Sony Ericsson W610i: v rytmu dvou barev (test)

Nový Walkman s atraktivním dvoubarevným designem a velmi dobrou funkční výbavou včetně EDGE a dvoumegapixelového fotoaparátu.

Zklamalo mě, že je v telefonu předinstalována jen jedna Java hra, a to QuadraPop – variace na známý tetris. Další Java hry i aplikace lze nainstalovat z paměťové karty i přes Bluetooth. Hudebníci ocení Java aplikaci MusicMate, která poslouží jako metronom a přehrávač kytarových akordů a klavírních tónů. Mezi standardní výbavu většiny Sony Ericssonů patří aplikace MusicDJ, PhotoDJ a VideoDJ pro úpravu fotek a videa a tvorbu vyzváněcích melodií, stejně jako aplikace pro ovládání počítače přes Bluetooth. Najdete je i zde.

SE_W610i_displej_44.jpg
Hra je přichystaná jen jediná

Výsledky aplikací jBenchmark:

  • jBenchmark 1.0:  10 137 bodů
  • jBenchmark 2.0:    1 124 bodů

Datové přenosy jistí EDGE

V oblasti datových přenosů nečekejte zázraky. Kromě tradičního, ale již zastaralého GPRS v telefonu najdete i EDGE. Obě technologie jsou ve třídě 10. Ve střední třídě, kam spadá i Sony Ericsson W610i, je podpora sítí třetí generace zatím spíše výjimkou. Na komunikaci s blízkým okolím využijete Bluetooth, infraport i systémový konektor Fast port. Po připojení k počítači pomocí datového kabelu, který je součástí standardního balení, vás telefon vyzve k výběru režimu. K dispozici je režim Telefon pro synchronizaci, Tisk pro tisk fotografií přes standard PictBridge a Přenos souborů. Po zvolení tohoto režimu se paměť telefonu i paměťové karty v počítači objeví jako dvě samostatné diskové jednotky. Díky podpoře USB Mass Storage není potřeba instalovat žádné ovladače. V tomto režimu ale s telefonem nelze pracovat, ani se na něj nikdo nedovolá.

Datové technologie využijete zejména pro přístup na wap nebo internet přes prohlížeč NetFront. Ten je velmi propracovaný a nabízí široké možnosti nastavení včetně prohlížení webu s displejem na šířku. Při vstupu do prohlížeče se jako první objeví obrazovka pro vyhledávání pomocí Googlu, které pracuje spolehlivě. Jedinou nevýhodu prohlížeče NetFront vidím v nemožnosti jej minimalizovat.

SE_W610i_displej_41.jpg SE_W610i_displej_42.jpg 
Internetový prohlížeč • prohlížení wapu

Telefon samozřejmě nabízí i synchronizaci kalendáře a telefonního seznamu s programem MS Outlook. Potřebný software pro synchronizaci i připojení počítače k internetu přes telefon naleznete na přiloženém CD. Kromě toho se na cédéčku nachází i program pro úpravu a správu fotografií a přenos hudby z hudebního cédéčka do telefonu s názvem Disc2Phone.

Když má hudba styl

Sony Ericsson W610i vás zaujme nejen svým atraktivním designem a dvoubarevným provedením. Při bližším zkoumání zjistíte, že i v oblasti výbavy má co nabídnout. Kromě kvalitního hudebního přehrávače s 512MB paměťovou kartou v základním balení jistě oceníte i kvalitní dvoumegapixelový fotoaparát s autofocusem, EDGE, internetový prohlížeč NetFront či Bluetooth s profilem A2DP. Funkční výbava je prakticky ve všech ohledech na velmi dobré úrovni. Nedostatky jsou spíše maličkostmi či záležitostmi, které můžeme očekávat až od vyšších modelů. Pro mnoho uživatelů tak bude hlavním negativem netradiční klávesnice, na kterou si ale lze zvyknout.

SE_W610i_28.jpg
V krabici nenajdete jenom telefon

Sony Ericsson je svým designem určen zejména mladé generaci. Pánové v decentních oblecích se asi spíše poohlédnou po něčem více konzervativnějším. Dámská kabelka zřejmě také nebude jeho častým domovem. Pokud se pro tento Sony Ericsson rozhodnete, doporučuji počkat, až trošku zlevní. Jeho cena se při zahájení prodeje pohybuje okolo osmi tisíc korun a za takovou částku si již můžete pořídit i lépe vybavené telefony s QVGA displejem i UMTS.

Plusy a mínusy

+ atraktivní design
+ kvalitní hudební přehrávač
+ 512MB karta v základním balení

- žádná indikace zmeškaných událostí
- špatné řazení jmen s českou diakritikou
- méně pohodlná klávesnice

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson W610i, Eri, Zaznamenaný zvuk, Kanál připravený, Atraktivní barva, Velká vnitřní paměť, Test, Pravidelný kvádr, Bar, Pravý telefon, Son, Metronom, Dámská kabelka