Sony Ericsson W900i: walkman potřetí (velký test)

Jeho výbava je ohromná - podpora sítí 3G, špičkový MP3 přehrávač, dvoumegapixelový fotoaparát, paměťové karty, výborný displej a nezvyklá otočná konstrukce. Magicky přitahuje každého technoida, ale okouzlení může záhy přejít.

Textem, obrázkem i zvukem

I přes možnost hlasové i obrazové komunikace přijde psaný text vhod. Sony Ericsson W900i si samozřejmě poradí s textovými a multimediálními zprávami, stejně tak i s e-maily. Oproti stávajícím Sony Ericssonům vyšší třídy se ale v podstatě nic nezměnilo.

Editor pro psaní textových zpráv poskytuje maximálně pět řádků pro psaní textu. Vzhledem k velikosti displeje to není mnoho, ale stačí to. Možnost změny velikosti písma tradičně Sony Ericsson nenabízí. Se psaním pomáhá osvědčený slovník T9, který je učenlivý a na prvních pozicích nabízí nejpoužívanější slova. Samozřejmě ho lze také naučit slova nová. V nabídce si můžete vybrat předvolbu, zda chcete psát s českou diakritikou nebo raději bez ní.

 
Nabídka zpráv • psaní textové zprávy • tvorba multimediální zprávy

Odpočet znaků se začne zobrazovat až při blížícím se konci dílčí textové zprávy, ale z praktického hlediska to ničemu nevadí. Do zprávy můžete vkládat jednoduché EMS obrázky a pokud v průběhu psaní zjistíte, že by bylo vhodnější napsat MMS zprávu, jednoduše se přepnete do editoru pro MMS.

Ten se také nijak neliší od svých předchůdců a nabízí prověřený komfort. Vkládat je možné text, obrázky, zvuky i video, dokud velikost zprávy nedosáhne 300 kB. Vše je maximálně přehledné. V nabídce tvorby nové zprávy je i možnost volby „Hlasová zpráva“, což je multimediální zpráva nesoucí pouze zvukový záznam. Tvorba je daleko rychlejší – jen se spustí hlasový záznamník a po ukončení nahrávání se může záznam ihned odeslat jedním stiskem tlačítka.

Po napsání zprávy nastává čas na výběr „adresáta“. Výbornou vlastností Sony Ericssonů je, že kromě možnosti zadání čísla nebo výběru jména z adresáře nabízí i seznam naposledy použitých kontaktů.

Doručené textové a multimediální zprávy se shromažďují ve společné složce. Na první pohled je však od sebe rozeznáte díky malé ikonce. E-mailové zprávy jsou vedeny zcela zvlášť.

  
Nabídka e-mailu • tvorba nového e-mailu

E-mailový klient nepřináší nic nového, takže jen stručně. Umožňuje nastavit několik účtů, ale obsluhovaný bude vždy jen jeden. E-mailovým zprávám můžete nastavit jinou vyzváněcí melodii než textovým a multimediálním zprávám. Prohřešek starších modelů je dávno pryč, zvolit můžete jakýkoli vlastní zvuk. V nabídce nastavení zvuků to však snadno přehlédnete (u nastavení zvuku zprávy přejděte na poslední položku a nahraďte ji). Ale zpět k e-mailu. Stahovat lze jen hlavičky nebo rovnou celé e-maily, automatická kontrola příchozích zpráv se nabízí v rozmezí od několika minut po dvanáct hodin a podporovaná je samozřejmě také oboustranná práce s přílohami. Posílat můžete i obrázek z fotoaparátu v plném rozlišení. Příchozí přílohu telefon otevře a případně neznámé soubory alespoň uloží do paměti.

MP3 přehrávač na úrovni

Přehrávač hudby je pochopitelně jednou z hlavních funkcí Sony Ericssonu W900i a proto se nabízí hned několik možností, jak jej spustit. Využít můžete malé tlačítko na boku telefonu, horní směr navigační klávesy nebo jednu z položek v hlavní nabídce.

Přehrávač je stejný jako u modelu W800i. Zvládá tedy přehrávat soubory ve formátu MP3 nebo AAC a podle informací uložených v ID3 tagu je rozdělí podle interpretů a alb. Pracovat však umí i se soubory, které nemají ID3 tag vyplněný.

V hlavní nabídce přehrávače najdete na prvním místě odkaz na přehrávání, kterým spustíte posledně zvolený seznam skladeb z místa posledního přerušení. Druhou v pořadí je položka interpreti, pod kterou najdete seznam všech interpretů, od nichž máte alespoň jednu skladbu uloženou v paměti. Při výběru interpreta se dalším potvrzením dostanete na seznam alb a po dalším výběru na seznam skladeb v daném albu. Pak už stačí stisknout play neboli střed navigační klávesy, jak ukazuje její popisek. Přehrávat se postupně začnou všechny skladby alba od vybrané.

    
Hlavní nabídka přehrávače • průběh výběru skladeb k přehrávání

V seznamech alb i interpretů je vždy na první místě položka Vše, která otevře v prvním případě seznam všech skladem daného interpreta a v druhém seznam všech alb od všech interpretů pohromadě. Vyhledávat v seznamech můžete pouze vertikálními šipkami navigační klávesy, jmenné vyhledávání jako v adresáři zde nefunguje.

Máte možnost vytvářet speciální seznamy skladeb podle momentální nálady. Do seznamu se skladby vybírají zaškrtáváním vybraných souborů, které procházíte v běžném správci paměti. Skladby tedy nejsou v tomto případě rozděleny podle ID3 tagů, procházíte adresářovou strukturu v paměti.

   
Přehrávání skladby • nastavení ekvalizéru • zobrazení názvu skladby při minimalizované aplikaci přehrávače

V průběhu přehrávání se na displeji zobrazuje název interpreta, skladby i alba. Nechybí informace o uplynulém čase skladby a o jejím pořadí z celkového počtu skladeb. Dole na displeji je grafický ukazatel průběhu přehrávané skladby. Horizontální směry navigační klávesy slouží při krátkém stisku k přeskakování mezi skladbami, při dlouhém k posunování. Vertikálními šipkami se dostanete do seznamu přehrávaných skladeb.

V kontextové nabídce se na prvním místě nabízí možnost minimalizace. V tom případě hudba zůstane hrát, ale vy můžete s telefonem normálně pracovat. Na displeji se pak při přechodu na další skladbu krátce zobrazí v pruhu nahoře její název. V nabídce máte dále k volbě režim náhodného či opakovaného přehrávání a nastavení ekvalizéru.

Přehrávač je určen také pro přehrávání videa. Poradí si s formátem 3GP, ale také MPEG4. Obraz je možné roztáhnout na celou plochu displeje a pozorovat jej s telefonem naležato.

  
Přehrávání videa


V další kapitole ohodnotím sluchátka dodávaná k telefonu a prozkoumáme nový dálkový ovladač. Dále budeme pokračovat fotoaparátem.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Sony Ericsson S700i, Sony Ericsson W550i, Sony Ericsson W800i, Sony Ericsson W900i, Son, Nepříjemný pocit, Telefon zavřený, Prasátko, Chromované tlačítko, Nešťastné řešení, Eri, Test, Pot, Rozevřený telefon, Walk, Vertikální šipka