšíříte pomocí nových menších paměťových karet Memory Stick Micro (M2). Telefon podporuje karty až do velikosti 2 GB.

Klepněte pro větší obrázek
Informace o dostupné paměti


Další kapitola – přehrávač hudby a videa, zábava, závěr

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Huawei P9, Sony Ericsson M600i, Nestandardní klávesnice, Plastová krytka, Přibalená nabíječka, Eri, Son, Kolejnice, Běžný dokument, Druhý obrázek, Test, Jedenáctka, Velký test, Elektronická pošta, Velký, Užitečný správce, Návyková záležitost, Špatné zobrazení