Sony Ericsson W810i: „bubu“ dvojče Walkmanu s EDGE (test)

Pár měsíců po představení už držíme v ruce finální verzi W810i. Černé zrcadlo W800i zvládá navíc jen EDGE a drobné změny v nabídce. Jinak vše při starém, jde tu o barevné emoce, sportovního ducha a novinku za každou cenu. Bonus: 2× video

Ostré, barevně nadnesené

Přesně takové fotografie pořizuje jeden z nejschopnějších fotoaparátů v mobilu, jaký můžete v dnešní době držet v ruce. Přidržením spouště nebo výběrem položky z nabídky se aktivuje režim focení. Telefon se drží naležato, stejně jako klasický digitál. Při namáčknutí W810i ostří asi dvě až tři sekundy, takže je v naší srovnávací metodice pomalejší než konkurenti. Výsledky pak ale stojí za to. Skvěle se fotí makro.

Pořízené snímky mohou být tří velikostí: 160 × 120, 640 × 480 a konečně 1 632 × 1 224 obrazových bodů. Ukládají se ve formátu JPEG. S fotoaparátem lze pořizovat i ozvučené video v rozlišení 176 × 144 a ve formátu 3GP. Maximální délka záznamu je omezena jen místem na paměťové kartě. V průběhu natáčení můžete používat zoom. Ten je čtyřnásobný a téměř plynulý – rozdělený na třicet kroků.


Prostředí fotoaparátu

Nastavení fotoaparátu je bohaté. Kromě klasických obrázků můžete snímat panoramata nebo sekvenci čtyř po sobě rychle jdoucích scén. I taková funkce je narozdíl od jiných fotomobilů využitelná, závěrka pracuje velmi rychle. Signalizace zaostření a zvuk spouště nejdou vypnout přímo v menu fotoaparátu, jde to ale ošetřit aktivováním tichého režimu. Pak se neozvou. Nově jsou na výběr čtyři různé zvuky pro závěrku.

 
Prohlížení obrázků ve fotoaparátu


Nově obsahuje správa souborů a multimédií záložky

Nabídka dále obsahuje zmiňované nastavení velikosti snímku, dvě stupně jeho kvality, přisvětlení diodami, zapnutí makra a nočního režimu, samospoušť, několik grafických efektů, vyvážení bíle barvy, zaznamenání data a času a výběr, zda se mají snímky ukládat na Memory Stick anebo do paměti telefonu. Vadí mi, že se po každém provedení nastavení nabídka fotoaparátu zavře. Pohybem hlavního prvku do stran se ovládá kompenzace expozice, kolébkou pro ovládání hlasitosti přibližujete či oddalujete scénu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Široké možnosti kompenzace expozice

Přesto, že fotoaparát je totožný s modelem K750i a W800i, pořídil jsem nové snímky, včetně několika v makrorežimu. Velikost obrázků se pohybuje od 300 do 600 kB.

Ukázkové snímky v plném rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bez aktivního režimu makro • s makrem

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Snímání textu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klasický režim • režim šero • s přisvětlovacími diodami

Tip: přečtěte si podrobný článek o focení se Sony Ericssonem K750i s mnoha ukázkovými snímky

Rádio s RDS

Když vás omrzí vlastní skladby, můžete si pustit rádio. To zapnete pouze s připojenými sluchátky, pak už jej můžete ale pustit i do hlasitého reproduktoru. Příjem je stereofonní a velmi spolehlivý. Záleží sice na poloze přívodního drátku ke sluchátkám, který slouží jako anténa, ale všeobecně se daly stanice vyhledávat velmi snadno.

Rádio využívá funkce RDS. Zobrazí vám tedy názvy stanic, popřípadě další informace, pokud jsou stanicí vysílány – názvy interpretů a písní. K dispozici je 20 míst pro uložení těch stanic, které vysílají v pásmu 87,5 až 108,0 MHz. Vyhledávat můžete buďto sami, anebo necháte pracovat automatiku. Ta funguje na jedničku a velmi rychle najde stanice s nejsilnějším signálem. Rovnou je může uložit i do paměti. V té si ale musíte názvy rádií dopsat ručně, telefon si je nepřiřadí sám.


Rádio • názvy stanic si musíte doplnit sami

U 750i jsme si stěžovali na podivné sekundové lupání během příjmu. Tady se nic takového nekoná. Rádio si samo přeladí, když budete třeba cestovat napříč republikou a bude potřeba přejít na jiný vysílač. Díky dodávaným sluchátkám je zvuk uspokojivý.

Telefonování, matka všech mobilů

Zvuk při telefonování se Sony Ericssonem W810i je na tradičně kvalitní úrovni. Celkově dobrý dojem by možná ještě zlepšila možnost vyšší hlasitosti, než jaké maximální nastavení dosahuje. Zlepší se to, když si nasadíte sluchátka – a to bude prakticky pořád, W810i je přeci Walkman. Konektor v půli kabelu slouží zároveň jako základna pro mikrofon handsfree a je na něm tlačítko, kterým přijmete nebo ukončíte hovor. Zvuk je velmi čistý a kvalitní.

Pro vyzvánění si můžete vybrat libovolný soubor ve formátu MID, AMR nebo MP3. Soubory hrají při přehrávání v hlasitém reproduktoru daleko lépe, než když se ozvou při příchozím hovoru. To jsou pak nepříjemně ostré. Telefon dokáže vyzvánět velmi hlasitě, takže jej určitě nepřeslechnete, ani když bude mobil schován v kapse.

Vyzvánění uslyšíte i při poslechu hudby. Po připojení sluchátek se automaticky aktivuje profil přenosného handsfree. Příchozí hovor zastaví přehrávání, do sluchátek se ozve nastavené vyzvánění a tlačítkem na kabelu můžete hovor přijmout. I zprávu ve sluchátkách poznáte podle vybraného tónu. Po ukončení vyzvánění nebo tónu zprávy přehrávač automaticky pokračuje v reprodukci skladby.


V předposlední kapitole se vrhneme na adresář a zprávy, datové přenosy, vyslovíme konečný verdikt

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , , Sony Ericsson W800i, Sony Ericsson W810i, Klasický režim, Zvolená aplikace, Opona, Eri, Dvojče, Lesklá plocha, Dobrá kvalita, Přisvětlovacími dioda, Největší lákadlo, Poslední znak, The Plug, Úprava obrázků, Walk, Vystřelení, Webová adresa