Sony Ericsson Xperia Arc: megarecenze

Nástupce Xperie X10 si ze svého předchůdce vzal jen to dobré a přidal k tomu několik bonusů včetně 8Mpx fotoaparátu, 720p videa a HDMI.

Nyní prosím odejděte od svých počítačů, uvařte si kávu, zahrajte si třeba piškvorky nebo lodě a vraťte se za dvacet minut. Právě tak dlouho jsem totiž zápasil s telefonem při mé snaze propojit ho s Android SDK, skrze který se nejschůdněji dělají snímky obrazovky. Pokud si také nějaký budete chtít sejmout, připravte se na to, že takto to nepůjde – nástroj DDMS vytvoří totiž obrázek pouze v odstínech červené barvy. Na vině není Android SDK, ale špatný ADB ovladač vyvinutý Sony Ericssonem. Nesplňuje standard komunikace a člověka, který v sobotu večer kompletuje recenzi pro Mobilmanii polije studený pot a zlostí rozbije klávesnici. Po několika zlostných minutách si naštěstí vzpomenete na výborný správce MyPhoneExplorer a ten naštěstí vše zvládne na jedničku, je totiž vyvíjený právě pro plastické miláčky s vyraženým logem SE na zádech.

Sony Ericsson PC Companion

Po malé technologické odbočce ze zákulisí práce recenzenta androidích telefonů zpět k Xperii Arc. Po připojení telefonu k počítači skrze USB kabel si můžete nainstalovat balík nástrojů Sony Ericsson PC Companion. Umožní vám prohlížet soubory (pokud přímo nepoužijete připojení mass storage), budete skrze něj instalovat nový firmware a po ruce je samozřejmě i synchronizace buď s účtem Sony Ericssonu, nebo se správcem kontaktů (Outlook) na počítači. Zde ale budete potřebovat účet Googlu, právě ten totiž Companion k synchronizaci používá – a to i při synchronizaci s Outlookem. Firemní zákazníci mají po ruce ještě synchronizaci s Exchange serverem, která je v Androidu 2.3 opět o něco schopnější.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson bude k synchronizaci s Outlookem vyžadovat Google účet

Oproti Xperii X10 tedy pro Exchange nepoužíváte nástroje třetích stran, ale skutečně oficiální software Androidu. Hlavní novinkou v tomto případě je snad to, že se můžete připojit i k těm serverům Exchange, které sice používají SSL, ale nemají SSL certifikát od některé z důvěryhodných autorit (Thawte aj.). V takovém případě jste museli doposud složitě do Androidu instalovat kořenové certifikáty třeba vašeho zaměstnavatele, v Androidu 2.3 ale prostě jen zaškrtnete, že se mají při připojení k serveru brát v úvahu všechny certifikáty – tedy i ty potenciálně nedůvěryhodné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bezproblémová synchronizace pošty, kontaktů a kalendáře
s firemním Exchange serverem

Nový desktop

Teď už ale konečně k samotnému prostředí a možnostem telefonu. Na první pohled mi Arc tak trošku připomíná Galaxy S a jeho prostředí TouchWiz. V horní části je indikátor pěti virtuálních ploch, které jsou vyplněné celkem velkými widgety od SE. Spodní část pak patří pruhu se čtveřicí ikon důležitých aplikací a ikonou pro přechod do seznamu programů. I ten tak trochu připomíná Galaxy, neposouvá se totiž vertikálně, ale horizontálně jako na iPhonu. Ikony můžete seřadit podle abecedy, podle času instalace (aplikace z Marketu tedy budou postupně přibývat na konci) nebo podle vlastního gusta. V takovém případě se všechny ikony rozvibrují a vy libovolnou přesunete v šachovnici na určené místo. Xperia Arc má vůbec hromadu podobných skrytých animací – oproti X10 ale ospravedlnitelných lepší grafickou akcelerací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Základní podoba desktopu, šachovnice programů a ruční přeřazení

Jediným netknutým a standardním prvkem androidího prostředí je snad pouze horní roleta se stavovými ikonami. Stejně tak můžete nastavit vlastní pozadí, animované pozadí či libovolný widget. Sony Ericsson dal telefonu do vínku třeba widget pro aplikaci TrackID pro rozpoznávání muziky, případně už dříve zmíněný Timescape a widget pro přehrávání hudby z SD karty. Samozřejmě nechybí ani několik widgetů s hodinami. Pro zprávy a počasí se používá pouze výchozí aplikace Androidu.

 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Další obrazovky Xperia Arc s widgety, efekt otevřeného koše při mazání a nabídka widgetů

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , , , Google Nexus One, Google Nexus S, HTC Desire, HTC Desire HD, HTC Desire S, HTC One S, Samsung Galaxy S, Sony Ericsson Xperia arc, Sony Ericsson Xperia X10, Tuhé tlačítko, Kolébkový ovladač, Obnovovací frekvence, Kosmetika, Hardwarový ovladač, Proxy, Equalizer,