Sony Ericsson Xperia X1: megarecenze

Spojení Sony Ericsson a Windows Mobile? Prvně překvapení, pak dlouhé čekání, ale nakonec jsme se dočkali i v ČR. Je skvělá!

Volání a esemeskování

Vytáčení čísel v zavřeném stavu je velmi jednoduché, po stisku zeleného sluchátka se zobrazí seznam hovorů a numerická klávesnice, v zavřeném stavu je to trochu složitější, ale zde se počítá s tím, že budete kontakty případně vytáčet přímo z klávesnice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Vyhledávání v kontaktech probíhá postupným zadáváním a nebo si najedete na vybrané písmeno od kterého se vám začnou osoby v seznamu zobrazovat. Bohužel není možné zobrazit zvlášť kontakty telefonu a na kartě SIM, zobrazují se jen dohromady. V době synchronizace to ale bude trápit jen málo koho. Při zobrazení kontaktů ze SIM karty v mezinárodní podobě (s předčíslím +420) se u některých hned za plus nepochopitelně dostalo písmenko e, takže kontakt nelze vytáčet. Co se ale týče položek při zadávání nových kontaktů, kterých může být neomezené množství (záleží jen na paměti, které je dostatek), to je opravdový luxus, však posuďte sami, zde je seznam položek, které můžete ke kontaktu přiradit:

  • Jméno
  • Příjmení
  • Společnost, oddělení, název prac. pozice
  • Pracovní telefon, fax, adresa
  • Tři adresy klientů Instant messagingu
  • Tři e-mailové adresy
  • Číslo na mobil
  • Vyzváněcí melodie
  • Webová stránka
  • Domácí telefon a fax
  • Domácí adresa
  • Další adresa
  • Kategorie
  • Pager
  • Telefonní číslo autotelefonu
  • Telefonní číslo do práce
  • Číslo radiotelefonu
  • Asistent a telefonní číslo na asistenta
  • Manažer
  • Účet
  • Identifikační číslo zákazníka
  • Narozeniny
  • Výročí
  • Manžel/manželka
  • Seznam dětí
  • Poznámky

Vyzvánění je samozřejmě polyfonní, vybírat můžete z melodií uložených v telefonu nebo si můžete vybrat vlastní MP3. Mějte na paměti, že musí být uložena separátně v interní paměti ve složce My Documents->My Ringtones. V průběhu telefonátu si protistrana nikdy nestěžovala, že by mě špatně slyšela, maximální hlasitost reproduktoru je dostatečná. Je možno nastavit i styl zvonění (např. jen vibrace při tichém režimu nebo vzrůstající hlasitost vyzvánění).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Textové zprávy se na klávesnicí píší dobře, jen škoda, že se k napsaní nové SMSky musíme proklikat dvěma nabídkami (Menu->New->SMS), samozřejmostí je informace o doručení zpráv. Při psaní vždy víte, kolik znaků jste napsali a na kolik dílů se zpráva rozdělí. Velmi oceňuji zobrazení přijatých zpráv v podobě chatu. Bohaté možnosti e-mailového klienta snad ani nebudu popisovat, odpovídají standardu Windows Mobile. 

Základní programová výbava

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  

Jak jsem již zmiňoval, základem je nabídka Start, ve které naleznete předvolené programy, složky Programs a Settings. Mezi programy je podsložka Games, nemůže zde chybět Windows stálice - Solitaire, další hrou je Astraware sudoku, Bejeweled 2 (trial verze na pět spuštění) nebo Bubble Breaker. Když už jsem zamířil mezi hry, Xperia si poradí i s Javou, nabízí totiž Java Virtual Machine, ve které lze javové aplikace a hry spouštět. Nemůžeme očekávat největší rychlost a plynulost, zvláště když je zajištěna podpora pouze těchto protokolů:

  • JSR-75 - File/PIM access.
  • JSR-120 - WMA (Wireless Messaging API).
  • JSR-135 - MMAPI (Mobile Media API).
  • JSR-139 - CLDC 1.1(Connected Limited Device Configuration)

Xperia dále podporuje Exchange ActiveSync pro velké korporace, pro domácí připojení k počítači můžete využít připojení jako Disk Drive (s podporou MassStorage) nebo jako ActiveSync např. pro synchronizaci s Outlookem nebo pro funkci některých speciálních programů (např. program na pořizování otisků displeje). Na CD přiloženém v základním balení naleznete program Centrum zařízení s Windows Mobile, který je plně v češtině a obstarává komunikaci mezi zařízením a počítačem. Při prvním připojení je možno vybrat si, co konkrétně si přejete synchronizovat. To lze samozřejmě měnit i v průběhu používání telefonu a o všem jste v počítači vždy informováni. V režimu ActiveSync navíc telefon využívá internetového připojení počítače.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Co se týče editace dokumentů, v přístroji nemohou chybět klasičtí zástupci Office editorů. Těšit se tak můžeme na Word Mobile, OneNote Mobile a ExcelMobile, připraven je i prohlížeč prezentací PowerPointMobile, vlastní prezentace však vytvořit nelze. Word nabídne standardní textové úpravy, poradí si i s grafy, vkládání obrázků je mu ale stále cizí. Excel si poradí s vkládáním symbolů nebo funkcí, OneNote poslouží pro psaní rychlých textových poznámek, o grafické poznámky se postará program s příznačným názvem Notes. Když už jsme u prohlížení a psaní textových souborů, je zde vestavěn také Adobe Reader LE, prohlížení dokumentů doporučuji při zobrazení na šířku, tak se na displej vejde více textu, ale stejně se nevyhnete častému scrolování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Základem pro používání všech možností připojení je správce připojení Comm Manager, kde lze jediným stisknutím vypnout / zapnout mód letadlo, nebo jen jednotlivě telefonní část, Bluetooth, Wi-Fi, Microsoft Direct Push e-mail nebo Datové spojení. Do tohoto zobrazení se dostanete ťuknutím na symbol signálu nebo písmena E v liště stavových ikon, které znázorňuje přítomnost technologie EDGE (G značí GPRS a objeví se i všeříkající 3G). Jako defaultní prohlížeč je nastaven Internet Explorer, v základní nabídce se však objevuje i Opera Mobile 9.5 s možností zazoomování stránky dvojklikem na vybrané místo. Bude se vám i líbit zmizení lišty a ovládacích prvků při čtení textů na webových stránkách. Bohužel nepodporuje dnes hojně využívané Flash animace a chybně zobrazuje novější CSS styly. Má paměť na uložené stránky a zobrazuje bezpečnostní upozornění, chybí mu však podpora cookies. Součástí některých panelů je i čtečka RSS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Mezi další základní programy patří navigační aplikace GoogleMaps nebo QuickGPS, která aktualizuje satelitní data pro rychlejší určování polohy. Mapy od Googlu jsou sice slušným řešením pro toho, kdo má datový tarif, mně však přišla logičtější investice do navigačního softwaru TomTom 7 (není součástí balení Xperie), který spolupracuje s integrovanou GPSkou. Mám pocit, že příjem GPS signálu je horší než s externím BT modulem od Nokie, který jsem ještě před nedávnem používal. Na druhou stranu zase chápu komfort, kdy jedním tlačítkem spustíte navigační program a nemusíte zdlouhavě připojovat externí modul.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Xperia má i vlastní program pro hledání souborů a dat v telefonu, poradí si i s úkoly, které v některých panelech naleznete na Today obrazovce a měl by zvládnout i streamovaná videa pomocí aplikace Streaming Media. Při každém pokusu o spuštění videa např. z m.youtube.com pokud jsem připojen na Wi-Fi, tak aplikace vyhodí chybovou hlášku, pokud však využívám mobilního internetu, vše šlape tak jak má.

Správce souborů zobrazuje přehledně soubory, je možno vytvářet složky, přejmenovávat a mazat je nebo je odesílat přes Bluetooth přes volbu Beam file. Prohlížeč obrázků a videí má v programech svou vlastní položku, poradí si s obrázky ve standardních formátech (*.png, *.jpg, *.gif, *.tif, aj.), které můžete prohlížet po jednom nebo spustit SlideShow. Stejného efektu docílíte, když si stáhnete volně dostupný SlideShow panel od Sony Ericssonu, jen s tím rozdílem, že se fotky budou promítat náhodně a na today screenu. Posledními zástupci mezi programy jsou Windows Live messenger (nyní existuje i v podobě freeware panelu) nebo Windows Media Player.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch HD, Sony Ericsson Xperia X1, Astra, Domácí telefon, Mega, Domácí připojení, Standardní formát, Úzký pruh, Necelý den, Informační funkce, Americká verze, Fil Transfer, Eri, Nadprůměrný snímek, Datum vydání, Son