Sony Ericsson P910: rychlý make-up (test)

Nejlepší současný chytrý telefon se dočkal nástupce. Sony Ericsson P910 nabídne sice malou, ale plnohodnotnou klávesnici, několikrát větší paměť a podporu paměťových karet s větší kapacitou. Má navíc lepší displej, více aplikací v základní výbavě – je to zkrátka opět špička.

Všichni, komu jsem Sony Ericsson P910 dal do ruky, zkoumali, jak je odklopná klávesnice pevná; jestli vydrží. V tomto ohledu nemám žádné obavy, blok je ještě pevnější než u staršího modelu. Větší sílu je nutné vyvinout i při odklápění, pružina je nyní pevnější.

 
Nastavení rozložení softwarové klávesnice • a klávesnice samotná

Lepší displej a větší paměť

Displej Sony Ericssonu P910 zobrazí až 262 tisíc barev, na rozdíl od pětašedesáti tisíc u staršího modelu. Testovaný kousek má ale také displej s 65 tisíci barvami, na další řád dosáhnout až prodejní kusy. Nedovedu proto popsat, jak se nový displej bude lišit, podle zkušeností ze zahraničních recenzí ale není rozdíl příliš viditelný. Displej je jen jasnější a má sytější barvy. Novinkou v P910 je možnost regulace podsvětlení displeje v intervalu 1–100 % s krokem 1 %. 

Klepněte pro větší obrázek 
Displej byl nadmíru kvalitní i u předchozího modelu, teď bude ještě lepší

Vestavěný fotoaparát má stále rozlišení VGA a kdo se těšil na megapixelové snímky, je zklamán. Některé zahraniční recenze zmiňují, že kvalita fotografií se oproti staršímu modelu zlepšila, nemohu to ale potvrdit, subjektivně se mi obrázky zdají být stejné.

Klepněte pro větší obrázek Objektiv na zadní ploše telefonu

Ukázkové fotografie

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

U Sony Ericssonu P900 jsem velmi oceňoval výdrž akumulátoru. Tato chvályhodná vlastnost se nezměnila ani u P910, který na jedno nabití hravě vydrží tři až čtyři dny. Při stejné frekvenci používání bych chytrý telefon Series 60 nabíjel každý druhý den.

Velkých změn se dočkala paměť. Začnu paměťovými kartami, kde Sony Ericsson P910 nově podporuje typ Memory Stick Pro Duo, se kterým se lze dostat až na kapacitu 1 GB. U standardních karet Memory Stick Duo je maximum 128 MB. Zajímavé však je, že se nejedná o hardwarovou záležitost, ale o omezení softwaru u staršího telefonu. Přehráním firmwaru se totiž podpora nového typu karet uvolní i pro P900 (Sony Ericsson ale tuto operaci samozřejmě nenabízí). K telefonu se standardně dodává paměťová karta o kapacitě 32 MB.

Vnitřní paměť dostupná uživateli se z 16 MB zvětšila na 64 MB. To je velmi příjemná změna a podobně budeme mít radost i z větší paměti RAM. Místo 16 MB staršího modelu je u P910 k dispozici 32 MB.

 Informace o paměti

Multitasking téměř chybí

Sony Ericsson P900 používá inovované grafické prostředí UIQ 2.1. Téměř vše zůstává při starém, změnily se jen detaily: třeba větší ikony na malém displeji nebo stále viditelný symbol Bluetooth na stavové liště. Nelíbí se mi ale ani jedno z grafických témat, která jsou standardně v paměti telefonu. Základní téma má hnědou titulní lištu – znáte nějakou horší barvu?

  
Větší ikony na malém displeji 

  
Ani z jednoho tématu nejsem úplně nadšený

Nic nového bohužel není v chování telefonu při přepínání mezi aplikacemi. Příklad: píšete zprávu a chcete do ní zkopírovat něco z jiné aplikace. Jakmile se ale vrátíte zpět, ocitnete se opět v hlavní nabídce zpráv a nikoli v rozepsaném textu. Ten zmizel do složky Draft. Není také nijak vyřešeno jednoduché přepínání mezi spuštěnými aplikacemi, pokaždé je nutné postupovat přes hlavní nabídku a ocitnete se vždy na začátku.

Z Wordu i Excelu

Další inovace se týkají hlavně nového softwaru. Zásadní je vylepšená podpora kancelářských formátu DOC a XLS. Programy Quickword a Quicksheet totiž nejsou jen prohlížeče, dokumenty je v nich možné editovat a vytvářet. Možnost téměř plnohodnotně pracovat s nejdůležitějšími dokumenty je velmi důležitá, programy si poradí i se složitými texty a tabulkami. Z CD lze potom doinstalovat i prohlížeč prezentací vytvořených v PowerPointu. Majitelé staršího Sony Ericssonu P900 si tyto aplikace mohou za čtyřicet dolarů dokoupit (viz web společnost Quickoffice).

 
Prohlížení dokumentu Microsoft Wordu

  
Prohlížení tabulky v Excelu • zobrazení složitějších dokumentů trvá docela dlouho

Dokumenty PDF si prohlédnete v předinstalovaném programu PDF+, do hlavní nabídky přibyla také nová aplikace Storage Wizard, která se snaží pomoci při uklízení v paměti. Všechny ostatní aplikace ale už v paměti byly dřív (snad jsem na nic nezapomněl).

  
Dvakrát prohlížení PDF • Storage Wizard

CD bych nevyhazoval

Větší nadílka je na cédéčku, kde se o místo rvou plné verze programů s aplikacemi na zkoušku. Sony Ericsson upozorňuje zejména na AvantGo (offline prohlížení stránek), Media Viewer (přístup ke zprávám, např. Financial Times), Promyzer (sledování zpráv z burzy), HP Mobile Printing Application (přímý tisk na tiskárnách HP), Wayfinder (navigační program, který spolupracuje s GPS). Stranou samozřejmě nemůže zůstat ani internetový prohlížeč Opera.


V další kapitole najdete kompletní přehled programů, které Sony Ericsson přidal na CD. Zmíním zde i inovace ve vestavěných aplikacích a dočkáte se hodnocení telefonu

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Huawei P9, Nokia 9300, Sony Ericsson P900, Son, Make-up, Eri, Praotec, Nejdůležitější otázka, AZERTY, Prázdné místo, Test, Složité zařízení, Vylepšená podpora, Rychlý