Sony Ericsson S700: vítejte v Japonsku (velký rest)

Vždycky jsme chtěli mobily, jako mají v Japonsku, a nikdo nám je nechtěl dát. Sony Ericsson S700 je už velmi blízko, umí téměř vše, co lze po telefonu chtít. Má špičkový displej, nejlepší a nad to megapixelový fotoaparát, velmi netradiční otočnou konstrukci. A my jsme pro vás připravili jeho recenzi.

Telefonování

Zvuk při telefonování je výborný, Sony Ericsson neporušil tradici. Je navíc dostatečně hlasitý a nezkresleně zní i hlasité handsfree. Překvapilo mě však, že hovor nelze převzít otevřením telefonu, je třeba pokaždé stisknout tlačítko. V takovém případě ale telefon vůbec nemusíte otvírat, telefonovat se dá v zavřeném i otevřeném stavu. Podobně ale ani zavření mobilu hovor neukončí, je třeba opět použít příslušnou klávesu.

  
Zadávání čísla • vytáčení 

Probíhající hovor lze nahrát, položka pro aktivaci záznamníku je hned na druhém místě kontextové nabídky. To také nebývá pravidlem, často je u telefonů nutné projít celým menu a použitelnost záznamníku se tím velmi snižuje.

  
Seznam hovorů

Největší slabinou telefonů Sony Ericsson je vždy telefonní seznam a stejné to bohužel bude i v případě modelu S700. Opět tedy čekejte vyhledávání jen podle prvního znaku a kapacitu pro 510 čísel (opakuji čísel, nikoli jmen). Proč, proč a ještě jednou proč? Vždyť tímto přístupem Sony Ericsson automaticky vypadává ze hry při rozhodování lidí, kteří mají jen trochu víc strukturovaný adresář a nechce se jim ho redukovat jen kvůli omezení telefonu. Vyhledávání pouze prvního znaku to jen korunuje. Stejně jako u modelu K700 nelze ani uložit zkratku Najdi jméno, kterou se u starších telefonů dal tento problém obejít.

Oživeno: Sony Ericsson už vydal nový firmware, se kterým už telefony umí vyhledávat postupným psaním znaků. Více informací najdete v této bleskovce.

   
Telefonní seznam • kontextová nabídka u jména • detail kontaktu • přiřazený obrázek 

Telefonní seznam je jinak – tady všechna čest – velice přehledný. Na displej se vejde šest řádků, přičemž u toho aktivního se hned objeví výchozí číslo. K dalším číslům se dostanete listováním směrem doleva a doprava, stisknutím joysticku se hned začne volat.

 
Nastavení rychlého vytáčení • nastavení skupin 

Ke každému jménu lze přidat až pět čísel, přičemž typy se nemohou opakovat. U jedné osoby tak může být jen jeden mobil, číslo do práce a domů, fax a jiné číslo. Do paměti se ale vejdou i další údaje, které se naštěstí nedotýkají už tak omezené kapacity: e-mailovou adresu, web, obrázek (objeví se při příchozím hovoru), individuální vyzvánění, hlasovou jmenovku pro každé číslo. Ale také titul osoby, firmu, adresu a textovou poznámku (max. 50 znaků). Zařazení kontaktů do skupin využijete jen pro hromadné posílání SMS, na filtrování ve vyzváněcích profilech nemají skupiny vliv.

Profily jsou tradičně propracované. Je jich celkem osm a každý z nich můžete upravovat. Lze nastavit vyzváněcí melodii, hlasitost vyzvánění, vibrace, zvuk zprávy, tlačítek a budíku, osvětlení (automaticky nebo vypnuto), přesměrování (pro každý profil může být jiné) a povolené hovory (všechny, žádné, jen ze seznamu).

Kromě výběru zvuků pro příchozí zprávu, kde lze stále volit jen mezi sedmi možnostmi a tichým režimem, je personalizace vyzvánění dostatečně bohatá. Kromě čtyřicetihlasých souborů MID lze použít i hudební úryvky nebo celé skladby formátu MP3. Telefon hraje opravdu dobře a hlasitě. Poměrně hlasitý je ale i vibrační motorek, a to není vítaná vlastnost. Jakkoli je telefon pevný, vibrace jej dokážou rozrezonovat.

Zprávy: bez chybičky

Sony Ericsson S700 zvládá všechny druhý mobilních zpráv, co známe. Jsou zde běžné textovky, multimediální zprávy, e-mailový prohlížeč i klient Moji přátelé pro posílání rychlých zpráv.

Editor textových zpráv už tolik neplýtvá místem jako dřív. Největší vliv na to má také obrovský displej, v každém případě ale máme pro psaní celých sedm řádků. Kvůli hodně zapuštěné klávesnici ale není klofání textovek zrovna nejpohodlnější; v tomto ohledu známe lepší mobily. Psaní se ale nijak nezpožďuje.

  
Nabídka zpráv • píšeme textovku • kontextová nabídka při psaní zprávy

Při psaní pomáhá český slovník T9, u něhož si stejně jako dřív můžete zvolit, jestli má psát s diakritikou nebo bez ní. I v druhém případě se ale do textu dostanou znaky s čárkami, bohužel otočenými na druhou stranu než jsme zvyklí. Důležité však je, že při této metodě se do SMS vejde běžných sto šedesát znaků. Dvacet znaků před koncem každé části začne telefon odpočítávat, abyste viděli, že se blíží další část. Vítanou a často nevídanou možností je editace a mazání vlastních slov, které jste do slovníku T9 vložili. Zatím neznámým parametrem je kapacita paměti pro textové zprávy. Pár desítek SMS se do telefonu určitě vejde, přesné číslo ale ještě neznáme.

Hodně pohodlná je práce se multimediálními zprávami. Editor je přehledný, obrázek v něm vidíte přesně tam, kam jste jej vložili, Sony Ericsson podporuje i vícestránkové zprávy. Do jedné MMS ale nevměstnáte víc dat než 100 kB. Kromě obrázků se sem vejde samozřejmě text, potom zvukové soubory a videonahrávky.

 Editor MMS

E-mailový prohlížeč má stejné parametry jako třeba v Sony Ericssonu K700. Umí prakticky všechno, co jsme zvyklí od e-mailu v mobilním telefonu požadovat. Důležité je – a víme, že dřív to nebylo pravidlem – že zvládne přijímat přílohy zpráv, takže obrázek lze z mobilu na mobil poslat levněji než prostřednictvím multimediální zprávy. Za zmínku také stojí správné zobrazování českých háčků a čárek. Pro pravidelný přísun e-mailů můžete v případě, kdy máte některý z neomezených datových tarifů, využít pravidelné stahování obsahu vzdálené schránky v nastavených intervalech. Pro podrobnější informace k e-mailovému prohlížeči doporučuji tuto část recenze Sony Ericssonu K700.

 Nabídka e-mailového klienta

Zbývá už jen funkce Moji přátelé, častěji možná známá jako My Friends. Jde vlastně o ICQ na mobilu, zatím je ale funkce využitelná spíš jen pro testování možností než prakticky.

Kalendář podle předlohy

Současné telefony jsou už tak stejné, že si připadám, jako bych stejný text psal popadesáté. V Sony Ericssonu S700 stejně jako u jakéhokoli jiného mobilu vyšší třídy najdeme kalendář, který události zobrazí v měsíčním, týdenním a denním pohledu. Díky nadprůměrnému rozlišení se na displej vejde hodně informací; dobře je to vidět hlavně v týdenním zobrazení.

 
Měsíční, týdenní a denní zobrazení kalendáře

V kalendáři nelze vybírat různé typy událostí, k dispozici je pouze jedna. Zadáte datum a čas zahájení, dobu trvání (buď z nabídnutých možností nebo datem a časem ukončení), předmět události, místo a vyberete si typ připomenutí. Kromě tiché události, kdy se nic neozve, Sony Ericsson nabídne několik možností včasného upozornění, můžete nastavit i přesný den a hodinu. Opět se setkáváme s tradičním problémem: přímo v telefonu nelze zadat opakované události.


Zadávání nové události

Úkolovník dává při vkládání nové položky na výběr mezi dvěma možnostmi: úkol a volání. V prvním případě se zadá název a termín připomenutí, u volání telefon vyžaduje telefonní číslo (dá se vybrat ze seznamu). Hotové úkoly lze označit jako splněné, což je ostatně i naše podmínka pro uznání úkolovníku.

Do poznámek patří texty až do délky 250 znaků. Můžete zvolit, aby se poznámky zobrazovaly na displeji v pohotovostním stavu, takže hned uvidíte, že máte něco udělat.

   
Hlavní nabídka organizátoru • práce s úkoly • textová poznámka

Budík může být buď obyčejný nebo opakovaný. V něm si dokonce můžete vybrat dny, ve kterých se ozve. K dispozici je i volba zvuku, kterým může být stejně jako u zvonění soubor MP3. Z časových funkcí zbývá zmínit minutku a stopky, v sekci Organizátor se ještě ukrývá vcelku primitivní kalkulačka a paměť pro tajná hesla. Do této kapitoly obvykle řadíme i diktafon. Telefon neukazuje, jaká může být maximální délka záznamu, zkusil jsem ale nahrát několik minut a stále neměl dost.

   
Nastavení budíku • minutka • stopky • kalkulačka

Funkce pro organizaci času jsou u Sony Ericssonu S700 stejné jako u modelu K700 a až na jiné grafické prostředí se ani neliší od starších mobilních telefonů této značky.


Diktafon


V předposlední kapitole zhodnotíme multimediální a datové funkce telefonu. Samozřejmě nebude chybět ani závěrečné hodnocení

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson S700i, Velký, Snowboardista, Eri, Son, Neznámý parametr, Předdefinovaný režim, Levný produkt, Nadprůměrné rozlišení, Šikovné umístění, Krásný telefon, Tradiční problém, Zátka, Americký model, Lamela, Pravidelný přísun, Nabitý telefon, Poslední kapitola, Přesné číslo