Sony Ericsson W710i: hudba a sport (test)

W710i je skvělý hudební mobil. Pobaví, poučí, spojí vás s celým světem a neopustí vás ani při sportu.
Kapitoly článku

Hudba na jedničku

Písmeno „W“ v názvu modelu znamená Walkman, hudební funkce jsou tedy posunuty do popředí. Než začnu chválit, musím si postěžovat na čtyři vnější tlačítka přehrávače. Telefon jsem nosil nejčastěji v kapse a když jsem chtěl změnit písničku, znamenalo to zdlouhavé šátrání a ohmatávání těla přístroje. Najít potřebné tlačítko pod jednolitým kusem gumy není vůbec snadné. Z povrchu sice vystupují drobné reliéfní značky, ale k orientaci to prostě nestačí.

Tlačítka na boku přístroje pro změnu hlasitosti už jsou v tomto směru mnohem lepší. Zejména zesilovací „+“ je možné zřetelně najít i přes kalhoty a tak jsem hojně využíval jeho druhotné funkce – při podržení totiž posune reprodukci o jednu skladbu dopředu. Je ale zřejmé, že ani jeden z popsaných způsobů není ideální.

38.jpg67.jpg66.jpg
Tlačítka je hmatem těžké najít • na boku už to jde lépe • tlačítko Walkman

Při pohledu na hudební tlačítka sesterského modelu Z710i si nemohu odpustit výtku. Nehudební Zetko je na tom s hmatovou orientací lépe, než specializovaný Walkman. Je poměrně drahý, a tak zamrzí, že k němu Sony Ericsson nepřidává sluchátka s dálkovým ovládáním na kabelu.

Ale pojďme k pozitivům. Pod klávesnicí je speciální tlačítko se všeříkajícím znakem Walkman, které vás odkudkoliv zavede přímo do prostředí přehrávače. Ovládání je jednoduché a intuitivní. Skladby jsou tříděny podle interpreta a alba. Je možné vytvářet vlastní playlisty, zvuk se dá upravit pomocí ekvalizéru s přednastavenými křivkami. Skvěle funguje jakýsi základní multitasking. V praxi to vypadá tak, že pustíte hudbu a bez přerušení reprodukce můžete telefon normálně používat. Dokonce není znát ani žádné zpomalení reakcí.

43.jpg42.jpg44.jpg45.jpg
Základní obrazovka s informacemi o přehrávané skladbě • přehledné třídění • vyskakovací informační řádek po změně skladby

Když jste pak mimo přehrávač a reprodukce přeskočí na novou skladbu, v horní části displeje vyskočí malé okénko s jejím jménem. Podobně jste informováni také při změně hlasitosti. Při zavřeném telefonu jsou všechny potřebné informace vidět na vnějším displeji.

72.jpg
Potřebné informace na vnějším displeji

Sony Ericsson W710i je skvěle připraven k přehrávání hudby hned po vyjmutí z krabice. Součástí balení je totiž paměťová karta a stereofonní sluchátka. Karta je typu Memory Stick Micro o kapacitě 512 MB, což je na hudební přehrávač použitelná hodnota. Sluchátka jsou špunty s obloukem, kterým se zavěsí za ucho. Tato konstrukce odpovídá sportovnímu určení telefonu. Naběhal jsem s nimi mnoho kilometrů a mohu říct, že opravdu skvěle sedí.

37.jpg46.jpg48.jpg49.jpg

Pokud budeme srovnávat kvalitu reprodukce se sluchátky dodávanými k jiným telefonům, Sony Ericsson patří k nadstandardu. To je však fakt, který se od Walkmanu všeobecně očekává. Příjemné je, že pokud chcete ještě lepší zvuk, můžete připojit kterákoliv jiná sluchátka s obyčejným konektorem 3,5 mm jack. Ne však přímo do telefonu, ale do mikrofonu handsfree. To je na jednu stranu velice praktické, protože zůstane zachována možnost telefonovat s pohodlím náhlavní soupravy. Nevýhodou je, že mikrofon upevníte v dosahu úst a k uším je to už jen pár centimetrů. Vznikne tak minimálně metr přebytečného kabelu, který je nutné porůznu schovávat za oblečení.

Telefon má integrovaný kvalitní FM tuner s funkcí RDS. Bez problémů automaticky naladí dostupné stanice a uloží je do paměti, kde je možné je dále editovat. Rádio nelze spustit bez připojených sluchátek, ta fungují jako anténa. Užitečné je, že se tímto nevylučuje reprodukce skrze hlasitý reproduktor. Jeho zvuk je překvapivě hlasitý a svou kvalitou se dá přirovnat přenosnému jednoreproduktorovému rádiu. Hudbu tak můžete mít všude s sebou, dokonce dokáže překřičet i hukot vody ve sprše.

23.jpg24.jpg26.jpg17.jpg

Hudební funkcí, kterou patrně nevyužijete každý den, je TrackID. Po spuštění si nahraje krátký úryvek skladby (z přehrávače, rádia, nebo mikrofonu) a přes GPRS odešle její zjednodušenou charakteristiku na server služby. Během překvapivě krátké doby se na displeji ukáže název skladby a interpreta. To vše zadarmo, zaplatíte jen přenos dat. Databáze je jednotná pro celý svět, bezpečně pozná rádiové hity Robbieho Williamse, ale s Jarkem Nohavicou nepočítejte.

Bez problémů telefon zvládá i přehrávání videa. Vestavěný přehrávač umí formáty 3GP a MP4, není však schopen roztáhnout obraz na celou plochu displeje. Pokud se smíříte s touto nevýhodou, určitě si pořiďte větší paměťovou kartu. Vedle několika dílů mého oblíbeného seriálu v přijatelné kvalitě už nezbylo mnoho prostoru na hudbu.

21.jpg22.jpg

Walkman myslí na vaše zdraví

Specialitou modelu W710i je integrovaný pohybový senzor. Samo o sobě to nezní nijak zajímavě, ale aplikace na něm postavené za pozornost rozhodně stojí. Najdeme je hned v hlavní nabídce pod názvem Fitness. Začněme krokoměrem. Každý z nás má jinou délku kroku, a tak je logicky prvním krokem kalibrace. Když ji odstartujete, dočkáte se výzvy „zavřete telefon a ujděte známou vzdálenost.“ Už v době, kdy byl model W710i představen jsem se na sportovní funkce začal těšit, a tak jsem si s jejich otestováním dal záležet.

S vypůjčenou turistickou GPS jsem ušel vzdálenost 1,87 km. Po otevření jsem tedy telefonu sdělil, že mám za sebou 1870 metrů. Trošku jsem znejistěl při dotazu: „Chcete skutečně změnit údaj o průměrné délce kroku? Nová hodnota se výrazně liší od předchozí zadané.“ Moje pochybnosti ještě podpořil údaj v celkovém denním počítadle ušlé vzdálenosti: „Dnešní kroky 1 988, vzdálenost 1,5 km.“ Toto chování je opravdu pochybné. Nevím, jestli jím konstruktéři něco sledují, nebo jde jednoduše o chybu.

27.jpg30.jpg31.jpg

Nenechal jsem se ale rozhodit a protože jsem došel na atletický ovál s tradiční délkou 400 metrů, začal jsem kroužit. Pohybový senzor počítá kroky podle otřesů, chtěl jsem tedy vyzkoušet, jaký vliv na přesnost má umístění telefonu na těle. Prvně jsem jej nosil u pasu v připnuté ledvině. Pak putoval Walkman do dodávané otočné spony připnuté na paži těsně pod ramenem. Pro přesnost jsem za chůze počítal kroky. Aby se jednotlivé výsledky daly srovnávat, pokusil jsem se o něco, co jsem nazval sterilní chůzí: stejná frekvence a délka kroků, stejné tempo, žádné zastávky.

 vzdálenost [m]počet kroků
umístění
 skutečnánaměřenáskutečnýnaměřený 
ledvina400428 426
429
ledvina
400434438430
ledvina400433426429
ledvina400461 430462
ruka400391 420428
ruka400381426397
ruka400395422410
ruka400404418420
průměr400,0415,9425,7425,6

Jak je vidět, v „laboratorních“ podmínkách funguje krokoměr s přijatelnými odchylkami. V průměru jsou jeho výsledky až neuvěřitelně přesné. Pokud si tedy pohrajete s kalibrací, máte v ruce opravdu použitelný nástroj. V reálných podmínkách bude pravděpodobně všechno o stupeň nepřesnější. Chůze ve městě je přerušována čekáním na přechodech, někdy chvátáte, ale na procházku jdete volným tempem. Není však nikdo, kdo by chtěl tento telefon používat na vyměřování stavebních parcel, a tak mohu s klidem prohlásit, že krokoměr funguje.

71.jpg 
Krokoměr neustále svítí na vnějším displeji

Jediným mobilem, který na současném trhu nabízí podobné funkce je Nokia 5500 Sport. Při jejím testu kolega s krokoměrem tolik spokojený nebyl. U Nokie je však lépe vyřešen dlouhodobý přehled aktivity. Program se nainstaluje jako doplněk Nokia PC Suite a vše je přehledně uloženo v počítači. U Sony Ericssonu tato vymoženost chybí. Je zde sice předinstalovaná javová aplikace s možností náhledů grafů, ale přehlednost desktopového programu jí schází.

Druhou položkou funkcí Fitness je „běh.“ Z předchozího chození v prosincovém počasí jsem byl značně promrzlý, ale i čtyři kolečka stačila na to, abych zjistil, že s přesností je to podobné jako u chůze. Aplikace pro běh je obohacena o stopky, které se startují zavřením a zastavují otevřením telefonu. Jsou přehledné, mají devět mezičasů a při zaklapnutém véčku se zobrazují na kontrastním vnějším displeji. Oproti chůzi přibyl ještě údaj o maximální rychlosti, ale jedná se pouze o výpočet podle nepovedeného algoritmu. Skutečnost byla (podle GPS) úplně jinde.

28.jpg29.jpg32.jpg73.jpg

Použijete-li již zmíněnou sponu, máte neustálý přehled o tom, co se na vnějším displeji děje. Mobil se do ní jednoduše zaklapne a rozhodně se nemusíte bát, že by za běhu vypadnul. Navíc si jej můžete natočit jak se vám zlíbí. Mně se toto „handsfree“ zalíbilo natolik, že jsem jej občas používal i mimo sportování. Walkman je stále po (na) ruce a dá se takto napsat i SMS.

64.jpg63.jpg60.jpg56.jpg
Zaklapnout a jít • spona je otočná • na širší biceps pomůže prodlužka • jde to i bez pásku, třeba za opaskem kalhot

Jestli si potrpíte na informaci typu „kolik jsem dnes spálil kalorií,“ stačí nastavit své tělesné parametry (výška, hmotnost, věk). Tento údaj se pak zobrazí v denních přehledech.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Nokia 5500 Sport, Sony Ericsson W710i, Test, Sportovní příslušenství, Aktivní život, Stejné tempo, Stejná frekvence, WTA, Hudba, Sportovní funkce, Atlet, Son, Použitelný nástroj, Kompaktní tvar, Robbie Williams, Spor, Správná volba, Eri