Sony Ericsson T280i: král lowendů (test)

Nízká cena, konzervativní ale elegantní vzhled a poměrně solidní výbava, to jsou startovní trumfy nového Sony Ericssonu T280i.
Kapitoly článku

Pracovně i v zábavě pokulhává

Stopky, časovač nebo primitivní kalkulačku nový model nepostrádá. Horší je to však už s používanějším kalendářem a budíky. Obsažený kalendář je totiž velmi jednoduchý, umožňuje pouze měsíční náhled a disponuje minimálními možností nastavení. Budík je pak v T280i sice opakovaný, ale pouze jeden, zato vás však dokáže vzbudit třeba i rádiem. Při použití opakovaného budíku si nastavíte dny, kdy chcete budit, takže pokud vstáváte pořád stejně, stačí to. Pokud ale budete chtít nastavitpro každý den jiný čas buzení, nezbývá než nastavovat pokaždé nový budík, čímž se starý přepíše.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klasická nabídka low-endových Sony Ericssonů

V oblasti zábavy je to přece jen o něco lepší. Oproti staršímu bratříčkovi přidal tento model Javu a Bluetooth. Krom tří jednoduchých Java her však v telefonu nejsou předinstalovány žádné aplikace. Potěšil mně však bezchybně pracující přenos souborů přes Bluetooth, kdy telefon bez problému přijal a nainstaloval i java aplikace. Tento Sony Ericsson však bohužel nedisponuje žádným přehrávačem MP3 ani videa. Vzhledem k 10 MB vestavěné paměti a absenci paměťových karet je to ale vcelku pochopitelné, tato utilita by zde byla zbytečná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnosti fotoaparátu a rádio s podporou RDS

Alespoň že zbylo místo na FM rádio, které si poslechnete s dodávanými stereofonními sluchátky s připojením pomocí systémového konektoru. Zvuk z nich není moc kvalitní, stejně tak jako příjem radiového signálu a citlivost sluchátek jako antény, stanice se velmi často ztrácejí a telefon je musí znovu vyhledávat. Poslech je kvalitní snad jen pokud se nehýbete a máte naladěnu nějakou celostátní stanici.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ceně odpovídá i rozlišení fotoaparátu

Posledním bodem multimediální výbavy je 1,3 MPx fotoaparát, který při dostatečném světle zvládá solidní fotky, jejichž kvalita ale prudce klesá s klesající intenzitou osvětlení. Mírného zlepšení se dá dosáhnout pomocí aktivace nočního režimu, případně úpravou jasu, nicméně zázraky nečekejte. Velikost i kvalita fotek se nastavuje ve třech úrovních, k dispozici jsou i efekty jako sépia, negativ nebo černobílé foto. Natáčet video ale T280i neumí. Měl bych zde i výhradu k ukládání obrázků. V telefonu totiž chybí něco jako samostatná galerie a veškeré obrázky se ukládají buď do položky Fotografie přístupné z hlavního menu pod ikonou Fotoaparát nebo do nabídky Doplňky. Tento přístup se mi zdá dost krkolomný. Zvyknout se na to ale dá a provozu to nijak nevadí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Datově zaostal

S daty to také není příliš slavné. K wapu se připojíte jedině pomocí GPRS a to ve třídě 10. EDGE k dispozici není. Stejně tak chybí infraport, ale to nepřekvapí, tato technologie už se využívá velmi málo. Zato je zde oproti předchůdci přidán již zmiňovaný Bluetooth ve verzi 2.0, který funguje velmi dobře, nezaznamenal jsem žádné problémy s přenosem a to ani se soubory v Javě. Další možností spojení s PC je datový kabel, který ale není dodáván s telefonem. Telefon je duální, spojeni budete na frekvencích 900 a 1800 MHz.

Broušený král

Sony Ericsson modelem T280i opět dokazuje, že je schopen vyrábět konkurenceschopné telefony. Pokud oželíte nepřítomnost paměťové karty a s ní spojené slabé hudební funkce, pak se vám za cenu pod dva tisíce korun nabízí telefon s luxusním vzhledem a solidní funkční výbavou, který má šanci aspirovat na krále třídy low-endů.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson T280i, Král, Klasická nabídka, Střídmé používání, Hlasitý hovor, Test, Eri, Vystouplý fotoaparát, Son, Klasické rozložení, Low, Rádio FM, Malé balení, Současné nabíjení, Mírné zlepšení, Minimální možnost, Společný konektor