Sony Ericsson Satio: čerstvý vítr (test)

Nový operační systém, 12 megapixelů, dotykový displej. Sony Ericssonu se vytýkal nedostatek inovací, Satio to má všechno změnit k lepšímu.

Z jedné strany smartphone, z druhé fotoaparát

Velkým lákadlem je pro zákazníky 12 Mpix snímač, který dokáže vytvářet snímky o rozlišení až 4000 × 3000 obrazových bodů nebo VGA video formátu MP4 s 30 fps. Do menu fotoaparátu se dostanete odsunutím zadní krytky, pro přepínání mezi videem a focením slouží dedikovaná klávesa na boční hraně. Co se týče uživatelského nastavení, je na výběr osm scén, módy focení, zapnutí blesku, změna expozice, časovač, vyvážení bílé, obrazový stabilizátor, efekty, zvuk uzávěrky nebo ostření. Čekat také můžeme autofocus, makrorežim, detekci tváří s detekcí úsměvu nebo touch focus, kdy telefon zaostří a vyfotí snímek podle toho, kam do scény ťuknete prstem. Velikosti obrázků mohou být od 2 do 12 Mpix, když formát nabídne různý poměr stran (16:9, 4:3 nebo 3:2), je tedy jen na vás, jaký použijete v závislosti na tom, kde si je budete prohlížet. 

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

K fotkám lze přidávat souřadnice pořízení (geo-tagging), pokud si nechcete hrát s nastavením tak je právě pro vás vhodné tlačítko Auto, které vše nastaví. Změny doznalo také focení panorámat. Jakmile vyfotíte první snímek, telefon vám ukáže kterým směrem máte hledáček posunout a jakmile scéna navazuje, obrázek se automaticky vyfotí. Díky náročnému zpracovávání velkých snímků, lze fotit jednotlivé díly panoramatu jen v maximálním rozlišení 3 Mpix. 

Videosekvence mohou být ozvučeny, v maximální kvalitě byl použit zvukový kodek AAC, na zvukové složce u méně kvalitního záznamu se podepsal ne příliš kvalitní kodek AMR. V maximální kvalitě videozáznamu lze zvuky slyšet čistě, v ukázkovém videu lze slyšet ptáky, šumění nedalekého splavu i foukání větru do mikrofonu. Není to studiová kvalita, ale kdo čekal přebuzení nebo chrčení, má prostě smůlu. 

Satio pořizuje velmi pěkné snímky, samozřejmě stále platí, že čím více světla, tím lépe. Barevné podání je na velmi dobré úrovni, někdy dělá potíže ostrý přechod mezi tmavou a světlou částí snímku. Oceňuji přínos xenonového blesk, který je schopen osvětlit objekty do vzdálenosti čtyř až pěti metrů, to je na mobilní telefon skvělý parametr. Focení v úplné tmě zvládá Satio na jedničku, blesk je dostatečně silný, celou místnost však neosvětlí. Nadšený jsem byl i z makrosnímků, ne všechny se sice povedly, ale kvalita těch nejlepších je na vysoké úrovni. Snímky lze ve vestavěném editoru hned upravit co se týká přidání efektů, otočení nebo zoomování apod. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové snímky: poměr stran 4:3, maximální rozlišení 12 MPx, první tři smíky foceny xenonovým bleskem v úplné tmě, za dobrého osvětlení můžete vyfotit ostré přirozeně podbarvené scenérie
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  
Ukázkové snímky: poměr stran 16:9, rozlišení 9 MPx, jako hledáček je použita celá plocha displeje. Barevné podání je na skvělé úrovni, Satio zvládne vyfotit i text, snímky foceny v ranním světle se za svou kvalitu rozhodně nemusí stydět. Nna posledním řádku lze vidět výsledky použití digitálního zoomu, který pracuje ve formě výřezů

Voláme a píšeme 

Existují různí lidé s různými nároky. Někdo si neodkáže představit, že by mu chyběla hardware klávesnice, někdo zase nedá dopustit na psaní na alfanumerické klávesnici s T9, jinému vyhovuje miniaturní dotyková klávesnice, někdo rád používá rozpoznávání napsaných znaků. Satio se však snaží tyto rozdíly smazat tím, že dotykově nabídne všechny možnosti zadávání. Nejpohodlnější psaní zpráv mi přišlo na plnohodnotné QWERTY klávesnici, která je zobrazena jen na šířku. Při stisku klávesy nad prstem vyjede tabulka se stisklým písmenem a telefon jemně zavibruje (je možno vybrat ze tří úrovní). Ač nejsem zastáncem těchto řešení, výsledek mě příjemně překvapil. Žádné překlepy se nekonají, klávesnice dokáže využít nabízený prostor, jen nevidíte tolik řádků na displeji. S mini stylusem v ruce můžete psát na miniaturní QWERTY klávesnici nebo zadávat znaky psaním. Zařízení nerozpoznává pouze písmena, zvládne najednou i sekvece písmen či celá slova, vyhodnocování je na slušné úrovni. Na své si přijdou i příznivci psaní na alfanumerické klávesnici s prediktivním zadáváním. 

Textový editor je společný jak pro SMS tak pro MMS, čeká nás až 11 řádků na displeji, informace o počtu zbývajících znaků a na kolik částí se text rozdělí a téměř neomezený počet zpráv, limitování jste jen zbývající kapacitou interní sdílené paměti. Připraven je i e-mailový klient, k připojení mu bude stačit jen uživatelské jméno a heslo, o další nastavení se už sám postará. Problémy nebudete mít s většinou freemailů, firemní mail již může být tvrdším oříškem, připravte si proto název protokolu a adresy příchozího a odchozího serveru. Připravena je i konverzační podoba zpráv, kterou známe například z nejnovějších modelů Sony Ericsson platformy A200. 

VIDEO: 2309 'SE Satio – uživatelské prostředí'

Do telefonního seznamu je možné uložit téměř neomezené množství vícepoložkových záznamů a řadit je abecedně dle jména nebo příjmení. Vyhledávat můžete rolováním nebo postupným psaním znaků, kdy telefon sám nabízí kombinace písmen a na základě zvoleného nabídne další varianty dokud se nedopracujete ke kýžené osobě. Je to praktické a zároveň to zrychluje ovládání, proč taky hledat někoho, kdo v seznamu není? Ke kontaktu lze uložit nejrůznější údaje, jako je telefonní číslo, e-mailová adresa, bydliště, narozeniny, poznámky apod. Můžete si navíc nastavit, do které paměti je chcete ukládat. Jednotlivé kontakty se dají přiřadit do skupin a zvolit k nim samostatné zvonění. Své vlastní tóny mohou mít i vyzváněcí profily, které lze editovat podle vlastních potřeb a nastavit čas, kdy se mají automaticky aktivovat. Mezi domovem, cestováním a prací tak můžete mít nastaveny přesné mantinely, jak se bude telefon chovat. Na své si přijdou i příznivci videovolání. 

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson Satio, Načítání stránky, Černý kryt, Kvalitní kodek, Automatický zámek, Čerstvý vítr, Standardní rozměr, Free Fire, Úvodní cena, Kvalitní záznam, Nepříjemná vlastnost, Vestavěná podpora, Základní pilíř, Noční můra, Celá plocha, Boční hrana, Základní mott, Dotyková klávesnice