Sony Ericsson W800i: walkman s funkcí mobilu (test)

Otestovali jsme dychtivě očekávaný walkman od Sony Ericssonu. „Pomerančový“ skvost má paměťovou kartu s kapacitou půl gigabajtu, výborná sluchátka, stejně skvělý fotoaparát i funkční nabídku jako K750i.

Rychlé odkazy

 • parametry telefonu v katalogu mobilů 
 •
parametry telefonu v katalogu fotomobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • plnohodnotný přehrávač MP3 skladeb
  • výborná kvalita zvuku při přehrávání
  • kvalitní sluchátka v balení
  • velmi kvalitní fotoaparát s automatickým zaostřováním
  • jemný displej
  • vestavěné rádio s RDS
  • dobíjení přes USB rozhraní
  • stylový design

Hlavní nedostatky

  • absence EDGE
  • nepodporuje klasické USB Mass Storage
  • neexistují jiné barevné varianty


„Hurá, konečně je tady“... dalo by se zvolat. Třeba na takovém asijském trhu se walkman Sony Ericsson W800i již nějaký čas prodává. Teď je ale pomerančový bratr manažera K750i už i u nás v redakci. A v půli srpna i na pultech obchodů. Stylovější, o muziku bohatší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální fotografie Sony Ericssonu W800i

Navíc by ani neměl být dražší o bláznivé tisíce. Telefon si již nyní můžete objednat v některých internetových obchodech, kde se cena drží pod třinácti tisíci korunami. Výrobcem doporučená cena je čtrnácti tisíc korun. Jako jsme tomu zvyklí u ostatních telefonů značky, bude cena jistě pozvolna klesat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Telefon je určen jedincům prahnoucím po stylu, vyznavačům hudby, kvality, funkčnosti. Much se novinka vyvarovala téměř úplně. Stejně, jako se to povedlo K750i. Asi i teď vyzní recenze až příliš pozitivně. Poraďte nám, co máme dělat, když nám do redakce posílá švédsko-japonský výrobce jeden výstavní telefon za druhým.

Jejda, to je ale pěkný...

... ozvala se jedna postarší dáma v kupé vlaku, když mi W800i ležel na skládacím stolečku. U ní mě to udivilo. Na zaujaté pohledy mladších jsem si už ale zvyknul. Sony Ericssonu se povedlo nevídané. Na „osmistovce“ se designéři vyřádili, ta přitom neztratila nic ze své elegance. Pořád působí velmi solidním, jakýmsi „hi-tech“ dojmem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson W800i a srovnání s kreditní kartou

Krémová bílá a kovově oranžová udělají se zájmem okolí své. Doplňky jsou pak leskle stříbrné. Příbuznost s K750i by laik hádal jen stěží, při pohledu zezadu pak vůbec. Tvar jako Tatranka je důkazem toho, že ergonomická věc nemusí mít stovky křivek a záhybů. Telefon se totiž tradičně dobře drží a při své tvarové strohosti. Rozměry zůstaly zachovány, jenom pro pořádek: 100 × 46 × 20 milimetrů při 99 gramech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Díky vyboulení na zádech neleží telefon rovně

Nové je řešení klávesnice i joysticku. Tlačítka nesdílejí všechny své strany, jejich hranice jsou teď rozeznatelné lépe, než jak tomu bylo u trochu slabší klávesnice K750i. Mají nízký zdvih, přitom se však na nich píše velmi dobře, rychle, a stisk je jistý. Joystick má na svém vršku oranžovou gumovou plošku, která se velmi dobře zachytává o bříško palce. Jeho ovládání je tak přesné, prst po něm nesklouzne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Joystick má na vrcholku gumovou plošku, díky níž se výborně ovládá

Hlavní ovládací tlačítka jsou sice plastová, jenom na pohled byste je ale od kovu nerozeznali. Místo tlačítka pro rychlý přístup k Vlastní nabídce u Sony Ericssonu K750i je tu klávesa pro spuštění MP3 přehrávače. Laciný symbol notiček z dříve uveřejněných snímků W800i je naštěstí ten tam, nahradilo jej logo walkmanu od Sony.


Prohlédněte si telefon na videu (AVI, DivX 5.2, 2,8 MB)

Je libo design?

Rám sklíčka chránícího displej má podklad ze stříbrných teček. Sklíčko zasahuje až k okrajům a kontextovým klávesám. Ve tmě jím proniká oranžová záře z displeje a směrem k okrajům postupně slábne. Srdce výtvarného nadšence plesá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice má oranžové podsvětlení • displej v šeru

Obracím telefon čelem dolů. Jsem v ponorce? Na zádech W800i totiž není ostře řezaná posuvná krytka objektivu, fotoaparát je teď skryt za malým kulatým okénkem. To se pohybuje velmi hbitě, jak se jen na fotoaparát sluší. Já vím, telefon není fotoaparát. Ale nový Sony Ericsson zezadu jako telefon vůbec nevypadá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zezadu vypadá W800i jako klasický digitální fotoaparát

Nechybí ani dvě přisvětlovací diody, které mohou sloužit i jako svítilna. Můžete je zapnout při focení, anebo i přímo z nabídky. Umějí svítit nepřetržitě, jednu minutu, nebo mohou vysílat světelný signál SOS. Jejich výkon je působivý a v noci dobře osvětlí i bytovou místnost. Ve spodní části kruhu je nechráněný výřez pro reproduktor vyzvánění a hlasitého handsfree. Ani když telefon položíte na stůl, nezmění se na jeho zvukovém projevu vůbec nic - záda mobilu jsou v místě kroužků mírně vypouklá a reproduktor tak „nezadusí“ deska stolu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přisvětlovací diody jsou velmi výkonné

Setři šmouhy, jemnost musí ven

Škoda, že v balení není hadřík na leštění displeje. Je na něm vidět každičký otisk prstu. Asi bude i náchylnější na poškrábání, protože není nikterak zapuštěný. Narozdíl od K750i to ale můžeme W800i myslím prominout, tady jde o styl. A velká lesklá plocha na úrovni zbytku těla přístroje je opticky prostě ucházející.

Klepněte pro větší obrázek

Displej je jemný. Rozlišení není nijak závratné, velikost aktivního TFT ale také ne, a to udělá dohromady svoje. Na ploše deseti a půl centimetru čtverečních vytvoří 176 × 220 obrazových bodů velmi jemnou podívanou.

Grafické ztvárnění nabídky doznalo sice změn, ale jen kosmetických. V pravém sloupci je teď místo ikonky multimediálních souborů logotyp Sony Walkman. K dispozici jsou standardně čtyři schémata, světlá i inverzní. Nová si snadno stáhnete z internetu. Továrně nastavené oranžové schéma ale pasuje k telefonu nejvíce.

  
Úvodní obrazovka • animovaná tapeta • oranžové schéma

Na pozadí mohou být i animované tapety. Nabídka pulzuje, vyjíždí ze stran, expanduje ze středů... vždy velmi plynule a rychle. Marek Lutonský ve své recenzi ke K750i vzpomínal, že jej po čase animace unavily. Sony Ericsson W800i používám několik dní a stále jsem nenabyl dojmu, že by mi grafická show nějak vadila. Záleží tedy asi na vkusu, každopádně možnost vypnutí animací by znamenala uspokojení větší základny uživatelů.

Oranžová, datově bohatá linka

Putujme po pásku, který se tváří jako kovový a který obepíná obvod telefonu. Na spodní části je nový konektor Fast Port a drobný otvor mikrofonu. Na pravém boku věčně od prstu umaštěná stříbrná spoušť fotoaparátu. Ta má dvě polohy – namáčknutí a expozice. Když tlačítko podržíte déle, automaticky se aktivuje fotoaparát. Stejnou reakci vyvolá otevření krytky objektivu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Systémový konektor Fast Port • spoušť fotoaparátu

Ovládání hlasitosti je rovněž na svém místě. Stále u „hlavy“ telefonu, oproti dřívějším modelům ale na pravé straně. Na čele W800i najdeme štítek infraportu, otvor pro uchycení držáku a samozřejmě hlavní vypínač.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kolébka pro ovládání hlasitosti • hlavní vypínač

Na levém boku si hoví tlačítko play/pause. To spouští nebo zastavuje buďto přehrávač MP3, nebo rádio. Je možné nastavit jej tak, aby aktivovalo vždy tu ze jmenovaných aplikací, která byla naposledy používána. Vévodou je na levé straně ale krytka slotu pro paměťové karty. Když ji otevřeme a špičkou prstu zatlačíme na plošku uvnitř, vysune se paměťová karta s nápisem Memory Stick Pro Duo a s kapacitou 512 MB. Na jednu stranu výtečná hodnota. V případě vzpomínky na to, že jde o walkman, spíše nutnost. Kartu lze vyjímat i při zapnutém telefonu. Dokoupit si pak můžete další s kapacitou až do dvou gigabajtů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko play/pause • logotyp Sony Walkman • gumová krytka • paměťová karta

Zbývá dodat informace o baterii. Její hodnoty se nijak neliší od K750i. A to je škoda. Hudební přehrávač a s tím související větší vytížení srazí výdrž telefonu pod hranici dvou dnů. Přitom udávaná pohotovostní doba je 400 hodin, hovor prý může trvat až 540 minut. Pokud používáte mobilní telefon opravdu aktivně, reálně nepočítejte ani s polovičními hodnotami. Telefon však máme jen chvíli, takže je na konečné soudy ještě brzy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní kryt baterie • místo pro kartu SIM

Při vkládání karty SIM odsunete jenom asi čtvrtinu zadního krytu. Baterii lze vyjmout a opětovně založit snadno, s telefonní kartou se trošku poperete. Každopádně je to ale řešení, které jenom přispěje k tuhosti konstrukce těla telefonu. A ta je zvládnuta na výbornou. Nemusíte se bát W800i pevně uchopit, nic nevrzne.


Ve druhé kapitole
se dočtete, že W800i má stejně skvělý fotoaparát jako K750i a podíváme se na přenášení hudby do telefonu i na základní funkce walkmanu

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson W800i, Poslední znak, Puzzles, Son, Eri, Přístupový kód, Zvolená aplikace, Výborná kvalita, Lesklá plocha, The Plug, Walk, Největší lákadlo, Následující skladba, Špičkový zvuk, Sony Walkman, MOBI, Klasické sluchátko