Sony Ericsson V640i: VodaPhone (test)

Klasika nabízející rychlá data a inovované základní funkce. Punc výjimečnosti mu přidává exkluzivní balení.
Kapitoly článku

Mobil ve znamení Vodafonu

Třímaje telefon v rukou, přemýšlím, zda se nejmenuje Sony Vodafone Ericsson V640i. Matné a nevýrazné logo Sony Ericsson nad displejem doslova válcuje lesklý chrom kapky a nápisu Vodafone nad klávesnicí. Stejný nápis včetně plastového motivu zdobí i kryt klávesnice na zadní straně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Logo Vodafonu zdobí přední stranu i kryt baterie

V640i na první pohled zaujme sytě červenou linkou táhnoucí se po obou postranních hranách. Ženy by pro odstín měly jistě příhodnější pojmenování, mužský pohled si vystačí s leskle červenou. Odstín však výrobce opravdu trefil a je škoda, že jim nevyzdobil i některé další prvky telefonu. Naopak černý plast působí poměrně lacině, právě z tohoto důvodu by hnědá varianta mohla působit lépe.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kamera nad displejem signalizuje podporu sítí třetí generace

Tloušťkou ani rozměry se novinka nezařazuje mezi anorektické miniatury, což mu rozhodně nezazlívám. Díky zaobleným, doslova zakulaceným hranám se mobil velmi příjemně drží v dlani. Telefon zřejmě nezaujme excentriky či uživatele hledající vzhledově výjimečný přístroj. V640i zkrátka ze záplavy současných i některých minulých telefonů výrazněji nevyčnívá.

Inovovaná tlačítková nabídka

Nová platforma Sony Ericssonu A200 přináší i změny v ovládacích prvcích. Pro tohoto výrobce typické tlačítko s otočenou šipkou se stalo minulostí. Nyní jej zastupuje pravé soft-tlačítko pod displejem. Sony Ericsson se tak přizpůsobuje zvyklostem většiny ostatních výrobců, ovládání se nyní velmi podobá Nokii, nebo třeba Samsungu. Dlouholetí majitelé telefonu tohoto výrobce si budou muset chvíli zvykat, při koupi bych však na tuto skutečnost nebral velké ohledy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka jsou tvrdá, neviklají se a neznají slůvko překlep

Ovládací tlačítka se sjednocují do kruhů typických pro tohoto výrobce. Na velmi malém prostoru se ale tísní hned tři důležitá tlačítka. Především velké prsty při psaní SMS často přehmátnou mezi tlačítkem „c“ a červeným sluchátkem. Čtyřem směrům můžete přiřadit nejčastěji používané akce a nechybí tradiční rychlá nabídka s možností přepínání aktivních aplikací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Baterie udrží telefon v pohotovosti tři až čtyři dny, s aktivací 3G o den méně

Tlačítka klávesnice jsou vyrobena z tvrdého plastu a nabízí jediný správný stisk. Neviklají se, stisk je vždy stoprocentní a hmatově citelný. Tlačítka si mezi sebou udržují odstup, psaní SMS mi od prvních znaků nečinilo potíže. Pochvalu si zaslouží i velmi rovnoměrné, bílé podsvícení klávesnice. Zde jsem spokojen, pokročme dále.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pravá hrana hostí tlačítko pro úpravu hlasitosti, levá slot pro paměťovou kartu

K ovládacím prvkům náleží sjednocené dvoutlačítko na pravé hraně sloužící k regulaci hlasitosti sluchátka i připojené hands-free sady. Praktická drobnost: ztišit hudbu můžete i ve chvíli, kdy je klávesnice zamčená. Ve spodní části levé hrany se dále nachází spoušť fotoaparátu. Není dvoupolohová, V640i nedisponuje automatickým ostřením.

Poněkud hrubší displej

Displej Sony Ericssonu V640i nabízí dnes již průměrné rozlišení 176 x 220 obrazových bodů. Velikost displeje odpovídá proporcím telefonu, což se však v součtu s rozlišením odráží v poměrně hrubém rastru. Nejde o žádnou katastrofu, nicméně myslím, že by exkluzivní telefon měl nabízet špičkový displej.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka ovlivněná vkusem Vodafonu

Sony Ericsson však i u technologicky průměrných displejů zvládá na výbornou další charakteristiky: intenzitu podsvícení, barevnost a kontrast, což se velmi příznivě odráží na čitelnosti za hezkého počasí na sluníčku. V tomto směru jsem nadmíru spokojen.
Displej může zdobit animovaná tapeta, nechybí možnost kompletní změny menu včetně ikonek. Prostředí od Vodafonu s animovanými modrými delfíny k charisma mobilu rozhodně neladí, nemluvě o grafice ikonek. Změnit tématu je však otázkou okamžiku a telefon rázem získá zcela jinou tvář.

Jak jsme již uvedli, V640i přichází s inovovanou platformou A200 přinášející jistá zlepšení ve firmware. Stále však postrádám aktivní pohotovostní režim, alespoň takový, jaký nabízí Nokia u Series 40. Zde se mohu na pohotovostním displeji informovat o nadcházejících událostech, úkolech nebo poznámkách. To Sony Ericsson stále neumí, respektive nabízí jen malou berličku. V nastavení tapety můžete zvolit „Aplikaci“ a konkrétně v případě V640i zvolit aplikaci PIM Wallpaper. Právě tato aplikace pak v pohotovostním displeji zobrazí nadcházející události. Trošku šroubovité řešení, aplikace například rozbije celou grafiku telefonu.

V seznamu hledá chytře

Sony Ericsson V640i nabízí chytré a velmi rychlé hledání v telefonním seznamu. Za vzor si bere způsob vyhledávání kontaktů platformy Windows Mobile. Přímo v pohotovostním režimu můžete zadávat písmena hledaného jména, a to tak, že každé tlačítko s písmenem stisknete jen jednou. Telefon pak podobně jako u prediktivního vkládání textu T9 vybírá odpovídající položky seznamu. Sony Ericsson však hledání na rozdíl od Windows Mobile nedotáhl k dokonalosti. Telefon například nevyhledává zároveň ve jméně a příjmení, bere v potaz jen tu položku, podle které je seznam seřazen. Někteří uživatelé by určitě ocenili prohledávání další ch položek, například jména společnosti. Chytré hledání si také stále neporadí s diakritikou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehledné rozhraní pro vložení nového kontaktu

Telefonní seznam nabízí kapacitu až tisíc kontaktů a sedminásobek telefonních čísel. Při testování jsem odhalil jednu chybu, která se ale zřejmě týká jen tohoto modelu, respektive upraveného firmware: v seznamu mám položku Chata. Kdykoli zkusím vyhledat jméno začínající písmeny C, D, E, F, G, H – například Filip, David, Eva, seznam zůstane „viset“ na položce Chata a další kontakty ignoruje. Hledání pak správně funguje až od písmene I. Sony Ericsson má očividně problém s písmenem „CH“, které u nás bereme jako jedno písmeno, telefon však bere v potaz písmena dvě. Chyba se projeví přímo v telefonním seznamu při postupném zadávání textu. V pohotovostním režimu při chytrém hledání vše funguje jak má.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Profily má Sony Ericsson již tradičně skvěle propracované

U hlasové komunikace jsem spokojen s kvalitou sluchátka, pouze maximální hlasitost mohla být ještě o stupínek vyšší. Příchozí hovory se ohlašují v závislosti na zvoleném vyzváněcím profilu. Mám za to, že u předchozí platformy bylo možné v rámci profilu povolit hovory od určité skupiny kontaktů, třeba rodiny. Nyní filtraci také nechybí, musíte však vytvořit speciální seznam čísel v rámci daného profilu. Vyzvánění může být ve formátu Mp4 i Mp3, případně polyfonní melodie MID, a to individuálně pro každého uživatele.

Animace jen s MMS?

Další velmi příjemná změna nové platformy Sony Ericssonu se týká paměti pro textové zprávy. Ta je totiž sdílená, jinými slovy v podstatě neomezená. Zvlášť pokud nastavíte ukládání na paměťovou kartu řekněme s gigabajtovou kapacitou. Při 55ti SMS ve složce doručené hlásí telefon objem stále 0 kB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Animace lze posílat i v SMS, ne však s V640i

Způsob psaní SMS na telefonech Sony Ericsson mi obecně vyhovuje, slovník například nepíše s diakritikou a nepřipravuje vás o délku SMS. Odpočet znaků od poslední dvacítky mi nevadí, přesah jedné SMS signalizuje tón a nepřehlédnutelný nápis. Jediným drobkem ke zlepšení by mohlo být vynechání hlášky „Přidáno do vlastního slovníku“ po zadání nového slova do T9. Nelze ji přeskočit, upozorňuje na sebe asi vteřinu a zbytečně zdržuje. Konkrétně u tohoto modelu přispívá pohodlné textové komunikaci velmi dobrá, tvrdá klávesnice, na které slovo překlep v podstatě neexistuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon nepostrádá dostačující emailový klient

Jednoho nemilého překvapení jsem se ale dočkal a bezostyšně jej připisuji na účet Vodafonu. U „originálních“ telefonů Sony Ericsson můžete do SMS vložit takzvanou animaci, která uzme několik málo znaků. Konkrétně se jedná o panáčka který hezky vyjadřuje emotivní rozpoložení odesilatele. V případě V640i dojde při vložení totožné animace k automatickému přepnutí editoru do režimu MMS. Ne, kvůli jedné animaci desetinásobně dražší MMS posílat nebudu. Nejde přitom o vlastnost nové platformy, z nového jsem W910i animace posílal v rámci SMS zprávy.

Vodafone také přidal do spodní řádky editoru ikonky pro rychlé vložení obrázku, zmiňované animace, zvuku, videa, fotky či audionahrávky. Můžete to brát jako propagaci multimediálních zpráv. V ostatních ohledech nepřináší editor žádné novinky, nabízí vložení více stránek a tím i obrázků, videí či melodií. Omezení klade jen maximální objemová velikost stanovená operátorem.

V e-mailovém klientu nepostrádám nic důležitého pro zběžnou kontrolu schránky a krátké odpovědi. E-maily mohou být obohaceny o klasické přílohy a dokonce i oblíbené odkazy z prohlížeče. Klient umožňuje volbu stažení omezeného počtu nejnovějších zpráv, následně stahování jen hlaviček nebo celého emailu s limitem zadaným uživatelem. Nechybí automatická kontrola v intervalech. Pokud často cestujete do zahraničí, můžete zvolit připojování pouze v domácí síti a tím se vyhnout nepříjemně vysokým poplatkům za přenos dat.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson V640i, Opětovné otevření, Kompletace, Neomezená kapacita, Horní víko, Praktická drobnost, Okolní zvuk, Klasická nabídka, Typické tlačítko, Voda, Eri, První znak, Průměrný displej, Nemilé překvapení, Son, Sms vl, Dobrá tv, Test, Maximální objem