Sony Ericsson T300: zkušenosti s digitálním fotoaparátem

Nepravidelný seriál o digitálních fotoaparátech v mobilních telefonech má nový díl. Pečlivě jsme vyzkoušeli Sony Ericsson CommuniCam MCA-25, který můžete použít s mobily T300 a T68i stejné značky. Připravte se na podrobný tříkapitolový článek.
Kapitoly článku

Testovaný digitální fotoaparát patří již mezi čtvrtou generací foťáčků Sony Ericsson CommuniCam. Vše začalo modelem CommuniCam MCA-10, což byl jednoduchý fotoaparátek s průhledovým hledáčkem a poměrně malou pamětí, u něhož bylo možné obrázky posílat pouze prostřednictvím e-mailového klienta v telefonu. Obrázek jste si ani nemohli prohlédnout na displeji telefonu, tuto vadu spravil až inovovaný model MCA-10 View. Maximální rozlišení těchto fotoaparátků bylo 352 x 288 bodů.


CommuniCam MCA-10 nebo MCA-10 View

Známější byl fotoaparát CommuniCam MCA-20 určený pro úplně první ememeskový telefon Sony Ericsson T68i (přečtěte si recenzi fotoaparátu na MobilManii, případně další zkušenosti z dovolené Petra Broži). Asi nejdůležitější, i když v žádném případě jedinou inovací byla možnost posílat obrázky v MMS. Narostlo také rozlišení snímků na 640 x 480 bodů.


CommuniCam MCA-20

Nyní si můžete koupit CommuniCam MCA-25, který je ideální používat spolu s telefonem Sony Ericsson T300, když se ale obejdete bez digitálního zoomu, stejně dobře funguje i se Sony Ericssonem T68i. Oproti předchozímu modelu nabízí právě digitální zoom, můžete si vybrat mezi optickým hledáčkem a zobrazením scény na displeji, nabízí efekty ke snímkům.


CommuniCam MCA-25

Nepotřebuje baterii

Podobně jako u fotoaparátu k Siemensu S55 (opět doporučuji přečíst tento článek), modul fotoaparátu CommuniCam se napřímo, bez jakýchkoli kabelů připojí k mobilnímu telefonu. Je použit standardní konektor Ericssonu, u kterého je při spojování nutno překonat poměrně velký odpor a vydržet, i když se vám zdá, že tudy cesta určitě nevede. Při odnímání fotoaparátu stejně jako u každého jiného příslušenství k mobilům této značky netahejte, ale fotoaparát lehce vyklopte. Digitální fotoaparát nemá vlastní napájení, využívá energii z mobilního telefonu.

  
Vypadá jako kovový, jde však o stoprocentní plast 

Chvíli po připojení fotoaparátu se na displeji mobilního telefonu objeví nové menu CommuniCam se třemi položkami:

  • Snímat obrázky: ovládací program samotného fotoaparátu
  • Zobrazit obrázky: prohlížení snímků v paměti fotomodulu
  • Možnosti: nastavení

Z tohoto menu lze standardním způsobem odejít, takže telefon můžete běžně používat i s připojeným fotoaparátem; je jen obsazen konektor nabíječky. Pokud se poté chcete rychle dostat do ovládací aplikace fotoaparátu, nemusíte ji hledat v menu, stačí stisknout spoušť na modulu.

Několikrát jsem se při během spojování fotoaparátu s mobilem setkal s hláškou Chyba připojení, přestože obě zařízení byla pevně spojena. Někdy pomohlo odejmutí a opětovné připojení, jindy bylo nutné mobilní telefon restartovat.

Užitečný hledáček

Samotný fotoaparát je poměrně malý kvádřík, ke kterému dostanete ochranné pouzdro. Z přední části fotoaparátu ční malinký objektiv a výraznější optický průhledový hledáček.

 
Malý otvor ukrývá objektiv, velký je hledáček

Díky nakreslenému obdélníku, který je v hledáčku dostatečně výrazně vidět, je kompozice snímků jednodušší než s podobným Siemensem QuickPic nebo s Nokií Camera Headsetem (hle: recenze). Přestože rámeček není úplně přesný – podobně jako u levných kompaktních fotoaparátů – lze se s jeho pomocí snadno zorientovat. Objektiv je více širokoúhlý než lidské oko, objekty v hledáčku jsou proto menší než ve skutečnosti.

 
Rámeček v hledáčku pomůže

Na boku fotomodulu je tlačítko spouště, snímek lze ale uložit i stisknutím joysticku nebo tlačítka Yes na mobilním telefonu. Spoušť je nejlepší používat při fotografování ve vodorovné poloze (snímek vyjde na výšku), při focení „na svislo“ jsem raději vsadil na joystick. Dosti často jsem ale v takovém případě clonil objektiv spodní částí dlaně, mobil je nutné držet výše jež je obvyklé.


V další kapitole popíšu fotografování s mobilem a trochu si postěžuji na pomalý přenos obrázků do počítače.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson T300, Sony Ericsson T68i, Digital, Zkušenost, F +, Son, Digitální fotoaparát, Digit, Nastavené rozlišení, Eri, Foto