Sony Ericsson W900i: walkman potřetí (velký test)

Jeho výbava je ohromná - podpora sítí 3G, špičkový MP3 přehrávač, dvoumegapixelový fotoaparát, paměťové karty, výborný displej a nezvyklá otočná konstrukce. Magicky přitahuje každého technoida, ale okouzlení může záhy přejít.

Radost koukat a dotýkat se

Displej zabírá velkou plochu přední strany a je k tomu náležitě vybaven rastrem 320 × 240 obrazových bodů, který rozezní koncert 262 tisíc barev. Displeji není co vytýkat, patří mezi současnou špičku. Pod displejem se nachází skupina funkčních kláves v čele s kruhovou navigační klávesou s potvrzovacím středem. Ta je chromová, funkční tlačítka seskupená kolem jsou v barvě okolního plastu. Najdeme zde dvojici kontextových kláves doplněnou o pár tlačítka zpět a korekční klávesy C. Spodní řadu tvoří speciální funkční tlačítka pro přístup k internetu, spojení videohovoru a k otevření menu činností.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je veliký • nad ním je nenápadná kamera pro videohovory • obraz je mimořádně kvalitní

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon je třeba otevřít jen při zápisu čísla nebo textu, jinak můžete všechny funkce ovládat i se zavřeným telefonem

Tlačítka najdeme také na bocích – na pravém je to klasické kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti nebo ovládání zoomu a tlačítko spouště fotoaparátu, na levém je titěrné chromované tlačítko pro aktivaci hudebního přehrávače a posuvná klávesa zámku klávesnice. Takový zámek je velmi praktický, ale u otočného mobilu často váhám, na které straně ho mám zrovna hledat. Při otevřeném mobilu je napravo, při zavřeném nalevo a i když se to zdá jednoduché, strašně se to plete. K zámku klávesnice mám ale jednu zásadnější výtku – při otevření telefonu se automaticky deaktivuje, což se však stane už po velmi malém vychýlení. Při opětovném zavření se zámek už neobnoví, takže občas vytahuji telefon s podivnostmi na displeji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební tlačítko, zámek klávesnice a slot pro paměťové karty na jedné straně • kolébková klávesa, tlačítko spouště fotoaparátu a nápadné okénko infraportu na druhé straně

Velkou pochvalu si ovšem zaslouží celá klávesnice z hlediska ovládání. Navigační klávesa je dostatečně velká a vystouplý okraj činí ovládání velmi pohodlné a také vyzdvižený střed není problém polštářkem prstu domáčknout. Funkční tlačítka mají velmi tichý chod a nízký zdvih, cvaknutí potvrzující volbu však ucítíte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je vynikající, jedinou nepříjemností je její rozdělení na dvě patra

Numerickou část tvoří velká, samostatná tlačítka. Jejich povrch je nepatrně odlišný od okolního plastu, ale i to stačí k tomu, aby se palec rychle zorientoval i poslepu. Stisk je optimální a rychlému psaní textovek nic nebrání. Vzhledem k dostatku prostoru je klávesnice posazena dále od spodního okraje, což eliminuje převažování dlouhého telefonu dopředu.

Zajímavé je podsvětlení klávesnice. Do tmy tlačítka září bílým, lehce nazelenalým světlem celou svou plochou a vzhledem horšímu rozložení světla jsou na tlačítcích viditelné šmouhy, které však vypadají docela efektně. Ani nevím, zda jde o záměr nebo chybu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nerovnoměrné osvětlení je v tomto případě možná úmyslem

Kolik vydrží?

Při pohledu na zadní stranu nejvíce zaujme oranžovým rámečkem zvýrazněná skupina fotoaparátu, malého zrcátka a přisvicovací diody. Fotoaparát bohužel není chráněn odsuvnou krytkou, jako u jiných modelů značky. Pod fotoaparátem je mřížka hlasitého reproduktoru a zaslepený konektor pro externí anténu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát bohužel není chráněn krytkou • mřížka patří samozřejmě hlasitému reproduktoru

Převážnou část zadní strany tvoří snímatelný kryt akumulátoru. Ten je lithium-polymerový a má kapacitu 900 mAh. Papírové hodnoty udávají výdrž až 370 hodin v pohotovosti a 500 minut při hovoru. Skutečnost je ale samozřejmě trochu jiná. U telefonu jsem měl trvale aktivní Bluetooth, nevypínal jsem jej na noc a do vybití jsem strávil přibližně hodinu poslechem hudby, deset minut videohovory, dvacet minut běžnými hovory a už nespočítám, kolikrát jsem si s telefonem jen tak hrál, kolik jsem poslal zpráv nebo jak často jsem se připojoval na internet. Tuto zátěž telefon snesl tři celé dny, pak už se hlásil o příděl energie. Nabito je do hodiny a půl.

Klepněte pro větší obrázek
Místo pro alumulátor

Málem bych zapomněl. Kromě tlačítek je na pravém boku také okénko infraportu. Tmavá ploška se do bílého okolí vůbec nehodí. Na druhé straně telefonu je miniaturní systémová dioda a především slot pro paměťové karty. Ten je chráněn pryžovou krytkou a stejně tak systémový konektor ve spodní části, který se po otevření telefonu octne vlastně nahoře a je proto velmi špatně přístupný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Systémový konektor je chráněný krytkou, kterou jen tak neztratíte

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Paměťové karty je možné vyměňovat za chodu přístoje

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátka připojená k systémovému konektoru


V další kapitole se zaměříme na ovládání telefonu. Nahlédneme do nabídky funkcí a dále se budeme věnovat telefonování a videohovorům.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Sony Ericsson S700i, Sony Ericsson W550i, Sony Ericsson W800i, Sony Ericsson W900i, Walk, Nepříjemný pocit, Son, Plnohodnotná podpora, Eri, Nešťastné řešení, Druhá ruka, Poštovní adresa, Test, Pot, Paměťové médium, Prasátko