Sony Ericsson W800i: walkman s funkcí mobilu (test)

Otestovali jsme dychtivě očekávaný walkman od Sony Ericssonu. „Pomerančový“ skvost má paměťovou kartu s kapacitou půl gigabajtu, výborná sluchátka, stejně skvělý fotoaparát i funkční nabídku jako K750i.

Práce se zprávami

Telefon si poradí se zprávami SMS, EMS a MMS, pak také s e-maily a rychlými zprávami. Nabízí i nahrání pouze zvukové MMS. Při psaní textovek se dá slovník T9 trvale vypnout. Nezkracuje zprávy a navíc inteligentně řadí na první místa ta slova, která nejvíce používáte.


Vytváření textové zprávy • k dispozici jsou čtyři řádky • příchozí zpráva

Písmo je velké, ne zcela černé. Odstín černi je světlejší, než jak bývá zvykem. Písmo je ale tučné a čte se výborně. Rozhodně lépe než tenoučká písmenka starších telefonů značky. I při psaní velmi dlouhých zpráv až o dvaceti částech telefon „neuvadá“. Psaní je velmi rychlé, s okamžitou odezvou.

Editor textových zpráv vás na konec jedné části upozorní až u posledních znaků, neodpočítává od začátku. Při odesílání se objeví seznam osob z adresáře, kterým jste zprávy posílali naposledy. Lze je rovnou vybrat a text odeslat. I editor multimediálních zpráv je přehledný, MMS může mít velikost maximálně 300 kB. Vložíte do ní obrázky, zvuky i videa.

Kalendář a budík jak je známe

Kalendář Sony Ericssonu W800i je velmi přehledný. Tlačítky klávesnice lze rychle listovat v rocích, měsících a týdnech. Prohlížet můžete měsíční, týdenní a denní pohledy. K dispozici je jediný typ události, který slouží na vše. Záznamům lze nastavit připomenutí v libovolnou dobu, přímo v telefonu jim však nelze nastavit opakování. To se objeví jen při synchronizaci s počítačem. Při zadávání událostí fungoval slovník T9 s diakritikou spolehlivě.

  
Měsíční • týdenní • a denní pohled na kalendář

Budík může být opakovaný ve vybraných dnech a aktivuje se i při vypnutém telefonu. Vstávat můžete s klasickým zvonkem, vysíláním rádia anebo s oblíbenou skladbou, kterou máte na paměťové kartě.

Organizátor dále nabízí úkoly, které lze odškrtávat. Snadno si napíšete poznámky, zapnete stopky nebo odpočítávání času. V nabídce nechybí jednoduchá kalkulačka a paměť na kódy, které jsou chráněné čtyřmístným přístupovým kódem a pak ještě kontrolním slovem pro ověření. Převodník jednotek W800i nemá.


Úkolovník

Nejrychlejší ve hrách

Testovací aplikace JBenchmark proběhly na displeji W800i bleskurychle. Oranžový Sony Ericsson dopadl takřka na chlup stejně jako K750i a oba jsou tedy současnými graficky nejrychlejšími klasickými telefony. Jen pro úplnost dodám výsledky u W800i:

  • JBenchmark 1.0: 3 900 bodů
  • JBenchmark 2.0: 332 bodů

V sekci Zábava najdete dvě javové hry. PuzzleSlider rozloží vybraný obrázek - třeba i fotografii - do devíti až 36 čtverců, které pak máte za úkol složit. Druhou hrou je QuadraPop, což je klasický tetris, ovšem s barevnými notičkami. Zajímavé je, že si můžete vybrat velikost plochy, na které se zvolená aplikace spustí. Praktické využití mi ale zůstalo záhadou.

 
PuzzleSlider • QuadraPop • nastavení velikosti okna aplikace

Součástí složky Zábava jsou i HID profily, kdy přes bluetooth ovládáte třeba Media Player nebo jiné programy na počítači. Více informací o této technologii a jejích možnostech se dozvíte v našem starším článku.


HID profily

VideoDJ je pak interní aplikace telefonu pro úpravu a střih videí. Ve PhotoDJ upravíte fotografie pomocí několika nástrojů a MusicDJ slouží ke komponování vlastní hudby pomocí dostupných samplů.


VideoDJ • PhotoDJ • MusicDJ

Sony Ericsson W800i má i diktafon. Ten lze aktivovat i při probíhajícím hovoru. Druhá strana bude vědět, že ji nahráváte, protože se každých dvacet sekund ozve pípnutí. Při klasickém spuštění diktafonu se začne okamžitě nahrávat. Délka záznamu je omezena pouze volným místem na paměťové kartě. Zvuk se uloží ve formátu AMR a jeho kvalita je jen průměrná. Žádná sláva, na poznámky však stačí bohatě.


Diktafon je příliš jednoduchý

Datové proudy

Tak, jako se u K750i rozpoutala vřava na téma „ono to nemá EDGE“, tak stejným nešvarem trpí i Sony Ericsson W800i. Pro mnohé to bude zklamání, jiní na to ani nevzpomenou. Je to snad jediný větší kaz na kráse novinky.

Připojit k internetu se tak budete moci jen přes CSD a HSCSD, nebo GPRS třídy 10. Posledně jmenované jsem zkoušel, a sice přes datový kabel. Nastavení proběhlo bez problémů díky průvodci programu Mobile Networking Wizard. Připojení je stabilní, hlásí se jako 115 kb/s a reálná přenosová rychlost se pohybovala kolem 40 kb/s. Je pravda, že kdyby telefonu nechyběla technologie EDGE, byl by spokojený úsměv nad W800i ještě zářivější.

Klepněte pro větší obrázek
Datový USB kabel

Dodávané programy pro komunikaci jsou naprosto totožné s PC Suite pro K750i. Dovolím si proto udělat výňatek z Markovy recenze:

File Manager: slouží pro přístup do paměti telefonu a k paměťové kartě. Ke kartě se jinak můžete dostat i přímo z běžného správce souborů. Když je vlastně telefon připojený kabelem, nic jiného vám ani nezbude, ve File Manageru se ukáže jen obsah vnitřní paměti.

Image Editor: aplikace pro práci s obrázky – pro tvorbu tapet na displej mobilu.

MMS Home Studio: program je určen pro tvorbu šablon zpráv MMS. Ty se nahrají do telefonu a posléze mohou poslat.

Sync Station: program pro synchronizaci dat s počítačem – Microsoft Outlookem, případně adresářem ve Windows. První synchronizace byla velmi pomalá a navíc v polovině nastala chyba. Jakmile byl ale telefon naplněn daty, další synchronizace, kdy se přenášely jen změny, ale už byly rychlejší.

Mobile Networking Wizard: slouží k rychlému nastavení datového spojení. I když se zdálo, že z telefonu správně nedetekoval používanou síť, nakonec bylo i se standardním nastavením všechno v pořádku. Stačilo bez jakéhokoli zásahu odklepat nabízené možnosti.

Všechny programy lze zdarma stáhnout na internetové stránce Sony Ericssonu.

Ještě lepší než Sony Ericsson K750i!

To si troufám tvrdit. Nechť diskuze víří. Uvážím-li totiž cenu K750i, tedy deset tisíc korun, není příplatek necelých tří tisíc za přehrávač MP3 s půlgigabajtovou paměťovou kartou nikterak přemrštěný. Za styl a rozšířené využití to jistě stojí. Komu se to zdá mnoho, ať chvíli počká, cena jistě rychle klesne.

Za své peníze si můžete pak být jistí, že jste pořídili kvalitně zpracovaný, rychlý telefon, který je funkčně na výborné úrovni. Máloco vám může ještě scházet. K tomu si připočtěte nejlepší fotoaparát v telefonu na trhu a zejména MP3 přehrávač se špičkovými zvukovými vlastnostmi a solidními možnostmi nastavení.

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů a v katalogu fotomobilů


Standardní balení

  • Telefon
  • Paměťová karta Memory Stick Pro Duo 512 MB
  • Sluchátka HPM-70
  • Adaptér paměťové karty pro čtečky
  • USB datový kabel
  • Nabíječka
  • CD s příslušným softwarem
  • Dokumentace

V poslední kapitole
najdete fotogalerii. Jsou v ní také snímky, které jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson W800i, F +, Následující skladba, Výborná kvalita, Lesklá plocha, Eri, Sony Walkman, Klasické sluchátko, Opona, Špičkový zvuk, Mobil, Zvolená aplikace, Největší lákadlo, Puzzles, The Plug, Přístupový kód, Příjemnost