Sony Ericsson S500i: milovník přírody (test)

Pokud hledáte vzhledově zajímavý telefon s tenkou výsuvnou konstrukcí a solidní výbavou, zkuste nový Sony Ericsson S500i. Video
Kapitoly článku

Organizačním funkcím vévodí propracovaný kalendář s možností zadávat opakované události. Není problém jej samozřejmě synchronizovat s programem Outlook. Budík má vlastní ikonku v hlavní nabídce a nabízí pět nezávislých časů buzení i s opakováním. Dále v telefonu najdete úkolovník, textové poznámky, jednoduchou kalkulačku, stopky, odpočet času, diktafon i paměť na kódy. V Java aplikacích objevíte aplikace pro předpověď počasí po celém světě a pro stahování a čtení knih ve zvukové podobě. Obě již známe ze Sony Ericssonu K530i.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Organizačním funkcím není prakticky možné něco vytknout

Klasický "dvoumegáč"

Dvoumegapixelový fotoaparát vytváří snímky o maximální velikosti 1 600 × 1 200 bodů. Svou kvalitou nepřekvapí, ale ani nezklamou. Fotoaparátu by jistě slušel diodový blesk i autofocus, ale ani nic z toho v tomto telefonu nenajdete. Možnosti nastavení jsou tradičně široké. Nechybí noční režim, vyvážení bílé, panoramatická fotografie nebo uživatelská kompenzace expozice. Natáčené video ve formátu 3GP má ale stále nízké rozlišení 176 × 144 bodů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hledáček fotoaparátu a jeho nabídka • fotografie se prohlížejí ve Správci souborů

Ukázkové fotografie pořízené Sony Ericssonem S500i:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Digitální zoom pracuje jen ve VGA rozlišení

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Noční režim: vypnutý • zapnutý 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Trojice barevných efektů

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatelská kompenzace expozice

Klepněte pro větší obrázek
Panoramatická fotografie složená ze tří snímků

Klepněte pro větší obrázek 
Do fotografií lze vkládat rámečky

Překvapivě chybí rádio

Ze zábavních funkcí vyčnívá hudební přehrávač. Hudební soubory třídí podle ID3 tagů a poradí si prakticky se všemi dostupnými formáty. Problémy mu nedělá ani reprodukce na pozadí. Kromě křivky ekvalizéru si můžete upravit také režim přehrávání (opakovaně nebo náhodně) nebo zapnout funkci pro rozšíření sterea. Výrobce ale novinku překvapivě nevybavil FM rádiem. Pokud po něm toužíte, musíte si pořídit Sony Ericsson W580i Walkman.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehrávač hudby a videa • MusicDJ pro skládání vyzváněcích melodií

Sluchátka dodávaná k telefonu mají standardní kvalitu. Setkali jsme se s nimi již mnohokrát. Pokud si budete chtít připojit sluchátka vlastní, musíte si sehnat redukci na 3,5mm jack. Na kabelu sluchátek není.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Základní příslušenství je bohaté • sluchátka ničím nepřekvapí

Dále vás může zabavit klasický přehrávač videozáznamů ve formátu 3GP a MP4, které si lze roztáhnout na celý displej, aplikace MusicDJ, PhotoDJ a VideoDJ pro úpravu fotek, videí a vyzváněcích melodií a dvojice Java her. Jedná se o variaci na tetris a hru trénující vaši rychlou reakci při počítání různých geometrických obrazců.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvojice předinstalovaných Java her

Sony Ericsson S500i je dále oproti modelu W580i ochuzen také o funkci TrackID pro rozpoznávání názvů skladeb a krokoměr s fitness funkcemi.

Z datových technologií v telefonu najdete GPRS a EDGE ve třídě 10. Dále je k dispozici Bluetooth a připojení pomocí datového kabelu, který je přiložen v krabici. Při připojení nechybí režim USB Mass Storage pro snadný přenos dat. Na přiloženém CD obdržíte software PC Suite pro synchronizaci, Disc2Phone pro přenos hudby do telefonu, přehrávač videa i prohlížeč a správce fotografií. Internetový prohlížeč NetFront má standardní výbavu, umí pracovat s displejem na šířku i vyhledávat pomocí Googlu.

Klepněte pro větší obrázek
Internetový prohlížeč nabízí vyhledávání pomocí Googlu

Tady jde o vzhled

Sony Ericsson S500i je slušně vybavený vysouvák střední třídy s tenkým designem a zajímavými barevnými kombinacemi. V oblasti výbavy ale nic nového nepřináší. Na českém trhu se nyní prodává za cenu okolo šesti a půl tisíce. V této cenové kategorii si ale můžete pořídit také jiné telefony Sony Ericssonu s obdobnou výbavou. Záleží tedy jen na vás, čemu dáte přednost.

IMG_7216.jpg IMG_7217.jpg IMG_7218.jpg IMG_7219.jpg
Pokud netrváte na zeleno-černém telefonu, stojí za to připlatit si za model W580i z řady Walkman

Walkman W580i, z kterého model S500i vychází, je o necelých tisíc korun dražší. Ve výbavě má ale navíc FM rádio, krokoměr s fitness funkcemi, TrackID, podstatně kvalitnější sluchátka a 512MB paměťovou kartu. Připlatit si se tak dle mého názoru vyplatí.

Plusy a mínusy

+ design a barevná provedení
+ světelné efekty
+ velmi slušná funkční výbava

- chybí FM rádio
- žádná indikace zmeškaných událostí
- špatné řazení jmen s diakritikou

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson S500i, Sony Ericsson S700i, Sony Ericsson W580i, Milovník, Jemné zobrazení, Listí, Panoramatická fotografie, Eri, Test, Fialové provedení, Son, Mil