Sony Ericsson P900: samička láká samečky (malý test)

»Minirecenze pro ty, kteří spěchají«
Sony Ericsson P900 je špičkový mobilní telefon s funkcemi kapesního počítače. V současné době má ve své třídě jen velmi malou konkurenci.

Proč minirecenze? Jednoduše proto, že jistě existuje řada čtenářů, kteří by si o testovaném telefonu také rádi početli, ale nemají čas nebo chuť louskat detailní popis v megarecenzi rozdělené do mnoha kapitol. Proto jim zkušebně nabízíme jednokapitolový výtah z megačlánku, v němž sice nenajdou všechny podrobnosti, ale přesto se dozví se to nejdůležitější.


Sony Ericsson P900 je chytrý telefon postavený na operačním systému Symbian. Už před mnoha měsíci se objevily první informace a obrázky, na MobilManii jsme o údajném Sony Ericssonu P810 napsali několik článků. Nakonec se z něj vyklubal model P900, nižší označení by ale telefonu vzhledem k inovacím vůči staršímu modelu P800 možná slušelo víc.

Rychlý odkaz k parametrům telefonu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální obrázky Sony Ericssonu P900

Vzhled, rozměry

Vzhled je nejviditelnější změnou oproti staršímu modelu. Zatímco v Sony Ericssonu P800 designéři použili podobné výtvarné prvky jako v nejlevnějších telefonech, novinka je úplně jiná a připomíná nejlepší kapesní počítače Clié japonské poloviny výrobce.

Klepněte pro větší obrázek
Klasické srovnání s platební kartou

Na první pohled je P900 menší než starší zařízení, při porovnání rozměrů to ale vyjde prakticky nastejno. Rovněž hmotnost nemá moc smysl porovnávat, u obou zařízení se pohybuje kolem sto padesáti gramů. Jak rozměry, tak hmotnost jsou ale ve srovnání s mobilními telefony nadprůměrné. 

Kryty telefonu jsou vyrobeny z plastu, který připomíná broušený kov. Materiál se zdá být kvalitní, ale protože jde jen o plast, opotřebení se časem stejně nevyhnete. Sony Ericsson je dostatečně pevný telefon, ale po stisknutí v ruce se ozve slyšitelné vrzání.

Klávesnice 

Zatímco klávesnice P800 byla jen mechanický prvek, který trny přenášel stisknutí tlačítek na dotykový displej, kde se po čase objevily tečky, klávesnic Sony Ericssonu P900 je „skutečná“. A nad to velmi kvalitní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice a její podsvětlení 

Stejně jako u P800, i v případě Sony Ericssonu P900 lze díl s klávesnicí odejmout a vzniklý otvor zakrýt plastovou záslepkou. Takto upravený telefon se ovládá výhradně pomocí dotykového displeje.

Další ovládací prvky

Víc než klávesnici jsem při ovládání v zavřeném stavu využíval pětisměrné točicí a mačkací kolečko Jog-Dial. Sony Ericsson zapracoval na logice ovládání a funkce kolečka se už v zavřeném a otevřeném stavu neliší.

Klepněte pro větší obrázek
Ovládací kolečko Jog-Dial

Na opačné straně telefonu než kolečko jsou dvě tlačítka pro rychlé spuštění aplikací a slot pro paměťovou kartu Memory Stick Duo. Ovládací pero je kulatá tyčinka, která má své místo v otvoru v pravém horním rohu telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvě tlačítka pro rychlé vyvolání přednastavených funkcí • uložení ovládacího pera •
zadní strana s reproduktorem hlasitého handsfree a objektivem vestavěného fotoaparátu

K lithium-polymerovému akumulátoru se dostaneme po sejmutí zadního krytu, karta SIM pod baterií je pohodlně přístupná. S výdrží to je těžké: Když si se Sony Ericssonem aktivně hrajete, za den je bez energie. Při běžném používání jsem ale dobíjel po třech až čtyřech dnech, a to je velice dobrý výsledek.

Tentokrát jsem nebyl úplně spokojen s příjmovými vlastnostmi telefonu. Na místě s horším pokrytím ukazatel kolísal mezi žádným signálem a polovinou stupnice – někdy jsem telefonoval a datoval bez problémů, po chvíli se operátor na stejném místě úplně ztratil. Sony Ericsson P900 je triální, kromě evropských frekvencí podporuje i pásmo 1 900 MHz.

Displej

Ačkoli má Sony Ericsson P900 pouze jeden displej, budeme ho popisovat dvakrát. Poprvé to je čtverec s rozlišením 208 x 208 bodů, který vidíme s přiklopenou klávesnicí. Jenže klávesnici můžeme navíc ještě odklopit, čímž se dostaneme k velkému displeji 208 x 320 bodů.

Displej Sony Ericssonu P900 používá aktivní technologii TFT a díky možnosti zobrazení až pětašedesáti tisíc barev je kvalitnější než u předchůdce. Lze jej používat snad ve všech světelných podmínkách a za zmínku stojí i věrné podání barev, nepřevažuje zde žádný odstín.

Operační systém

Sony Ericsson P900 využívá operační systém Symbian ve verzi 7.0, nad kterým je postaveno uživatelské prostředí nazvané UIQ 2.1. Procesor zůstal stejný jako u P800 (ARM 9, 156 MHz). Telefon dostal do vínku 48 MB paměti a z toho 16 MB je k dispozici uživateli. Standardně dostanete také paměťovou kartu Memory Stick Duo o kapacitě 32 MB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slot pro paměťovou kartu Memory Stick

Sony Ericsson P900 má většinu důležitých aplikací už v základní výbavě, plnohodnotně se dá využívat už při vybalení z krabice. I přesto ale lze možnosti zařízení rozšiřovat dalšími programy.

Ovládání

V případě zavřené klávesnice jsou na displeji vidět stejné prvky jako u běžných mobilních telefonů. Sony Ericsson si zaslouží velkou pochvalu, že se důkladně věnoval možnosti práce jednou rukou. V tomto stavu, kdy je klávesnice přiklopena, není displej dotykový a nejdůležitějším ovládacím prvkem je kolečko Jog-Dial na levé straně.

 
Standardně je malý displej prázdný, po otočení kolečka
se objeví předvolené odkazy na nejdůležitější aplikace

Po odklopení klávesnice se ovládací prostředí změní a připomíná kapesní počítač. Nyní už musíte vzít do ruky pero. Stavový řádek je aktivní, kliknutím na ikonu můžete rychle vyvolat nastavení dané funkce: budík, hlasitost, přečíst zprávu, zjistit procentuální stav nabití baterie apod.

 
Aplikace mohou být uspořádány v textovém seznamu, nebo jako matice ikon 

Novinkou u P900 jsou grafická témata, kterými lze rychle změnit vzhled prostředí: tapety, barevnost nabídek, vyzváněcí tóny. Kromě toho můžete u jednotlivých aplikací individuálně nastavit ve třech úrovních velikost písma.

S přiklopenou klávesnicí se píše úplně stejně jako na běžném mobilním telefonu. U otevřeného telefonu máte na výběr dvě možnosti. Buď si necháte zobrazit softwarovou alfanumerickou klávesnici, nebo použijete rozpoznávání ručně psaných znaků.

Telefonování

Hlavní výtka k staršímu modelu, chybějící vyzváněcí profily, zůstala neopravena. K dispozici je jen rychlé vypnutí všech zvuků a možnost deaktivovat vysílací část, například pro použití v letadle.

Telefonní seznam a s ním spojené funkce jsou ale velmi propracované. Se zavřeným telefonem lze mezi jmény rychle vyhledávat postupným psaním znaků, na velkém displeji se hledá pomocí záložek a posléze rychlým listováním.


Telefonní seznam

Kapacita seznamu je omezena pouze volnou pamětí, k jednomu jménu lze samozřejmě přidat řadu položek: nejrůznější telefonní čísla, funkci, domácí a firemní adresu. Jednotlivé osoby mohou mít přiřazenu různou vyzváněcí melodii, při příchozím hovoru se na displeji může objevit fotografie.

Kvalita zvuku při telefonování je běžná – nemohu sice napsat, že je vynikající, ale na druhou stranu si Sony Ericsson P900 nezaslouží ani pomluvy. Také hlasitost vestavěného handsfree je dostačující.

Zprávy: SMS a MMS

Sony Ericsson P900 zvládá vše: běžné textové zprávy SMS, rozšířené EMS, multimediální MMS, má vestavěný e-mailový prohlížeč. Všechny tyto možnosti jsou soustředěny v jedné nabídce, třídí se ale do samostatných složek.

 
Nabídka pro práci se zprávami • píšeme textovku

Díky dobré klávesnici je psaní zpráv v zavřeném stavu pohodlné, chybí ale český slovník T9. U otevřeného telefonu lze poměrně rychle psát s rozpoznáváním znaků. P900 podporuje dlouhé SMS, od začátku odpočítává napsané znaky a uvádí počet částí, na které se zpráva rozdělí. Práce se zprávami MMS je také pohodlná: lze posílat obrázky, zvuky a video.

E-mailový prohlížeč

E-mailový klient podporuje protokoly POP3 a IMAP4, pro posílání používá SMTP. Můžete si vybrat, jestli má přijmout jen hlavičky, nebo jestli chcete rovnou pracovat s celými zprávami. Prohlížeč si rozumí s českými znaky, dokáže přijmout i e-mail ve formátu HTML, i když odstraní formátování. Přílohy, které P900 podporuje, lze rovnou otevřít.

  
E-mailový prohlížeč

Digitální fotoaparát

Rozlišení vestavěného fotoaparátu je 640 x 480 bodů, lze ale zvolit i menší formáty. I když snímky opět nelze porovnávat s běžnými digitálními fotoaparáty, jsou lepší než u jiných fotomobilů.


Fotit lze i se zavřenou klávesnicí 

Digitální fotoaparát má trochu jiné ovládací prostředí než v případě P800. Kolečkem se volí motivový program, přičemž v módu Auto nemáte stejně jako u běžných fotoaparátů téměř žádné možnosti nastavení. Chcete-li ovlivňovat jas a kontrast snímku, vyvážení bílé a několik dalších parametrů, musíte pracovat s ostatními motivovými programy. Obrazové soubory lze ukládat do vnitřní paměti, nebo na paměťovou kartu. Novinkou v P900 je možnost natáčet video v rozlišení 176 x 144 bodů.

  
Ukázkové snímky

Multimédia

Chytrý telefon P900 lze použít i jako přehrávač hudebních souborů MP3. Však také přímo v krabici dostanete stereofonní sluchátka sloužící rovněž jako handsfree; využít lze také vestavěný reproduktor.

Přehrávač hudebních souborů

Nahrané video, nebo klidně i filmy upravené pro prohlížení na malém displeji, si můžete přímo na P900 přehrávat. Na video se můžete dívat v malém okně, nebo ho roztáhnout na celou širokoúhlou plochu, kde se ale už obraz dost trhá.

Prohlížet se samozřejmě dají i obrázky, podporovány jsou formáty JPEG, BMP, GIF (včetně animovaného), MBM, PNG a WBMP. Obrázky mohou být v okně prezentovány jako textový seznam, nebo malé náhledy, které se dají zvětšit na šířku nebo dokonce celou plochu displeje.

Organizace času

Pro organizaci času je v P900 standardně k dispozici kalendář, úkolovník, poznámky a budík. Na kalendář se lze dívat z denního, týdenního a měsíčního pohledu, v nichž jsou vyznačeny hodiny nebo dny s událostmi. K dispozici jsou tři druhy položek: schůzka, upozornění a celodenní událost se všemi běžnými možnostmi nastavení. V telefonu je také jednoduchý, ale funkční úkolovník.

 
Tři možné pohledy na kalendář  

Budík se bohužel stále nezbavil špatné vlastnosti předchozího modelu a když je telefon vypnutý, v nastavenou dobu se neozve. Musíte se smířit, že v noci bude muset být P900 zapnutý – v takovém případě potom můžete využít až tři opakované budíky.

Další funkce

V Sony Ericssonu P900 můžete prohlížet dokumenty formátů Microsoft Wordu, Excelu, PowerPointu a Adobe Acrobatu (PDF). Pokud dostanete například e-mailem tabulku nebo textový dokument, můžete si je v telefonu rovnou otevřít.

Standardní součástí systému je nyní i jednoduchý správce souborů. Lze s ním pracovat se soubory a složkami – přejmenovávat, kopírovat, přesouvat, mazat. V telefonu najdeme dvě hry: šachy a pasiáns, další hry lze dohrát.

 
Správce souborů a šachy

Mobilní datové přenosy

Sony Ericsson P900 nabízí klasické vytáčené datové přenosy, HSCSD s rychlostmi až 28,8 kb/s a GPRS třídy 8 (4+1). S počítačem se P900 propojuje prostřednictvím synchronizační kolébky připojené USB kabelem, k dispozici je ale také infraport a Bluetooth.

Standardní internetový prohlížeč v Sony Ericssonu P900 není příliš dobrý, doporučujeme nainstalovat prohlížeč Opera, který je k dispozici zdarma. S Operou i vestavěným prohlížečem se dostanete na internetové i wapové stránky, jen se nezobrazují některé znaky s háčky a čárkami.

 
Standardní internetový prohlížeč a Opera

Spolupráce s počítačem

Kromě cédéčka se synchronizačním programem PC Suite dostanete disk s plnými (Opera, MobiPocket Reader, Photo Editor atd.) nebo zkušebními (Handy Day, Handy Safe atd.) verzemi programů.

PC Suite slouží k synchronizaci dat s Microsoft Outlookem nebo Lotus Organiserem či Notes. Synchronizovat lze adresář, kalendář, úkolovník a poznámky, přenášet lze také e-maily ve schránce.

Klepněte pro větší obrázek Sony Ericsson P900 v synchronizačním stojánku

Do paměti Sony Ericssonu P900 se z počítače dostanete přímo Průzkumníkem. Do vnitřní paměti i na paměťovou kartu lze potom přímo kopírovat data a přes port USB to je i použitelně rychlé.

Zhodnocení

Sony Ericsson P900 nepřináší tolik změn, aby to současné majitele modelu P800 muselo nutit zahodit starší přístroj a okamžitě pořídit nový. Na druhou stranu si ale stejně myslím, že to část z nich stejně udělá. Přestože řada problémů z minulé verze nebyla vyřešena, je to moc hezké a velice dobře využitelné zařízení.

Telefon se na českém trhu objeví ještě do konce roku. Cena zatím ještě nebyla stanovena, odhadujeme ji ale na přibližně pětadvacet tisíc korun.


Podrobné parametry Sony Ericssonu P900 najdete v katalogu mobilů, podrobnou recenzi přístroje a diskusi v hlavním článku.

Další článek: Sony Ericsson P900: samička láká samečky (velký test)

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Huawei P9, Sony Ericsson P900, Procentuální stav, Nahrané video, Hlavní výtka, Eri, Sam, Test, Son