Sony Ericsson Xperia X1: dlouhodobé zkušenosti

Xperia dokáže neustále překvapovat, je to telefon dvou tváří, některé zaujme, jiní jej zatratí. Jak jsem s ním spokojen?
Kapitoly článku

Obrovské překvapení, tak by shrnul vlastní pocity na oficiální představení Sony Ericssonu Xperia X1 začátkem února loňského roku. Mohli jsme čekat cokoliv, ale spojení Sony Ericssonu a Windows Mobile nemohl očekávat snad nikdo. Opravdu Windows Mobile? Představení bylo ale vcelku předčasné, první vzorky určené pro novináře byly jen nefunkční makety, o několik měsíců později se konečně objevila funkční zařízení, které se používalo jen pro efektní prezentace Xperia panelů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

O přístroj byl po představení obrovský zájem, diskusní fóra byla přecpána příspěvky o novém smartphonu a všeobecně se očekával rychlý vstup na globální trhy. S takovým zařízením nemůže Sony Ericsson v žádném případě otálet... Sony Ericsson však až po představení ladil finální podobu telefonu, který se po všemožných průtazích, např. chyběly potřebné díly, a změnách specifikací (nutno dodat, že to byly změny k lepšímu) dostal na zahraniční trhy na přelomu září a října loňského roku. Načasování se nepovedlo úplně podle představ švédsko-japonského konsorcia, Xperia přišla na trh později než konkurent HTC Touch HD a ještě v omezených počtech kusů.

TIP: tyto dlouhodobé zkušenosti navazují na megarecenzi plnou fotografií a videí. Najdete ji zde

Hodnotit tuto situaci mi nepřísluší, jelikož HTC vyrábělo oba přístroje, obraz si tak musí udělat každý sám. Ať už to bylo tak či onak, měl jsem tu možnost testovat nefinální prototyp, který mě nakonec tak uhranul, že jsem si Xperii koupil v zahraničí hned z první dostupné várky. Čtyři měsíce každodenního používání jsou za mnou, a tak se pokusím shrnout vše, co jsem s přístrojem zažil, podělím se o své kladné i negativní zkušenosti.

Velikost vs. komfort

Sony Ericsson Xperia X1 je zařízení, které vám na první pohled přijde větší a poněkud těžší, musím ale přiznat, že jsem si na něj zakrátko zvykl. Na hmotnosti se podepsaly použité materiály, kryty Xperie jsou totiž plastové a potažené vrstvou kartáčovaného kovu, což vypadá velmi elegantně a honosně, zvláště ve spojení se stříbrnou verzí. Bohužel, jejich kvalita se neukázala jako nejlepší. Říkám bohužel proto, že Xperii od prvního dne nosím v originálním pouzdře ICE-25 a i přesto na ni objevuji každý den nové a nové škrábance. Přední hrana je od pouzdra viditelně otlačená, zadní strana poškrábaná, jako by snad žádné pouzdro neexistovalo.

Přesto to jsou pouze designové drobnosti. Co je větší vadou je fakt, že některým modelům Xperie praskají kryty. U mě se stalo asi po 14 dnech používání telefonu, prasklina se objevila v místě uchycení stylusu. Jelikož jsem viděl obě barevné varianty, nechápu proč u stříbrné nebyly zadní plastové části krytu pogumovány tak, jak je má černá varianta. Po opravě se objevila prasklina na stejném místě i u náhradního dílu, je to velká smůla a nebo opravdu konstrukční vada? Většinou praskají kryty stříbrným přístrojům, nezáleží na datu výroby, někdo s nimi má problém, někdo nikoliv. Stejně tak jsem měl smůlu i s hlavním ovladačem, z něhož se mi odloupla barva. Kvalitu materiálů si Sony Ericsson za rámeček rozhodně nedá, byť je prasklina na krytu pokrývána zárukou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Konstrukce vysouvacího mechanizmu drží pořád pevně, žádná vůle se neobjevila. Výhradu bych měl snad jen k provedení spouště fotoaparátu. Když fotíte a zaostřujete, musíte vyvinout velký tlak, díky kterému jsem vždy posouval vrchní díl trochu nahoru. Nevhodně je zvoleno umístění reproduktoru, nejenže měl prototyp stereo dvojče na opačné straně přístroje (prodejní kus tam má jen naznačený výřez), pokud se například díváte na video a držíte telefon v jeho rozích, ve všech případech jej zacpete prstem. Za zmínku snad ještě stojí přítomnost konektoru jack, dodávané špunty jsem nahradil kvalitnějšími sluchátky Sony Ericsson HPM-85. Kvalitu dílenského zpracování netřeba hodnotit, je pevná i po čtyřech měsíců každodenního užívání, díly na sobě sedí bez sebemenší vůle. V poměru velikosti zařízení k velikosti displeje a pohodlnosti ovládání řadím Xperii vysoko.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Otisky jako všude jinde

Stylus byl umístěn na levou stranu přístroje, což mi po přechodu ze Sony Ericssonu P1i nedělalo žádný problém, majitelé předešlých smartů HTC by si museli na jeho nové umístění zvyknout. Ve svém umístění drží bez problémů. Abych řekl pravdu, i když se drží pohodlně, moc často jsem jej nevytahoval, hodil se jen pro psaní na mini-softwarové klávesnici nebo na tři tvrdé restarty (tlačítko pro restart je ukryto pod stylusem), jinak jsem k ovládání používal pouze prsty. Na displeji to je však znát, od rozbalení a odlepení fólie od výrobce jej do stejného stavu již nikdy nevyleštíte. Investoval jsem do ochranné fólie Brando, matná měla nepřirozené zobrazení barev, takže jsem ji nakonec odlepil, lesklá je po zkušenostech tou nejlepší variantou. Otisků se nezbaví zadní kovový kryt baterie a ani klávesy pod displejem.

Kurzorová klávesa, resp. její střed, slouží také jako optický joystick, ten se hodí převážně pro přecházení vertikálními směry, protože klávesy nahoru a dolů téměř fyzicky nestisknete. Oceňuji možnost volby intenzity, stačí jemně posunout palcem a kurzor už běží tam kam má. Hodit se to bude především k procházení internetovými stránkami a při klikání na odkazy. 

Kontextovým klávesám lze namapovat různé chování, pravá mi tedy přetáčí displej (akcelerometr chybí, nijak vážně jej však nepostrádám), levá může spouštět třeba vybranou aplikaci. Po odklopení horního dílu se odhalí QWERTY klávesnice. Pro psaní kratších textů je skvělá, naučíte se na ní psát za pár dní. Pokud píšete delší texty, budete si muset dávat pauzy, bolí z ni prsty. Je škoda, že Sony Ericssonu nezbyl prostor na řadu numerických kláves, pokud se pohybujete na internetu, často je potřeba zadávat i číselná hesla a neustálé přepínání přes Fn jen zpomaluje.

Diakritika se zadává stisknutím klávesy áü po napsání znaku, české znaky v EN ROM nejsou standardně k dispozici, nachází se jen hluboko mezi symboly. Pokud upravíte textový soubor sym.0409.txt z adresáře Windows tak, že za znaky zařadíte možné české diakritické ekvivalenty ve vybraném pořadí, budou se nabízet přednostně. I přesto, že je všude angličtině, můžete si nastavit místní nastavení na češtinu, kalendář bude znát české názvy dnů a měsíců, stejně tak bude vypadat i datum nebo symbol naší měny.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch HD, Sony Ericsson C510, Sony Ericsson Xperia X1, Velký tlak, Son, Video Converter, Noční vypínání, Funkční zařízení, Navigační panel, Messanger, Zkušenost, Výborný výsledek, Plochý zvuk, Externí GPS, Přelom září, Prasklina