Sony Ericsson Xperia Ray: paprsek světla [recenze]

Jako blesk z čistého nebe vlétla na český trh nová Xperia Ray. Jaký je tento malý a lehký dotykový smartphone s Androidem?

Čerstvý systém

Sony Ericsson Xperia Ray je na trh dodáván s operačním systémem Android verze 2.3 (Gingerbread). Podobně jako se setkáváme u výrobců s různými nadstavbami (například u HTC oblíbené Sense), tak ani S-E nemohl zůstat pozadu a Ray vybavil prostředím Timescape.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Timescape v praxi - Facebook a Twitter

Toto prostředí pro nás není nic nového, stájoví kolegové modelu Ray se s ním na trhu objevili už před nedávnem. Samotné prostředí působí velmi dobrým dojmem, je přehledné a intuitivní. Menu telefonu je horizontální, rozdělené na tolik ploch, kolik jen si aplikací sami nainstalujete. Řadit ikonky lze abecedně, dle nejpoužívanějších, nedávno neinstalovaných, nebo striktně vlastním způsobem. Odinstalování aplikací je také dílem okamžiku – stačí jeden klik na ikonku v pravém spodním rohu hlavního menu, dodatečně instalované aplikace se vysvítí včetně ikonky červeného křížku a dvěma následujícími kliky je jejich osud zpečetěn.

Klepněte pro větší obrázek
Jednoduché odinstalování programů

Hlavních obrazovek je k dispozici celkem pět, přičemž při přepnutí na kteroukoliv z nich zůstává na dolním okraji menu rychlé volby 4 aplikací + rychlého vstupu do menu. Aplikace v tomu menu lze dle libosti měnit. Vnořením celé složky do této nabídky lze kapacitu spodního menu několikanásobně zvětšit.

Hluboké integrace do prostředí doznaly také sociální sítě. Není problém dát „like“ přehrávané skladbě přímo v integrovaném hudebním přehrávači, nebo když vám kupříkladu zavolá někdo z vašich Facebookových přátel, tak třeba hned uvidíte, zda-li zrovna dnes neslaví narozeniny. Zda-li je to užitečné necháme na posouzení každého z vás, nicméně invenci nelze SE upřít.

Notifikace nastalých událostí se zobrazují rovněž na obrazovce zamčeného telefonu. Jsou ale bohužel statické, a tak kupříkladu pro přečtení SMS je stále nutné telefon odemknout a zprávu otevřít klasickým způsobem. S prohlížením webu si Ray poradí na jedničku. Díky skvělému displeji je surfování opravdu poohodlné i přes menší rozměry telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej Raye nabízí pohodlné surfování. Ano, na obrázcích vidíte Flash. Telefon si s ním poradí bez problémů

Rovněž psaní na virtuální klávesnici je bezproblémové (pokud ovšem nemáte ruce jako King Kong). Na výšku nabízí Ray implicitně zjednodušenou klávesnici, notoricky známou z telefonů dob nedávno minulých. Tehdy se však samozřejmě nejednalo o klávesnici virtuální, ale fyzickou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je povedená, překlepy se nekonají. Ukázková SMS

Výkon: špička mezi jednojádry

Nebyli bychom na MobilManii, abychom recenzovaný mobil nepodrobili sérii zatěžkavacích testů. To, že se Sony Ericsson Xperia Ray nesnaží za každou cenu pomýšlet na přední příčky hodnocení výkonosti mobilních telefonů, je jasné. Telefon míři trochu odlišným směrem, ale to je ostatně z článku patrné. Představu o surovém výkonu si ale přes to udělat musíme.

Výkon telefonu jsme testovali v běžných benchmarcích a výsledky nás, upřímně řečeno, nepřekvapily. Mezi jednojádrovými telefony se může Ray bez problémů měřit se současnou špičkou, v porovnání s dvoujádry však samozřejmě zaostává. Jedna věc jsou čísla na „papíře“, jiná je ale zase použitelnost při běžném použití. A ta je u Raye skvělá. Každá mince má ale samozřejmě dvě strany. Jestliže upřednostníte každý snímek za sekundu (či bod v hodnocení) navíc oproti kompaktnímu, miniaturnímu tělu, pak Ray není telefon pro vás. Jste odsouzeni k životu s mobilními „pádly“. Všem ostatním ale i tak Ray dozajista vykouzlí svým sice menším, leč naprosto dostatečným, výkonem nejeden úsměv na rtu.

Kompletní výsledky testování nalezenete zde:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Pro přehlednost ještě vše pěkně pohromadě v jedné tabulce.

Sony Ericsson Xperia Ray
Frekvence1 000 MHz
Android2.3.3
Quadrant1399
Linpack (Multi-Thread)32,815
Smartbench 2010 Productivity1245
Smartbench 2010 Games2183
Smartbench 2011 Productivity1094
Smartbench 2011 Games1783
NenaMark145,3
NenaMark214,0
AnTutu3023
CF-Bench2874

Závěrečné zhodnocení

Sony Ericsson Xperia Ray byl v prvé řadě mířen na uživatele, kteří marně čekají na použitelný, malý, lehký, elegantní smartphone. Ano, můžete namítnout, že takovýchto telefonů je v dnešní nabídce hned několik, nicméně výkonem a funkční výbavou se s Xperií Ray může měřit jen málokterý. V době, kdy se uživatelé honí za větší úhlopříčkou a více jádry, je vydání tohoto elegána takřka sázkou do loterie. Sázkou, která se dle našeho názoru rozhodně vyplatí.

Stylové tělo, perfektní displej, skvěle vyladěné ovládání. Přesně takový Ray je. Abychom ale byli féroví, tak musíme zmínit i rozvrzaný zadní kryt, chybějící podsvětlení kláves a fotoaparát, který sice kvalitní je, ale ne zas tak, jak by si asi každý představoval. Lze tedy tento smartphone jednoznačně doporučit? Pakliže hledáte malého, vkusného elegána, nezáleží vám na špičkovém výkonu a neštítíte se značky Sony Ericsson jako čert kříže, pak je pro vás Ray jako stvořený. Jestli ale nezapadáte do výše zmíněné skupiny, tak byste se nad jeho koupí měli ještě jednou zamyslet.

Ray je v současné chvíli prodáván za cenu okolo 7 800 Kč. Tato cena naprosto odpovídá tomu, co za své peníze dostanete. Pakliže na koupi nespěcháte a můžete chvíli počkat, pak vězte, že ceny půjdou po nějaké době ještě dolů. Pak bude Ray jen opravdu těžko hledat adekvátní konkurenci. Když k tomu navíc připočteme fakt, že se u Sony Ericssonu nechali slyšet, že všechny nové Xperie dostanou update na Android verze Ice Cream Sandwich, pak před sebou máme dost dobře možná nejzajímavější kousek letošního mobilního hardwaru.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , , Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, HTC Wildfire, Sony Ericsson Xperia ray, ZTE Blade, Špičkový parametr, Normální používání, Čert kříže, Rychlé seznámení, Uzavřený prostor, Stylové tělo, Kovová část, Funkční výbava, Zadek, CCC,