Sony Ericsson W880i: velký video-test

Je tenký, lehoučký, ale přitom velmi výkonný. Nový hudební Sony Ericsson W880i v exkluzivním video testu!
Kapitoly článku

Displej

Rozměry displeje klamou, tohle není hojně používaný zobrazovač s rozlišením 176 × 220 bodů, který známe z jiných modelů. Na malou plochu se vměstnala síť 240 × 320 bodů, které nabídnou velmi jemné zobrazení. Jednotlivé body okem nerozeznáte. Je ale trochu škoda, že displej není větší. Místa je kolem dost a „jemnosti“ by to příliš neuškodilo.

Plusy a minusy:

+ zkrátka špičkový displej
+ QVGA rozlišení a podpora 262 tisíc barev
+ dobrá čitelnost i za osvitu sluncem
+ zobrazení hodin po zhasnutí podsvícení
+ možnost regulace jasu

- displej by mohl být větší 

Uživatelské prostředí

Majitelé jiných telefonů značky Sony Ericsson se hned zorientují, nabídka je totiž stejná. Ale co je dobré, to není potřeba měnit. Na první pohled zaujme animovaná tapeta a další bohaté animace v nabídce. Její podoba se může lišit podle grafického schématu. Základní schéma nabídne klasickou matici dvanácti ikon, stylovější verze pak horizontální pruhovou nabídku s výraznějšími animacemi a jednu zvláštnost – krátké zavibrování při přechodu z ikony na ikonu. Je to možná efektní, ale mně to vadilo. Bohužel tuto vlastnost nelze vypnout jinak, než celkovým vypnutím vibrací.

01.jpg 03.jpg 04.jpg 06.jpg
Pohotovostní režim a hlavní nabídka na dva způsoby

Telefon je velmi rychlý, odezvy jsou okamžité, animace nijak nezdržují a jsou svižné. Vnořené nabídky jsou textové a hojně se používá také záložek. Ze čtyř záložek je také poskládáno šikovné menu činností. Na jedné z nich jsou zkratky k nejčastěji používaným funkcím, na další je seznam zmeškaných událostí, zpráv či hovorů, jedna je vyhrazena oblíbeným webovým adresám a poslední zobrazuje seznam spuštěných aplikací. Telefon totiž podporuje multitasking – můžete mít spuštěno několik javových aplikací a přepínat se mezi nimi, můžete odejít z editoru zpráv a posléze se vrátit k rozepsané zprávě apod.

02.jpg 25.jpg
Menu činností – zkratky k oblíbeným funkcím a multitasking

Plusy a minusy:

+ nová a povedená grafická témata
+ rychlost telefonu
+ efektní rychlé animace v nabídce
+ multitasking
+ vlastní nabídka nejpoužívanějších funkcí
+ možnost nastavení vlastních funkcí čtyřsměrné ovládací klávese

- vibrace při procházení hlavní nabídky nelze samostatně vypnout
- multitasking není dostupný u všech funkcí telefonu, např. u kalendáře a adresáře
- chybí aktivní pohotovostní režim

Telefonování

Když se telefon rozezvoní, možná mnohým naskočí husí kůže. Zvuk z reproduktoru je velmi ostrý, naprosto postrádá basy a výšky nepříjemně syčí. U hudebního telefonu Walkman je to až trochu ostuda. Rockové skladby se zvonivými činely a s kvílením elektrických kytar budou používat jen masochisti, ostatní budou pečlivě vybírat vyzváněcí melodie.

26.jpg
Seznam hovorů

Způsob vyzvánění lze rychle měnit prostřednictvím vyzváněcích profilů, podle kterých je také možné hovory filtrovat. Různé vyzvánění můžete nastavit jednotlivým jménům v adresáři, nikoli však skupinám – ty slouží výhradně pro zasílání hromadných zpráv.

22.jpg 23.jpg 24.jpg
Adresář • náhled na kontakt • přidání nebo editace kontaktu

Kapacita adresáře bude naplněna, jakmile dojdete k počtu 1000 jmen nebo 2500 čísel. Seznam kontaktů na SIM kartě je veden odděleně. Adresář je přehledný, vyhledává se v něm postupným psaním jména. Stále nevyřešenou chybou telefonů Sony Ericsson je špatné řazení jmen začínajících na znak s českou diakritikou. Čunek bude až za Zemanem.

Plusy a minusy:

+ vyzváněcí profily včetně filtrování hovorů
+ dostatečná kapacita adresáře (1000 jmen nebo 2500 čísel)
+ přehledný adresář, záložkové karty kontaktů
+ možnost synchronizace adresáře

- reproduktor pro vyzvánění nezná basy a výšky podává příliš ostře
- malá hlasitost reproduktoru při „hlasitém“ odposlechu (handsree)
- vyzvánění a obrázek nelze přiřadit skupině
- jména začínající na znak s českou diakritikou se řadí až na konec 

Zprávy

Sony Ericsson W880i si poradí se všemi standardními typy zpráv, včetně e-mailu. Potěší velmi kvalitní slovník T9, který se přizpůsobuje pisateli a upřednostňuje nejčastěji psaná slova. Systém je natolik chytrý, že po napsání slova navrhne, jaké bude následovat. Pokud často píšete stejné fráze, budete nadšeni.

14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg
Nabídka zpráv • psaní SMS • e-mailový klient • tvorba MMS

Příznivci elektronické pošty budou spokojeni. E-mailový klient nabízí obsluhu několika účtů (zkusil jsem šest a stále šlo přidávat další), ale ovšem jen jeden je aktivní. Poštu lze stahovat přes POP3 nebo IMAP4, v podrobném nastavení lze zadat automatický podpis, interval pravidelné kontroly účtu, zákaz stahování pošty v cizí síti (roaming) apod.

Mezi zprávami je připletena také čtečka RSS zpráv, kterou bych hledal spíše někde u internetového prohlížeče či kancelářských funkcí. Velmi užitečný doplněk umožňuje spravovat oblíbené kanály a automaticky je aktualizovat. K prohlédnutí celé zprávy se otevře webový prohlížeč. RSS čtečka v mobilu se hodí, chybí mi u ní jen možnost roztřídění kanálů do složek.

18.jpg
RSS čtečka

+ kvalitní slovník T9
+ slovník píše bez diakritiky a nezkracuje zprávy
+ přehledný editor pro MMS zprávy
+ propracovaný e-mailový klient

- nevhodná klávesnice pro psaní zpráv
- RSS čtečka zařazena mezi zprávami
- RSS kanály nelze rozdělit do složek 

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson W880i, Plná kvalita, Velký, Užitečný doplněk, Špatné osvětlení, Malá hlasitost, Test, Dostatečná kapacita, Son, Předinstalovaná hra, Eri, Video + Music