Sony Ericsson Xperia Ray: paprsek světla [recenze]

Jako blesk z čistého nebe vlétla na český trh nová Xperia Ray. Jaký je tento malý a lehký dotykový smartphone s Androidem?

Chlubí se displejem

Jak již bylo zmíněno v předcházejícím textu, Ray se chlubí 3,3" TFT LCD displejem z minerálního skla s rozlišením 854 × 480, který je již z výroby vybaven předinstalovanou krycí fólií. Hodnota vyjadřující jemnost displeje se zastavila na skvělých 297 DPI (13 664 bodů/cm2). Pakliže trochu zavzpomínáte, tak si jistě vybavíte výrok Steva Jobse při představování iPhone 4, který vyzdvihoval do nebes použitý Retina displej mající 326 DPI s tím, že pomyslná hranice rozeznatelnosti lidským okem je někde na hranici 300 DPI. A přesně tam S-E Xperia Ray „takřka“ je. Pakliže k tomu ještě připočteme „zápůjčenou“ technologie BRAVIA (z anglického Best Resolution Audio Visual Integrated Architecture) Engine, starající se o vylepšené podání barev, ostrosti a redukci šumu, od stájových televizních kolegů, máme před sebou displej vskutku špičkových parametrů.

Klepněte pro větší obrázek
Displej je chloubou celého přístroje

Jako skvělé lze označit i zobrazení displeje takřka ve všech pozorovacích úhlech, s prakticky nulovou změnou i při extrémním naklonění. Rovněž viditelnost na ostrém slunci je příkladná, na mžourání a lovení „po slepu“ můžete zapomenout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání displejů na mírném slunci. Vlevo ZTE Blade, vpravo HTC Wildfire

Fotografování: díky Exmore!

Xperia Ray nezaostává ani v případě použitého fotoaparátu. 8 Mpix zadní kamerce sekunduje přední VGA bratříček. Zadní kamerka je vybavena technologií Exmor R, která vylepšuje vlastnosti fotoaparátu při focení ve zhoršených světelných podmínkách. Jak se říká – lepší jednou vidět, než-li stokrát číst. Na „zoubek“ této nové funkce se tedy podíváme díky následujícímu videu:

Při focení máme k dispozici hned několik možností režimů fotografování (vyjma makro, které je aktivováno automaticky). Detekce úsměvu a následné pořízení fotografie nečiní telefonu žádný problém, volit lze z několika přednastavených možností scén, k dispozici je také stabilizátor obrazu. Samozřejmostí je přisvětlení, které bohužel nelze volit automaticky. Při každém „nočním“ snímku je tedy nutné z menu volit položku přisvětlení a potvrzením jej aktivovat. Pakliže byste rádi na svých momentkách měli zaznamenány i GPS souřadnice, žádný problém, i toto nastavení dovoluje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí aplikace fotoaparátu. Najetím vlevo volíme nastavení, najetím vpravo zobrazíme galerii předchozích snímků

Testovací obrázky pořízené Sony Ericssonem Xperia Ray:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Fotoaparátem lze pořizovat snímky v rozlišení:

    • 8 Mpix. (4:3)
      6 Mpix. (16:9)
      2 Mpix. (4:3)
      2 Mpix. (16:9)

Celkové podání fotek ale bohužel nekoresponduje se zvučnými jmény technologií, které jsou ve fotoaparátu implementovány. Obrázky pořízené na automatický režim jsou přesvětlené, úroveň detailů také ne zcela odpovídá 8 Mpix. snímači. Fotografie pořízené v uzavřených prostorách při snížených světelných podmínkách nesou známky lehkého zašumění, při standardních podmínkách je ale vše v pořádku. Fotoaparát lze tak na stupnici od 1 do 10, kdy 10 je nejlepší, hodnotit řekněme známkou 7,5.

Klepněte pro větší obrázek
Čočka fotoaparátu, přisvětlovací LED dioda a sekundární mikrofon

Manuální spoušť fotoaparátu chybí, fotky se pořizují klepnutím na displej. Stejně tak se startuje i končí záznam videa. To je schopen Ray zaznamenat v rozlišení 720p při 30 snímcích za sekundu. Barevné podání videa odpovídá podání jednotlivých snímků, žádná zázrak se nekoná, ale použít samozřejmě bez problému jde.

Testovací video na Xperii Ray:

Dvojice mikrofonů pro odfiltrování nelibých okolních ruchů se snaží svou práci dělat poctivě, nicméně výsledek také není stoprocentní, okolní vítr tu a tam do záznamu bohužel promluví také.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , , Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, HTC Wildfire, Sony Ericsson Xperia ray, ZTE Blade, Velký výkon, Son, Špičkový parametr, Eri, Spodní menu, King Kong, Svět, Odlišný odstín, Červená varianta, CCC,