Sony Ericsson W550i: walkman podruhé a levněji (test)

Sony Ericsson W550i je druhý walkman na českém trhu. Má zajímavou konstrukci a nové možnosti práce s hudbou a mobilním internetem. Jenže mu chybí třeba paměťové karty. Má proti konkurenci co nabídnout? Přečtěte si první českou recenzi telefonu, který se začíná prodávat.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů
 • parametry telefonu v katalogu fotomobilů 
 • mobile phone in English catalogue  

 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • plnohodnotný přehrávač MP3
  • rádio s RDS
  • kvalitní displej
  • výborná kvalita zvuku
  • příslušenství včetně kvalitních sluchátek
  • internetový prohlížeč podporující češtinu
  • dobíjení přes rozhraní USB

Hlavní nedostatky

  • nemá paměťové karty
  • více zapuštěná klávesnice
  • absence EDGE

Chcete kvalitní a stylový telefon s funkcí přehrávače hudby ve formátu MP3 a Sony Ericsson W800i se vám zdá příliš drahý a konzervativní? Potom tady je třeba Motorola E398... ne, nechal jsem se unést. Myslel jsem samozřejmě nový Sony Ericsson W550i.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální fotografie

W550i je se svým předchůdcem prakticky srovnatelný. Navíc mu ale Sony Ericsson přidal několik zbrusu nových užitečných funkcí pro práci s internetem. Telefon se už prodává a dá se sehnat za cenu o něco nižší než stojí kolega W800i.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
A fotí se s ním samozřejmě naležato 

Sony Ericsson W550i bych asi nedoporučil zatvrzelým konzervativcům. Jeho design se snaží provokovat a nutno podotknout, že se mu to vcelku daří. Pokud ale nechcete být příliš výstřední, vyměníte oranžový kryt za bílou variantu a prakticky nikdo si nevšimne toho, že je na vašem telefonu cosi zajímavého. Když vše doplníme o velice kvalitní výbavu, výsledkem je přijatelný model pro všechny, kteří milují hudbu a technologické novinky jim nejsou cizí.

Japonsko v Evropě

Sony Ericsson W550i si v mnohém nezavdá s typickými netradičními japonskými modely. To, co je v asijských zemích standardní, v Evropě stále přijímáme s dávkou nedůvěry. Na modelu W550i si designéři vyhráli a ač bych byl nerad prorokem špatných zpráv, obávám se, že je design na typického Čecha příliš výstřední.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání se Sony Ericssonem D750i

V balení máte na výběr oranžový nebo bílý kryt. Osobně mi kombinace stříbrného těla a bílého krytu připadne líbivější. K walkmanům Sony Ericsson ale oranžová patří, a tak v balení nemůže chybět. Poslední variantou je tmavě modrá barva; takový kryt ale přímo v balení nenajdete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stejně jako u otočného Sony Ericssonu S700i, při otvírání telefonu nepomůže žádná pružina 

Kvůli otočné konstrukci je telefon o něco tlustší než jiné modely. Třiadvacet milimetrů šířky je ale kompenzováno nižšími hodnotami zbývajících dvou rozměrů. Příliš nepotěší bohužel ani hmotnost pohybující se na hranici stodvaceti gramů, tedy již v kategorii těžkých telefonů.

Displej = kvalita

Co se displeje týče, mohly by si modely W800i a W550i potykat. Oba dva jsou stejně kvalitní, výborně čitelné i na ostřejším denním světle a schopné zobrazit až 262 tisíc barev. Ani na podsvícení si nemohu stěžovat. Nenašel jsem žádné rozdíly mezi intenzitou uprostřed a po obvodu displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej opravdu zaslouží pochvalu

V základní výbavě si můžete vybrat ze čtyř grafických stylů hlavní nabídky. U dvou motivů při procházení menu ikony pulzují, u dalších dvou jsou vyvedeny jako posuvná animovaná lišta; přechody na další úrovně nabídek jsou pak zobrazeny jako líbivé animace. Styly vyvedené jako lišta na spodní straně displeje jsou trochu náročnější a telefon se tak bude zdát pomalejší. Klasická nabídka je ovšem rychlá a ani animace, které není bohužel možné deaktivovat, mu neubírají na pohodlnosti.

   
Předinstalované grafické motivy

Na ploše displeje jsou bohužel více než na jakémkoli jiném místě telefonu vidět šmouhy a otisky prstů. Stylový hadřík na očištění plochy displeje by se v balení rozhodně neztratil.

Nic moc pro práci s SMS

Protože je klávesnice schovaná pod otočnou vrchní částí, musí být tlačítka pod úrovní otáčení. To ale velmi ovlivňuje pohodlí při psaní. Klávesy jsou hodně zapuštěné a i když je jejich stisk kvalitní, milovníci textovek si na své nepřijdou. S podobným problémem se potýkají i funkční klávesy na bočních stranách telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Centrum podsvětlení klávesnice je pod prostřední řadou

Jinou písničkou jsou funkční klávesy, především pak hlavní čtyřsměrná ovládací klávesa umístěna ve středu pod displejem. Je výborná. Ačkoli při stisku nemusíte vynaložit nikterak velkou sílu, reakce je přesná a cvaknutí naprosto zřetelné. Kruhový otvor pro potvrzení volby je navíc jakoby stvořen pro bříško palce. Klávesy okolo jsou o něco málo tužší, ale to jim na kvalitě rozhodně neubírá.

Tlačítka všude, kam se podíváš

Boční strany telefonu jsou čím dál častěji využívány pro umístění přídavných prvků. Nejinak je tomu i u modelu W550i. Téměř polovinu spodní strany tvoří krytka portu pro připojení telefonu k počítači, nabíječce nebo pro připojení konektoru na sluchátka. Nad krytkou konektoru je umístěna malá štěrbina pro mikrofon.


Prohlídka telefonu ze všech stran (AVI, DivX 5.2, 1,7 MB)

Na pravé boční straně kromě druhého reproduktoru pro hlasitý poslech najdete také okno pro infračervený přenos, tlačítko spouště fotoaparátu a dvojici kláves pro korekci hlasitosti, přepínání skladeb a zoomování během focení. Stisknete-li tlačítko pro korekci hlasitosti v pohotovostním režimu, zobrazí se na displeji informace o stavu telefonu mj. aktuální nastavený profil, velikost volné paměti nebo percentuální vyjádření stavu baterie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spodní krytka a prvky pravé boční strany

První z tlačítek na levém boku slouží ke spuštění rádia nebo aplikace WALKMAN pro přehrávání hudby. Prioritně spouštěnou aplikaci si můžete nastavit přímo v telefonu. Druhým tlačítkem na levé straně je klávesa pro zamykání a odemykání klávesnice. Posunem tlačítka směrem dolů klávesnici zamknete a stejným pohybem ji také odblokujete. Na tento styl ovládání zamykání jsem si zvyknul velice rychle.


Manipulace s telefonem obouruč (AVI, DivX 5.2, 2,2 MB)

V úrovni vrchní strany je zapuštěno tlačítko pro zapínání/vypínání telefonu a volbu vyzváněcích profilů; a také nepřehlédnutelné poutko pro pověšení. Specialitou modelu W550i jsou dvě tlačítka umístěná nad displejem. Jejich využití najdete především v aplikaci pro focení a v mobilních hrách.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesy nad displejem jsou opravdu netradiční

Schůdek do pohodlí

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon opravdu padne do ruky

Při otevírání je kloub stabilní, nevychyluje se na strany. Trochu mi vadilo, že otevřete-li telefon nalevo, pak jej musíte na stejnou stranu i zavřít. Dovření je potvrzeno slyšitelným zacvaknutím horní části do stabilní polohy.

 
Otevírání a zavírání telefonu jednou rukou je trochu komplikovanější (AVI, DivX 5.2, 1,9 MB)

Dominantním prvkem zadní části je čočka vestavěného 1,3megapixelového fotoaparátu a její doplňky. Mezi ně patří miniaturní vypuklé zrcátko pro tvorbu autoportrétů a osvětlovací dioda pro použití fotoaparátu v horších světelných podmínkách. Její intenzita je ale natolik vysoká, že ji lze bez problémů použít jako miniaturní svítilnu. Na zadní straně ještě najdete jeden ze dvou reproduktorů pro přehrávání hudby bez připojených sluchátek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled na telefon zezadu

Li-Pol pro walkman

Hudba je náročná na baterii. Sony Ericsson už vybavil baterií Li-Pol o kapacitě 900 mAh nejen model W550i, ale i předchozí dva telefony W800i a K750i. Udávaná pohotovostní doba 400 hodin bude tudíž reálná jen při minimálním zatížení. Se sluchátky na uších klesá energie v baterii mnohem rychleji. Doba nabíjení se pohybuje kolem dvou hodin.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
SIM karta se ukládá pod baterii

Pro vložení karty SIM je třeba odejmout zadní krytku a zcela vytáhnout baterii. SIM karta je pak umístěna vpravo nad prostředkem pod logem Sony Ericsson.


V následující kapitole se dozvíte více o možnostech práce s fotoaparátem, hudebními soubory a adresářem

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Motorola E398, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson W550i, Sony Ericsson W800i, Walk, Kompletní popis, Černobílý snímek, Klasická nabídka, Test, Eri, Kvalita signálu, Ostatní oblast, Zvýšený šum, Výborná kvalita, Son, Nejvyšší třída, Goliáš