Sony Ericsson Xperia Arc: megarecenze

Nástupce Xperie X10 si ze svého předchůdce vzal jen to dobré a přidal k tomu několik bonusů včetně 8Mpx fotoaparátu, 720p videa a HDMI.

Jedním z lákadel Xperie Arc bude i fotoaparát. Stojí za ním Sony a ten už přeci jen umí fotit. Na snímač a funkce si nešlo stěžovat ani v případě X10. Xperia Arc je z hlediska funkční výbavy jednodušší, na druhou stranu nabízí 8MPix CMOS čip s technologií Exmor R. Ta by měla pomoci čipu lépe snímat obraz ve zhoršených světelných podmínkách – pro mobil jak dělané.

Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát nabízí hromadu nastavení

Xperia Arc skutečně fotí a točí poměrně slušně i v interiéru a bez blesku. Do vínku dostala také softwarovou stabilizaci a bohaté nastavení včetně expozice, vyvážení bílé, nastavení ostření s podporou detekce úsměvu, typ měření expozice hromadu scénických režimů a i výběr ze čtyř zvuků uzávěrky. Na co jsem zapomněl? Na samospoušť pochopitelně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Režim fotoaparátu a scénické režimy

Osobně mi snad vadí na fotoaparátu jen jedna věc – příliš tuhé tlačítko spouště, díky kterému jsem nakonec mobilem silně pohnul. Může to vadit i při natáčení. V každém případě, ostřit a fotit můžete i pouhým dotykem na libovolné místo obrazovky.

Ukázky fotek spíše za zhoršených světelných podmínek:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek

(Poslední fotografie je pořízena prakticky po západu slunce a se softwarovou stabilizací)

Xperia Arc pořizuje snímky ve čtyřech rozlišeních. K dispozici máte 2 MPix při poměrech stran 16:9 a 4:3, 6 MPix v 16:9 a 8 MPix opět ve 4:3.

Natáčí HD video 720p

Hromadu nastavení nabízí také režim videa. Točí se pochopitelně do formátu MP4, můžete si vybrat z několika scénických režimů, samozřejmostí je úprava expozice, ostření na lidský obličej a přisvětlení, kdy si můžete po dobu natáčení zapnout diodu blesku.

Klepněte pro větší obrázek
Nastavení rozlišení kamery

Po ruce budete mít rozlišení pro MMS, QVGA, VGA, široké VGA (FWVGA – rozlišení samotného displeje Xperie) a 720p, tedy 1 280×720 pixelů. Video je poměrně slušné a leccos zvládne i ve tmavém interiéru. Také obnovovací frekvence je slušná. Stále to je ale pouze mobilní telefon, při rychlých pohybech se tedy svislice přeci jen budou poněkud deformovat a pohyb projíždějící tramvaje také nebude úplně jemný.

 Ukázka videa

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , , , Google Nexus One, Google Nexus S, HTC Desire, HTC Desire HD, HTC Desire S, HTC One S, Samsung Galaxy S, Sony Ericsson Xperia arc, Sony Ericsson Xperia X10, Zastaralý android, Kosmetika, Obnovovací frekvence, Internetová telefonie, Žhavé želízko, Tuhé tlačítko, Rychlý pohyb,