Sony Ericsson W200i: Walkman za hubičku

Přehrávač MP3, paměťové karty i rádio v jednoduchém telefonu za příjemnou cenu. To je nejlevnější Walkman W200i. (velký test)

Klávesnice se zapuštěným joystickem

Klávesnice telefonu je rozdělena na část funkční a numerickou. Funkční část drží rysy telefonů Sony Ericsson. Hlavním ovládacím prvkem je čtyřsměrný joystick umístěný v oranžové kružnici. Jeho vrchol se ovšem nachází ve stejné rovině jako okolní povrch. To sice snižuje možnost nechtěné manipulace, při ovládání vám na něm ale bude trošku klouzat palec. I tak je ovladatelnost joysticku přijatelná, jeho pohyby i stisk je jistý s okamžitou odezvou.

IMG_0983.jpg IMG_0985.jpg IMG_0980.jpg
Klávesnice se vcelku povedla • joystick nemusel být tak zapuštěný 

Na pravé i levé straně joysticku se nachází kolébkové dvojtlačítko. Jeho horní polovina zastupuje kontextovou klávesu. Ve spodní části pak najdeme korekční tlačítko s „céčkem“, resp. klasickou „vracečku“ na druhé straně. Dvojtlačítko má mírně vystouplý obvod, takže stisk jeho horní i spodní části je bezproblémový. Lidé s většími prsty se ovšem občasným překlepům asi nevyhnou.

IMG_0955.jpg IMG_0959.jpg IMG_0960.jpg
Numerická část klávesnice má dobré hmatové rozlišení

Numerická část klávesnice si za svůj vzor vzala kolegyni z modelu W800i. Klávesy jsou také umístěny ve čtyřech souvislých řadách bez vertikálních mezer. Tlačítka jsou lehce zaoblena. Mají tak výborné hmatové odlišení a jejich stisk doprovází poměrně hlučné cvaknutí. Jinak se na klávesnici píše pohodlně, překlepy by neměly být příliš časté.

IMG_0992.jpg IMG_0994.jpg
Podsvícení klávesnice je dostatečně silné i rovnoměrné

Popisky na klávesnici jsou rovnoměrně podsvíceny oranžovým světlem, které je dostatečně intenzivní. Svítí i okruží joysticku. Světlo prosvítá i přes logo Walkman umístěné v průhledném plastu pod klávesnicí.

Na displeji se šetřilo

Nízká cena telefonu se vždy projeví na kvalitě displeje. To platí i u Sony Ericssonu W200i. Zobrazovač disponuje nízkým rozlišením o hodnotě 128 × 160 bodů, na kterém dokáže vytvořit až 65 tisíc barevných odstínů. Výrobce tentokrát sáhnul po pasivní zobrazovací technologii UBC (Ultra Bright Color). Barvy proto nejsou tak syté a věrné jako u dražších telefonů s kvalitnějšími displeji. Díky tomu utrpěla i čitelnost na přímém slunci. Kontrast displeje nastavit nelze, intenzitu podsvícení upravíte v šesti krocích.

IMG_0982.jpg IMG_0981.jpg
Displej chrání krycí sklíčko • jednoduché ztvárnění reproduktoru

Displej je překryt průhledným krycím sklíčkem, které asi o jeden milimetr vystupuje nad okolí. Je to jediná část telefonu, která je náchylná na otisky prstů. Sklíčko překrývá také jednoduše ztvárněný výstup zvuku z reproduktoru a jméno výrobce nad displejem.

IMG_0989.jpg
Na displeji je patrný hrubší rastr

Ve stavu nečinnosti se na displeji může chvíli předvádět animovaný spořič, poté se displej zcela vypne nebo se na něm zobrazí velké inverzní digitální hodiny s případnými ikonkami zmeškaných událostí. Jejich čitelnost je ale za umělého osvětlení špatná, telefon je nutné nahnout do určitého úhlu.

Nabídka na čtyři způsoby

Uživatelské prostředí je stejné jako u jiných telefonů této značky. Z tohoto důvodu si dovolím některé pasáže testu zkopírovat z již vydaných testů na telefony Sony Ericsson. Pohotovostní displej obsahuje v horní části indikátor stravu baterie a intenzity signálu a jméno operátora. Dole pak najdete digitální hodiny a datum společně s popisky funkcí kontextových kláves. Na pozadí pohotovostního displeje může být umístěna animovaná tapeta, jakýkoliv obrázek nebo fotografie z vestavěného fotoaparátu.

IMG_0998.jpg IMG_1011.jpg IMG_1012.jpg
Možnosti vzhledu pohotovostního displeje

Barevnost hlavní nabídky lze změnit pomocí schémat. Kromě klasického oranžového schématu, které známe i z jiných telefonů Walkman, zde najdete ještě další tři. Ta dokáží také změnit vzhled hlavní nabídky. Při každém pohybu v této upravené nabídce telefon krátce zavibruje. Vibrace bohužel není možné nijak vypnout. Nižší úrovně menu zůstanou pro všechna schémata stejná.

IMG_1002.jpgIMG_1001.jpgIMG_1004.jpgIMG_1007.jpg
Předinstalovaná barevná schémata

Do hlavní nabídky se vstupuje stiskem joysticku nebo pravým kontextovým tlačítkem. V základní verzi je hlavní nabídka tvořena maticí dvanácti ikon, které není možné přeskládat. Některým uživatelům může vadit nemožnost vypnout všudypřítomné animace. Pohyb v menu je dostatečně rychlý, telefon se rozhodně neloudá. Veškeré operace se provádí joystickem a kontextovými klávesami, tlačítkem se zpětnou šipkou se vrátíte o úroveň výše, korekční tlačítko slouží k mazání znaků, zpráv i jiných záznamů. Tento způsob ovládání mi připadá logický a intuitivní. Menu lze procházet i pomocí klávesových zkratek.

IMG_0999.jpg IMG_1003.jpg IMG_1006.jpg IMG_1008.jpg
Čtyři způsoby vzhledu hlavní nabídky

Pro urychlení práce lze jednotlivým směrům joysticku navolit prakticky libovolnou funkci výběrem přímo z nabídky, jen směr nahoru je napevno přiřazen aktivaci fotoaparátu. Menu činností u tohoto telefonu bohužel chybí.

IMG_1039.jpg
Nižší úroveň menu

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Huawei Mate S, Nokia 5200 XpressMusic, Sony Ericsson K310i, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson W200i, Sony Ericsson W300i, Solidní výbava, Malý problém, Son, Rovný tisíc, Panoramatická fotka, Eri, Druhý režim, Neustálé přehrávání, Rychlý pohled, Displej Edge, Hub, Střední hlasitost