Sony Ericsson W550i: walkman podruhé a levněji (test)

Sony Ericsson W550i je druhý walkman na českém trhu. Má zajímavou konstrukci a nové možnosti práce s hudbou a mobilním internetem. Jenže mu chybí třeba paměťové karty. Má proti konkurenci co nabídnout? Přečtěte si první českou recenzi telefonu, který se začíná prodávat.

Už jen lepší klávesnici

Sony Ericsson zvládá kromě zpráv SMS (EMS), MMS a e-mailů zpráv také komunikaci pomocí rychlých zpráv. Jako jednu ze základních možností nabízí také hlasovou zprávu, tedy MMS obsahující pouze zvukovou stopu. Když jsem ale tuto možnost testoval, pětisekundovou hlasovou zprávu se mi nepodařilo odeslat.


Editor textovek

Při psaní textu se může hodit prediktivní vkládání pomocí českého slovníku T9. Přestože píše T9 s diakritikou, znaménka jsou před odesláním do střediska ořezána, takže telefon nezkracuje zprávy. W550i podporuje dlouhé SMS až do délky dvaceti po sobě jdoucích zpráv. Šikovnou možností je schopnost naučit slovník T9 často používaným výrazům. Tyto výrazy jsou pak při vkládání používány prioritně.

Maximální velikost multimediální zprávy je sto kilobajtů. Kromě obrázků a textu umožňuje editor přiložit také video nebo hlasový záznam, vizitku, položku kalendáře, grafické schéma telefonu apod.

 
Tvorba MMS • psaní e-mailu

Jako ve většině ostatních oblastí je práce s telefonem velice svižná. Ať už tvoříte složitější multimediální zprávu nebo dlouhou SMS, nemusíte se obávat pomalých reakcí nebo dokonce zatuhnutí telefonu. Chvíli času zabere možná jen vkládání rozsáhlejší přílohy do zprávy.

Kalendář značky standard

Kalendář W550i se nijak výrazně neliší od ostatních modelů. V základním zobrazení nabízí měsíční přehled, přepnutím do týdenního zobrazení pak získáte podrobnější informace o rozvržení volného času. Do kalendáře je možné z telefonu vložit položku jen jednoho typu bez možnosti opakování. Kromě data nastavujete také délku trvání celé akce a čas upozornění.


Prostředí kalendáře

V nabídce mobilu najdete propracovaný budík. Ve stanovený čas zazvoní klasickou melodii, některou z vybraných skladeb uloženou v telefonu nebo spuštěním přehrávání rádia. Buzení můžete opakovat každý den v předem stanoveném čase.

Další možnosti v organizaci času dává úkolovník. Do něj si kromě klasických úkolů můžete uložit i vyřízení hovoru. Samozřejmostí je upozornění na událost ve stanovený čas. Zapomínáte a neradi byste s sebou kvůli svojí paměti nosili stovky papírků? Do poznámek v telefonu se vejde vše.

  
Nástroje Organizátoru

Tím ale není výčet možností organizace a práce s časem zdaleka kompletní. Ve standardní výbavě nechybí ani časovač, stopky, kalkulačka a paměť na kódy. V menu organizátoru najdete i položku světlo. Ta rozsvítí přisvětlovací diodu tak, aby bylo možné ji použít jako miniaturní svítilnu.

Dodatečná výbava stojí za to

Přímo v telefonu jsou instalovány tři hry. ExtremeAirSnowboarding3D, Gauntlet a mobilní napodobenina legendárních bojových červů WormsForts3D. Všechny hry jsou optimalizovány pro hraní s telefonem položeným naležato.

   
Předinstalované hry

Ze starších modelů jsou již známé aplikace VideoDJ, PhotoDJ a MusicDJ určené pro úpravu videa, fotografií resp. hudby přímo na displeji mobilního telefonu. Velmi užitečným doplňkem je dálkové ovládání pomocí bezdrátového Bluetooth. S telefonem v ruce tak přikážete počítačovému MediaPlayeru co má hrát nebo prezentační aplikaci přechod na další snímek.


Menu Zábava • možnosti dálkového ovládání • záznamník zvuku

RSS v mobilu

Aplikací, která ale určitě stojí za zmínku je čtečka kanálů RSS. O tom, jaké možnosti nabízí nejen čtečka kanálů, ale také nový internetový prohlížeč už jsem se zmiňoval v pátek.

 
Prohlížeč • čtečka RSS

Modelu W550i se drží asi věčný nešvar telefonů Sony Ericsson, tedy absence datových přenosů EDGE. Uspokojit vás může alespoň nejvyšší třída deset technologie GPRS.

Bohaté CD

Spolu s telefonem je v krabici dodávána spousta příslušenství. Nechybí ani CD-ROM s aplikacemi určenými pro správu telefonu a přenos souborů. Jakmile sadu PC Suite nainstalujete na svůj počítač, objeví se telefon připojený pomocí USB kabelu jako další disk ve složce Tento počítač. Od této chvíle můžete s telefonem pracovat jako s jakýmkoliv jiným zařízením podporujícím USB Mass Storage. Telefon také umí pomocí USB kabelu dobíjet svoji baterii.

Protože jsou soubory na disku totožné se sadou PC Suite pro Sony Ericsson K750i, dovolím si opět vyjmout popis jednotlivých položek z recenze tohoto modelu:

File Manager: slouží pro přístup do paměti telefonu a k paměťové kartě. Ke kartě se jinak můžete dostat i přímo z běžného správce souborů. Když je vlastně telefon připojený kabelem, nic jiného vám ani nezbude, ve File Manageru se ukáže jen obsah vnitřní paměti.

Image Editor: aplikace pro práci s obrázky – pro tvorbu tapet na displej mobilu.

MMS Home Studio: program je určen pro tvorbu šablon zpráv MMS. Ty se nahrají do telefonu a posléze mohou poslat.

Sync Station: program pro synchronizaci dat s počítačem – Microsoft Outlookem, případně adresářem ve Windows. První synchronizace byla velmi pomalá a navíc v polovině nastala chyba. Jakmile byl ale telefon naplněn daty, další synchronizace, kdy se přenášely jen změny, ale už byly rychlejší.

Mobile Networking Wizard: slouží k rychlému nastavení datového spojení. I když se zdálo, že z telefonu správně nedetekoval používanou síť, nakonec bylo i se standardním nastavením všechno v pořádku. Stačilo bez jakéhokoli zásahu odklepat nabízené možnosti.

Všechny programy lze zdarma stáhnout na internetové stránce Sony Ericssonu.

Trochu nudná krabice

Vzpomínáte si ještě na luxusní krabici, v níž je prodáván Sony Ericsson W800i? Na takový přepych můžete rovnou zapomenout. Telefon si odnesete domů v klasické kartonové krabici.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
David a Goliáš (W550i a W800i)

Bez karty má málo šancí

Dovolím si tvrdit, že kdyby Sony Ericsson přidal modelu W550i podporu paměťových karet, stal by se jedním z hitů vánočního trhu. Díky spojení walkmanu a telefonu nabízí dva dárky v jednom a přitom za přijatelnou cenu kolem osmi tisíc korun. Bez paměťových karet a tedy možnosti rozšíření úložné kapacity to bude mít telefon těžké. Zvlášť když není nutné mnoho připlatit a pořídit funkčně stejný Sony Ericsson W800i, který paměťovými kartami disponuje.

Jinak ale není Sony Ericssonu prakticky co vytknout. Jedná se o rychlý telefon nejvyšší kvality a ani drobnosti, kterých se několik najde, na tom nic nezmění.

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů a v katalogu fotomobilů; and also in mobile phones catalogue for English speaking users

Tip: Přečtete si také recenzi Sony Ericssonu W550i na serveru SEMania.cz


Standardní balení

  • telefon
  • sluchátka HPM-70
  • USB datový kabel
  • nabíječka
  • výměnný kryt
  • CD s příslušným softwarem
  • dokumentace


V poslední kapitole najdete kompletní fotogalerii včetně snímků, které jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Motorola E398, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson W550i, Sony Ericsson W800i, Kvalita signálu, Son, Goliáš, Výborná kvalita, Zvýšený šum, Klasická nabídka, Test, Nejvyšší třída, Kompletní popis, Walk, Eri, Ostatní oblast, Černobílý snímek