Sony Ericsson P800: absolutní vrchol sezóny (velký test)

Zanedlouho se začne prodávat komunikátor P800, kterým chce Sony Ericsson dokázat, že stále patří mezi technickou špičku. Z nejpodrobnější recenze, jaká se kdy na MobilManii objevila, zjistíte, že to opravdu dokázal.

Mobilní datové přenosy

K e-mailovému serveru a dalším internetovým službám se se Sony Ericssonem P800 můžete připojit prostřednictvím GPRS (4+1), HSCSD (2+1) a pokud nemáte jinou možnost, lze v nouzi samozřejmě použít i pomalé vytáčené datové přenosy.

 
Kolikpak jsme prodatovali?

Nastavení mobilních dat je dost složité, své trable s ememeskami jsem už ostatně popisoval v jedné z předchozích kapitol. Sony Ericsson ale na svém webu naštěstí nabízí automatické konfigurační nástroje pro WAP, MMS a e-mail. Zatím však nefungovaly a i když se mi nakonec podařilo nastavit vše, co jsem potřeboval, stálo to dost pokusů a omylů.

Internetový prohlížeč

Standardní součástí operačního systému je internetový prohlížeč, který kromě webových stránek dokáže zobrazit i WAP. Doporučuji volbou z menu vypnout obrázky, jinak je prohlížeč pomalý – a navíc ušetříte, nemusíte stahovat tolik dat a netrvá to tak dlouho. Oblíbené weby můžete otevírat ze záložek, stránky lze také uložit do paměti pro prohlížení offline

Prohlížeč je vhodný zejména na stránky optimalizované pro mobilní zařízení: tj. bez složitých tabulek, grafických odkazů apod. Můžete si sice prohlédnout i běžné webové stránky, je třeba ale počítat s menším komfortem – zejména pomalým načítáním a méně přehledným zobrazením. Hodně bych zde například ocenil funkci, která dokáže stránku upravit na šířku displeje, jako má například prohlížeč v kapesních počítačích Pocket PC. U Sony Ericssonu P800 je nutné posouvat stránkou i horizontálně, což nepřispívá k pohodlné práci. Určitě by také pomohlo, kdyby bylo možné stránku obrátit o devadesát stupňů a číst ji s komunikátorem „naležato“.

  
Internetový prohlížeč v P800

Kromě toho, že prohlížeč nepodporuje rámy (frame), zvládne zobrazit stránky v HTML 3.2, WAP umí ve standardu 1.3 a 2.0, rozumí si i s protokolem cHTML, což není nic jiného než stránky i-mode.

Se Sony Ericssonem P800 jsem vyzkoušel javový internetový prohlížeč Reqwireless WebViewer. Ve své před několika dny aktualizované verzi 2.0 je ďábelsky rychlý a hlavně dělá to, co uživatel potřebuje. Ze složitého grafického webu jako je například www.cnn.com, který vidíte na obrázku výše i níže, zobrazí pouze důležité informace – vlastní text. Vestavěný prohlížeč Sony Ericssonu se snaží o co nejvěrnější zobrazení, zobrazení stránky mu trvá půl minuty a výsledek je použitelný spíš jen v nouzi. Časově omezenou demoverzi WebViewereru si můžete stáhnout na adrese www.reqwireless.com, plná verze stojí 16,99 USD. Pro Sony Ericsson P800 se už navíc také vyvíjí výborný prohlížeč Opera.

  
Javový WebViewer možná nevypadá tak hezky,
v praxi je ale použitelnější

Sony Ericsson P800 jako kapesní počítač

Stejně jako některé jiné komunikátory lze i P800 zapnout bez vestavěného mobilního telefonu a vysílače Bluetooth, kdy je použitelný jako kapesní počítač. Letušky ale k mobilům v letadlech přistupují často trochu hystericky a nevím, jestli by se vám je podařilo přesvědčit, že „tento telefon opravdu vůbec nic nevysílá“.

 Opravdu nevysílá ...

Funkce kapesního počítače lze ale využívat i při zapnutém mobilu. Kromě adresáře, který jsem už zmínil v sekci věnované telefonování, jsou zde zbylí tři mušketýři: kalendář, úkolovník a poznámky (aplikace Jotter).

Na kalendář se lze dívat v denním, týdenním a měsíčním pohledu, hodně mi chybí pohled agenda, kde u kapesních počítačů bývají přehledně pod sebou zobrazeny všechny položky aktuálního dne.

   
Kalendář: denní, týdenní a měsíční pohled • Podrobnosti k vybrané položce

Do kalendáře lze zadat tři typy položek: schůzka, upomínka a celodenní událost. Jejich parametry se nijak zvlášť neliší, někde jen můžete přidat místo, jinde místo intervalu jen jeden časový okamžik. K položkám lze přidat zvukové upozornění, které může zaznít přesně na čas nebo v libovolně nastavitelném předstihu, události se mohou opakovat. Kromě předmětu lze k položce přidat i delší textovou poznámku.

  
Způsob zadávání času a data • Nastavení opakování

Úkol může mít přiřazen termín dokončení, prioritu v rozsahu 1-9, upomínku v nastavenou hodinu a den. Splněné úkoly je možné odškrtnout. Stejně jako u kalendáře a dalších aplikací P800, položky lze třídit do kategorií a poté nechat zobrazit jen úkoly v jedné z nich.

  
Přehled úkolů • Možnost třídění do kategorií •
Podrobnosti k vybranému úkolu

Jotter je jednoduchý poznámkovník, do kterého lze psát nebo kreslit.

 
Texty i obrázky

Ve vestavěné aplikaci Time najdeme kromě hodin i trojnásobný a nad to opakovaný budík. Může budit denně, v pracovní dny (přičemž ty lze nastavit) a každý týden. Ovšem pozor: budík se neozve, je-li Sony Ericsson vypnutý! Chcete-li v noci šetřit akumulátor a zároveň se s komunikátorem budit, P800 nevypínejte, ale pouze jej přepněte do módu Letadlo.

 Hodiny i budík

Hlasový záznamník funguje jen jako diktafon, nedokáže nahrát probíhající hovor. Maximální délka nahrávky závisí na volné paměti, jedna minuta odpovídá přibližně 100 kB. Standardní kalkulačka nenabízí žádné neočekávané funkce.

  
Hlasový záznamník, vestavěná kalkulačka a hra


Pokud jste vydrželi až sem, pak vás opravdu obdivuji. Článek totiž stále nekončí. V následující kapitole si můžete přečíst, jak funguje synchronizace, jak P800 fotí a jak přehrává MP3.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Eurotel Dataphone III, Nokia 7650, Sony Ericsson P800, Typický design, Vibrační upozorňování, Eri, Dodávané pouzdro, Slušný mobil, Nejdůležitější aplikace, Hlavní aplikace, Son, Velký, Test, Přídavná paměť, Ostatní příslušenství, Vrchol, Naprostá špička, Naprostá nutnost, Velký test