Sony Ericsson T290: levná pracovní síla (test)

Sony Ericsson T290 je malý elegantní telefon s barevným displejem. Prodává se za cenu pod třemi tisíci korunami. Přesto ve výbavě najdeme vícepoložkový adresář, upomínky, podporu MMS nebo e-mailový klient. Poměr ceny a výkonu je proto velmi zajímavý.

Po dlouhém tažení Sony Ericssonu T230 v oblasti nejlevnějších telefonů přišel čas na jeho nástupce. V rámci zachování co nejnižší ceny se ale nezměnilo v podstatě nic. Tělo telefonu zůstalo stejné, stejně jako jeho výbava. Najdeme jen několik odlišností.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson T290

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi
 • recenze serveru SEMania

Klíčové funkce

  • barevný displej, 101 × 80 bodů, 4096 barev, pasivní
  • polyfonní vyzvánění, 32 hlasů
  • podpora MMS
  • e-mailový klient

Hlavní nedostatky

  • velmi hrubý displej
  • chybí podpora Javy
  • pomalé reakce


Skvěle padne do ruky

Telefon se nabízí ve dvou barevných variantách, v černé a bílé. K testu jsme měli zapůjčenou černou variantu, která působí v kombinaci se stříbrnými tlačítky klávesnice a rámečkem kolem displeje velmi elegantně a „dospěle“. Kryty nejsou výměnné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kombinace černé a stříbrné barvy je velmi slušivá

Telefon je po konstrukční stránce úplně stejný jako jeho předchůdce T230, změněny byly pouze barvy. Jedná se tedy o kompaktní přístroj s rozměry 101 × 44 ×19 mm a příjemně nízkou hmotností 79 g. Zadní strana je o něco užší než přední a boky jsou proto mírně zkoseny. Jsou však příčně mírně prohnuty a telefon proto velice dobře padne do ruky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční hrany jsou zkoseny • telefon je poměrně malý a dobře se drží

Na přední straně vás nejvíce zaujme výrazný stříbrný rámeček kolem displeje, do něhož jsou ve spodní části zasazena funkční tlačítka a hlavní navigační klávesa. Rámeček doplňují stejně barevná tlačítka klávesnice. Samotný displeje je však oproti rámečku značně menší, zbývající plochu zabírá šedý lesklý plast v horní části ozdoben stříbrným názvem výrobce. Černá a stříbrná spolu dobře ladí a telefonu to doslova sluší.

Poznámka ML: Ne, tady se s Davidem neshodneme. Sony Ericssonu T290 to podle mého názoru nesluší. Je to hodně nudný telefon a když v něm výrobce použil v podstatě úplně stejné funkce, měl alespoň trochu změnit kabát. Skutečně, T290 mě po stránce designu vůbec nezaujal a myslím si, že konkurence ve stejné cenové třídě nabízí hezčí telefony. Ale už jsem zticha...

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Na fotoaparát nezbylo

Zadní stranu zdobí pouze vypouklé zelené logo výrobce. Fotoaparát zde straně nehledejme, telefon je na to až příliš levný. Pokud se bez něj neobejdete, máto možnost připojit přídavný fotoaparát, stejně jako u modelu T230. Většinu plochy zabírá odnímatelný kryt, pod kterým se nachází Lithium-ionová baterie s kapacitou 670 mAh. Ta slibuje výdrž až 300 hodin v pohotovostním režimu a úctyhodných 720 minut hovoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Zadní část zdobí pouze logo výrobce • pohled pod kryt

Boční strany jsou vyrobeny z šedého, mírně průsvitného plastu, který design vkusně oživuje. Na pravé straně najdeme malou škvírku, coby výstup hlasitého reproduktoru. Na levé straně jsou dvě tradiční tlačítka pro zesilování, která tradičně dobře poslouží pro rychlejší psaní textů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční stěny jsou vyrobeny z průsvitného plastu • hlasitý reproduktor • zesilovací tlačítka

Horní zaoblenou hranu narušuje pouze úchyt pro šňůrku na krk. Na druhé straně telefonu najdeme klasický systémový konektor, pro připojení kabelu, handsfree nebo nabíječky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nezbytné poutko na šňůrku • systémový konektor

Co máme na displeji

Pokud bych displej srovnával se špičkovými protějšky z vyšších tříd, velice by pohořel. Je malý, má velmi hrubý rastr, je pasivní a nabízí podporu pouze čtyř tisíc barev. Z těchto parametrů však výrobce dostal maximum, překreslování je rychlé, barvy syté a horší rozlišení pro běžné používání telefonu nevadí. Stejně tak velikost displeje se po chvilce ukáže jako zcela dostatečná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej na přímém světle při procházení nabídky a při zapnutém šetřiči • rastr je velmi hrubý

Na displeji se v pohotovostním režimu ukazuje název operátora, hodiny a ukazatele stavu baterie a signálu. Na pozadí je možné umístit libovolný obrázek. Pro zobrazení data stačí stisknou některé z bočních tlačítek. Hlavní nabídka je ikonová, dále pak už jen textová. Velikost textu je možné měnit ve třech krocích, největší možné písmo jistě lidé s horším zrakem ocení. Kromě písma můžete měnit také barevný styl nabídky. Tři nové styly jsou jednou z odlišností oproti modelu T230. Nabízí se klasický bílá, slušivě modrá a trochu bláznivá oranžová grafika.

 
Hlavní displej bez tapety.. • ..a s tapetou

Do nabídky se dostanete stiskem potvrzovacího středu nebo horizontálními směry navigační klávesy. V nabídce je možné využívat rychlé číselné volby, telefon však není příliš svižný a bude vás při procházení brzdit. Ještě horší je to pak při psaní textové zprávy. Oproti modelu T230 je však situace o něco lepší.

   
    
Ukázka grafických témat

Po chvíli nečinnosti naskočí na displeji velké digitální hodiny v inverzním zobrazení, které jsou dobře čitelné i při zhasnutém displeji. Informaci o zmeškaném hovoru nebo zprávě však neuvidíte.


Možnost nastavení velikosti písma


V druhé kapitole
se blíže podíváme na klávesnici a prověříme funkce pro telefonování a psaní zpráv. Dále si představíme všechny doplňkové funkce a srovnáme telefon s konkurencí

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Hlasová poznámka, Son, Přídavný fotoaparát, Síla, Eri, Síl, Test, Pracovní síla, Plnohodnotný nástupce, Zelené podsvícení