Sony Ericsson W610i: v rytmu dvou barev (test)

Nový Walkman s atraktivním dvoubarevným designem a velmi dobrou funkční výbavou včetně EDGE a dvoumegapixelového fotoaparátu.

Klíčové vlastnosti

  • atraktivní dvoubarevný design
  • tloušťka jen 14 mm
  • kvalitní displej s vysokým jasem
  • vícepoložkový seznam pro tisíc kontaktů
  • velká vnitřní paměť 77 MB
  • slot na paměťové karty Memory Stick Micro
  • dvoumegapixelový fotoaparát s autofocusem
  • kvalitní hudební přehrávač Walkman 2.0
  • FM rádio s RDS
  • funkce TrackID pro rozpoznávání názvů skladeb
  • infraport a Bluetooth s profilem A2DP
  • USB Mass Storage
  • podpora EDGE
  • 512MB karta, datový kabel a kvalitní sluchátka v základním balení

Hlavní nedostatky

  • klávesnice má příliš malá tlačítka
  • pro zjištění zmeškaných událostí je nutno telefon oživit
  • špatné řazení jmen s českou diakritikou
  • natáčení videa v maximálním rozlišení jen 176 × 144 bodů
  • nepodporuje UMTS
  • telefon nelze spustit bez vložené SIM karty
  • vysoká cena při zahájení prodeje

Kingston_partner_small.jpg

Hudební telefony jsou stále v módě. Svědčí o tom i popularita telefonů řady Walkman švédsko-japonského výrobce. Ten ale i přes velký úspěch této řady neusnul na vavřínech a stále ji rozšiřuje o nové kousky. Jedním z posledních je model W610i, který svou výbavou spadá do střední třídy. Navazuje tak na oblíbený Walkman W810i. Rozměrově, designem i funkcemi přitom vychází z modelu K550i z řady Cyber-shot.

SE_W610i_02.jpg SE_W610i_04.jpg SE_W610i_07.jpg SE_W610i_06.jpg
Sony Ericsson W610i

Barvy přidají na atraktivitě

Sony Ericsson se u posledních modelů v oblasti designu vydal na cestu experimentů. Snaží se, aby jeho telefony vybočovaly z řady a zaujaly na první pohled. Svědčí o tom nejen netradiční klávesnice, např. u modelů K810i nebo W880i, ale i častá volba dvoubarevného provedení. Tyto počiny se nevyhnuly ani nové W610i. Nutno ale říci, že to rozhodně není na škodu. Nový Sony Ericsson lze vzhledově považovat za povedený telefon s moderním a atraktivním designem. Velkou měrnou k tomu přispívá právě dobře zvolená kombinace černé a oranžové barvy. Druhá barevná varianta, která se také objeví na českém trhu, by měla mít přední stranu bílou a zadní černou.

SE_W610i_05.jpg SE_W610i_01.jpg SE_W610i_03.jpg SE_W610i_09.jpg
Telefon je příjemně malý a jak velí móda náležitě tenký

Rozměrově je novinka tak akorát do ruky. Potěší sympatickou tloušťkou jen 14 mm, půdorysné rozměry pak činí 102 × 46 mm. Ostudu si neudělá ani hmotností 93 g. Z geometrického hlediska je Sony Ericsson W610i téměř pravidelný kvádr se zaoblenými hranami. Celý je tvořen z plastu, kov byste hledali marně. Pevnost konstrukce by stála za pochválení, kazí jí to ale kryt baterie. Ten se ve svém středu při pevnějším stisku mírně prohýbá, což způsobuje tiché praskání a vrzání. Problém vyřeší podložení krytu kouskem papíru. Při bližším zkoumání vás také nepotěší náchylnost černé přední strany na otisky prstů. Není to ale zdaleka tak hrozné jako u některých jiných telefonů.

S konektorem na boku

Dalším nepříliš tradičním řešením je umístění systémového konektoru Fast port na levý bok přístroje. Zde ho najdete i u již zmíněných modelů K550i a W880i. Aby tolik nerušil image telefonu, slušela by mu krytka. Třeba taková, jakou disponuje slot na paměťovou kartu formátu Memory Stick Micro neboli M2, který se nachází hned vedle. Krytku sice nelze díky uchycení ztratit, při zavírání si ale musíte dát pozor na zobáček. Ten často se často prohýbá o bok slotu a nechce zapadnout na své místo. Posledním prvkem na levé straně je tlačítko pro rychlé spuštění a pozastavení hudebního přehrávače nebo rádia.

SE_W610i_15.jpg SE_W610i_16.jpg

Na pravé straně najdete dvojtlačítko pro ovládání hlasitosti a tlačítko fotoaparátu. To je dost vystouplé, a tak jej občas stisknete i nechtěně. Vypínací tlačítko, kterým se také rychle mění vyzváněcí profily, je umístěno na horní straně hned vedle podlouhlého okénka infraportu. Poutko pro šňůrku našlo své místo v pravém spodním rohu.

SE_W610i_08.jpg SE_W610i_14.jpg SE_W610i_12.jpg SE_W610i_13.jpg 
Už si pomalu zvykáme na boční systémový konektor • tlačítko spouště fotoaparátu • regulace hlasitosti

SE_W610i_10.jpg SE_W610i_11.jpg
Vespod je pouze poutko pro šňůrku • nahoře najdeme vypínací tlačítko

Jak jsem již uvedl, celá zadní strana je oranžová. Její sytý „walkmanovský“ odstín je přímo pastvou pro oči, kterou vylepšuje ještě použití metalízy. Povedlo se také ztvárnění a rozmístění objektivu fotoaparátu a přisvětlovacích diod se zrcátkem pro autoportréty. Všechny tyto kulaté prvky jsou navíc umístěny v dalším kruhu, který dole narušuje pěkně ztvárněná půlkulatá mřížka hlasitého reproduktoru. Zadní strana prostě není nijak nudná. Zbytek její plochy tvoří kryt baterie. Na něm si našlo své místo logo a jméno výrobce i stylizované „W“ charakteristické pro Walkmany.

SE_W610i_20.jpg SE_W610i_19.jpg SE_W610i_18.jpg SE_W610i_21.jpg
Pro někoho možná až příliš extrvagantní, ale rozhodně atraktivní barva

Pod krytem baterie, který při snímání mírně klouže, najdete Li-Pol baterii o kapacitě 950 mAh. S ní by měl telefon vydržet až 350 hodin v pohotovosti nebo 420 minut hovoru. SIM karta se zasouvá do šuplíčku pod baterií a její vyjmutí nečiní problémy.

Klávesnice z tenkých proužků

Ke klávesnici jsem od počátku přistupoval odměřeně. Štíhlé podlouhlé klávesy ve mně mnoho sympatií nevzbuzovaly. S odstupem času ale musím přiznat, že jsem klávesnici trošku křivdil. Rozhodně není tak hrozná, jak se na pohled zdá. Úzké proužky numerických kláves vystupují dostatečně nad povrch, což přispívá k jejich perfektnímu hmatovému odlišení. Psaní na klávesnici vyžaduje ale cvik. Musíte si zvyknout, že stisk není tak jistý jako u normálních kláves. Pokud máte široká bříška prstů, není Sony Ericsson W610i ten pravý telefon pro vás. Dělali byste nejspíš příliš mnoho překlepů. Potěšující je to, že klávesnice při psaní nevydává prakticky žádné lupání.

SE_W610i_23.jpg SE_W610i_22.jpg SE_W610i_24.jpg SE_W610i_26.jpg
Na klávesnici ustoupila praktičnost před stylem, ale zvyknout se dá

Funkční část klávesnice je tvořena jedním kruhem a dvěma půlkruhy. Středový kruh ovládá jednotlivé směry navigačního tlačítka, oranžový střed potvrzuje volby. Sony Ericsson tak upustil od joysticku, který někteří uživatelé zatracovali. Půlkruhy jsou pak tvořeny dvojicí kláves s dalším tlačítkem uprostřed. Horní polovinu zabírá vždy kontextové tlačítko, které vlevo doplňuje klávesa se zpětnou šipkou, vpravo pak korekční klávesa s „céčkem“. Středy spouští hudební přehrávač a menu činností. Funkční část klávesnice se používá vcelku pohodlně. Kruhy jsou vystouplé, takže není problém stisknout jejich příslušnou část. I tak ale doporučuji klávesnici před koupí telefonu vyzkoušet.

SE_W610i_25.jpg SE_W610i_33.jpg
Tlačítka klávesnice takto vystupují nad okolní povrch • podsvícení je oranžové

Popisky kláves jsou podsvíceny tradičním oranžovým světlem, které sice nepatří mezi nejsilnější, ale postačí.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson W610i, Zaznamenaný zvuk, Test, Atraktivní barva, Pravý telefon, Pravidelný kvádr, Kanál připravený, Eri, Metronom, Bar, Dámská kabelka, Velká vnitřní paměť, Son