Sony Ericsson W850i: sen každého audiofila (velký test)

Sony Ericsson se konečně přestal vyhýbat výsuvným telefonům a první model s touto konstrukcí zanedlouho přijde na náš trh. Nese označení W850i a řadí se do skupiny Walkman. Kromě vynikajícího hudebního přehrávače a velké paměti se ale můžete těšit i na povedený design, dvoumegapixelový fotoaparát nebo UMTS.

Další zábava: FM rádio, Java hry, videopřehrávač

Hudebním přehrávačem zábavní funkce samozřejmě nekončí. Z hudebních funkcí je dispozici i klasické vestavěné FM rádio s podporou RDS. Umožňuje automatické i manuální ladění stanic, jejich uložení do dvaceti paměťových pozic a následné pojmenování. Připojená sluchátka slouží jako anténa.


Hlavní displej rádia • seznam uložených stanic

Videopřehrávač je na velmi dobré úrovni a rozumí si s formáty 3GP a MP4. Díky kvalitnímu displeji a možnosti přehrávání v celoobrazovkovém režimu se lze zabavit sledováním seriálů nebo filmů například při cestování. Přehrávač se nijak neliší od toho v modelu K800i, proto vás pro detailnější informace opět odkážu na megarecenzi tohoto přístroje.

 
Přehrávač videa • MusicDJ • VideoDJ

Java hry jsou v telefonu pro začátek tři. Jedná se o povedené trojrozměrné automobilové závody, klasickou plošinovku a skládaní stejných notiček na způsob tetrisu. První dvě hry lze hrát i s displejem na šířku. Díky Javě 2.0 a nadstavbě Mascot Micro3D není problém doinstalovat další trojrozměrné hry s propracovanou grafikou, která se bude na velkém displeji dobře vyjímat. Podle testů jBenchmark je Java v telefonu velmi rychlá, sekaných pohybů se proto neobávejte.

 
Ukázka předinstalovaných her

Výsledky aplikací jBenchmark:

  • jBenchmark 1.0:   7140 bodů
  • jBenchmark 2.0:   1216 bodů

Zapomenout nesmím ani na tradiční aplikace VideoDJ a MusicDJ pro úpravu videozáznamů a skládání polyfonních vyzváněcích melodií.

Data: až na to EDGE

Sony Ericsson W850i je velmi solidně vybaven i v datové oblasti. Jedinou pihou na kráse je absence technologie EDGE. Pokud se nacházíte v oblasti pokrytém UMTS, nemusíte toho nijak litovat. Jinak ale využijete jen staré a pomalé GRPS třídy 10. Pro spojení s blízkým okolím pak slouží Bluetooth, infraport a datový konektor Fast-port.


Prohlížeč NetFront • změna velikosti písma • nabídka prohlížeče

Datové technologie využijete zejména pro přístup na wap nebo internet přes prohlížeč NetFront. Ten je velmi propracovaný a nabízí široké možnosti nastavení včetně prohlížení webu s displejem na šířku. Při vstupu do prohlížeče se jako první objeví obrazovka pro vyhledávání pomocí Googlu, které pracuje spolehlivě. Jedinou nevýhodu prohlížeče NetFront vidím v nemožnosti jej minimalizovat. Pro jeho detailnější popis se prosím opět podívejte do megarecenze Sony Ericssonu K800i.


Prohlížení webu s displejem na šířku

Telefon samozřejmě nabízí i synchronizaci kalendáře a telefonního seznamu s programem MS Outlook. Potřebný software pro synchronizaci i připojení počítače k internetu přes telefon naleznete na přiloženém CD. Kromě toho se na cédéčku nachází i program pro úpravu a správu fotografií.


Vyhledávání pomocí Googlu

Převlečená K800i s vysouvací konstrukcí

Sony Ericsson W850i je velmi dobře vybavený telefon se zaměřením na multimediální funkce, a to hlavně na hudbu. Je jen škoda, že výrobce telefon nevybavil technologií EDGE, fotoaparátu nepřidal autofocus a nenaučil ho lépe natáčet video. Mnoho uživatelů by jistě ocenilo i 3,5mm jackem na těle přístroje a stereofonními hlasité reproduktory, které by hudební zaměření telefonu ještě více podtrhly.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson K800i

Pokud jste se recenzí prokousali až sem, musí vám být také jasné, že se Sony Ericsson W850i od modelu K800i příliš neliší. V oblasti uživatelského prostředí, ovládání, telefonování, zpráv a organizace času jsou odlišnosti žádné nebo zcela minimální. Jediné rozdíly najdete jen u designu, fotoaparátu a hudebního přehrávače, jehož změny jsou ovšem kromě funkce TrackID spíše jen kosmetické. Model K800i by také mohl být novince velkým konkurentem. I když není zařazen mezi Walkman telefony, přehrávání hudby zvládá na velmi slušné úrovni a navíc podstatně lépe fotografuje. Pokud si k němu pořídíte paměťovou kartu, oba telefony se cenově vyrovnají na hranici okolo dvanácti tisíc korun.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson W900i

Druhou konkurencí nového vysouváku je telefon z vlastní stáje s označením W900i. Na svém těle nese také logo Walkman, má ale méně praktickou otočnou konstrukci, poloviční kapacitu paměti a i přes svůj delší pobyt na pultech obchodů se jeho cena drží ještě o tisíc korun výše.

Plusy a mínusy

+ široká nabídka multimediálních funkcí
+ podpora UMTS a videohovorů
+ 1GB karta v základním balení

- vůle v konstrukci telefonu
- chybí EDGE
- fotoaparát nemá autofocus


V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson K800i, Sony Ericsson W850i, Sony Ericsson W900i, Sen, Velký, Velký test, Test, Velký konkurent, Pořízený snímek, Online kanál, Eri, Son, Audi, Mladá generace, Dodávaný program, Kanál připravený, Negativní odpověď