Sony Ericsson Xperia Neo: méně je více (test)

Sony Ericsson v poslední době uvádí jeden zajímavější telefon než druhý. Xperia Neo zaujme skvělým designem, nešetřilo se ale ani na výbavě.
Kapitoly článku

Čtveřice androidových kláves byla zredukována na trio. Ze skupiny vypadlo tlačítko vyhledávání, které Sony Ericsson nahrazuje softwarovým panelem na domovské obrazovce. Vcelku logické. Zbylá trojice je tvarově zúžena na minimum, přesto se s klávesami pracuje dobře. Hodilo by se však alespoň minimální podsvícení, zpočátku si je budete plést. Slabé světlo září z jejich mezer, ale popisy neosvětluje. Špatně klikat budete leckdy ale i za světla, zvlášť pokud jste třeba dříve měli možnost používat starší Androidy od Sony Ericssonu. Klávesa pro kontextovou nabídku si proti Xperii X10 prohodila místo se šipkou zpět, a tak si budete muset ze začátku zvykat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Standardní a neměnnou výbavu Androidu do puntíku zná každý příznivec tohoto systému. Těšit se tak můžeme na dobře synchronizované organizační funkce i kontakty, skvělou spolupráci s mailovým účtem či přepracované lokalizační služby Google (za pomoci vestavěného GPS přijímače). V oblasti textové komunikace zaujme možnost výběru grafické podoby softwarové klávesnice. Připraveny jsou také samostatné aplikace pro sociální sítě Facebook a Twitter.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Sony Ericsson se snažil přispět i vlastním dílem a tak v záplavě ikon najdeme aplikaci Hanashi (v našem případě se ji spustit nepodařilo), virtuální pohlednice, vlastní editor kancelářských souborů OfficeSuite, vyhledávač písní podle nahraného zvukové vzorky TrackID či službu PlayNow. O přísun aplikací z třetí strany se stará Android Market, pozor ale na kompatibilitu kvůli méně standardnímu rozlišení displeje. V konečném důsledku hodnotíme upravený systém lépe než původní, v některých směrech možná i zdařilejší než ten od HTC.

Šikovné focení

Datová výbava je tredičně kompletní a zahrnuje GPRS a EDGE, k čemuž se navíc přidávají sítě třetí generace. V tomto případě je podstatná nadstavba HSDPA do přenosové rychlosti 7,2 Mbps a HSUPA do 5,76 Mbps. Wi-Fi je samozřejmostí, telefon se umí proměnit na hotspot a přenést multimédia do jiného zdroje díky DLNA. Lokální přenosy spravuje Bluetooth a USB.

Při pohledu na nové Sony Ericssony napadá otázka, kam se ztratilo nadšení kolem multimediálně naladěných telefonů. Neo na tuto stránku nezapomíná a to je obrovské plus. Povedený hudební přehrávač je doplněn o zmíněné funkce PlayNow a TrackID, vhod přijde také FM rádio s RDS. Rozhraní se snaží tvářit i moderně a originálně. Z dalších aspektů multimediální výbavy stojí za pozornost HDMI výstup, telefon dokáže na TV obrazovce zrcadlit kompletně celé své prostředí. Zamrzí naopak chybějící nativní podpora DivX formátu, která by u podobně vybavených telefonů neměla chybět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Důraz se zde však klade na obrazové snímání. Jednak máme k dispozici kvalitní 8Mpx fotoaparát s autofocusem a přisvětlovací diodou a jednak umíme nasnímat HD video v rozlišení 1 280 × 720 bodů s frekvencí 30 snímků za sekundu. Z praktické stránky musíme vyzdvihnout umístění čočky fotoaparátu. Zatímco u Xperia Arc jsme proklínali polohu při horní hraně a neustále kažení záběrů prsty, Neo čočku usadil víc do středu. Chce to pořádnou dávku nešikovnosti, aby ruka fotografa pokazila snímání. Způsob zapuštění čočky snadno přiláká zrnka prachu, pro vyčištění postačí odstranit zadní kryt a přetřít hadříkem.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ukázkové fotografie v širokoúhlém rozlišení 6 Mpx:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hodně se mi líbí, jakým způsobem si telefon poradil s fotografováním. U předchozích Xperií jsem hodně těžce nesl takřka úplnou absenci fotografických nastavení. Neo na to je už trochu lépe. Telefon se drží jako fotoaparát, základní nastavení vidíte ve sloupci na levé straně. Na pravém boku pak jsou náhledy posledně vyfocených snímků. Do budoucna se určitě bude hodit, že při nastavení stále vidíte na pozadí scénu, kterou se chystáte snímat. Každá úprava je tak hned viditelná.

Zpátky ve hře

Sony Ericsson podnikl několik velmi dobrých kroků k tomu, aby se vrátil mezi elitu. Operační systém bude ale třeba v budoucnu udržovat při životě pravidelnými aktualizacemi, čímž si zatím nemůžeme být jisti. Neo bez chyb není, jednoznačně ale převažuje kladný dojem. Sony Ericsson si sice ukradne pár zájemců o Arc, Neo je přinejmenším stejně stylové a ve výbavě příliš nepokulhává. I když bych uvítal, kdyby byl telefon ještě o několik milimetrů tenčí, stejně před sebou máme evidentně nejstylovější smarpthone s operačním systémem Android.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Xperia Neo nemá problém s rychlostí reakcí, ba dokonce ani s kvalitou konstrukce. Spolu s vhodně zvolenými rozměry, výborným displejem a kvalitní multimediální výbavou se v pomyslných žebříčcích potenciálních prodejů umisťuje velmi vysoko. Největším konkurentem mimo vlastní stáj je HTC Desire S. Se zvučným jménem se těžko soupeří, stejný problém nastane i v případě Nokie N8 a Apple iPhone 4. Cena odstartuje na přiměřeně zvolené částce okolo 10 tisíc, nad dostupností visí otazník. Původně se měl Neo začít prodávat v květnu, vlivem japonské katastrofy a přerušení dodávek některých součástek se nyní hovoří až o červenci. Věřme však, že tak dlouho nebudeme muset čekat.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, HTC Desire, HTC Desire S, Sony Ericsson Xperia neo, Kázeň, Test, Vice, Reklamní materiál, Boční strana, Pevné zpracování, Zbylá trojice, Pokušení,