Sony Ericsson Xperia X10: megarecenze

Sony Ericsson vstoupil do světa Androidu. Jeho první zástupce má špičkovou výbavu, supertelefon ale nečekejte. Něco tomu chybí...

Xperia X10 je prvním zástupcem Sony Ericssonu na platformě Android. Zároveň to není žádný otloukánek, gigahertzový procesor je totiž v mobilních telefonech stále tak trochu exotikou. Bohužel, perfektního výkonu jsem si během testování skoro nevšiml. Aplikace Timescape občas zazlobila a stejně tak obecná odezva telefonu nebyla vždy nejlepší – nebo alespoň neodpovídala kvalitám Snapdragonu. Přitom to skutečně jde, stejný procesor v Nexus One se totiž chová trošku jinak. Na vině bude mimo jiné starší verze Androidu. Občas zazlobila také klávesnice, která má pomalejší a občas nepřesné odezvy.

Potěšila mě aplikace pro ovládání fotoaparátu, nabízí totiž skoro plnou výbavu ovládání leckterého kompaktu – vážně už chybí pouze optický zoom. Nastavit tedy můžete jak expozici, tak vyvážení bílé, nejrůznější scénické režimy, režimy expozimetru a samozřejmě také způsob ostření včetně pořizování snímku klepnutím na libovolné místo displeje. Specialitou je pak rozpoznávání lidského obličeje a automatické fotografování podle úsměvu.

Proč to nemá multitouch?

Potěšila mě také výdrž baterie. Výrobce použil Li-Pol 1500 mAh, telefon mi tedy bez problémů vydržel skoro celé dva dny a to jsem velmi náročný uživatel. Proklamovaných více než 400 hodin v pohotovostním režimu ale nedosáhnete ani náhodou – snad jen že odinstalujete všechny programy, které by mohly běžet na pozadí, zrušíte synchronizaci, zapomenete, že telefon disponuje 8MPix fotoaparátem, Wi-Fi, GPS, akcelerometrem, čidlem přiblížení, odpustíte si i Bluetooth a telefon necháte v klidovém stavu s vypnutým displejem. S takovou ale z X10 uděláte předpotopní telefon. Xperia X10 je telefon s „jednodenním standardem“ a rozhodně se tedy nehodí pod stan. Prostě ji ráno vytáhněte z nabíječky a po návratu z práce ji opět připojte do sítě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pokud se vrátím k otázce z úvodu a tedy k tomu, jestli je X10 supertelefon, musím konstatovat, že odpověď není vůbec jednoduchá. Aplikace Mediascape, fotoaparát i možnosti propojování kontaktů s nejrůznějšími webovými službami mluví pro. X10 si ale neporadí ani s multitouchem, na který si zvyknete velmi rychle a při přibližování 8MPix fotek by se zde skutečně hodil. Displej je zároveň „pouze“ TFT a sílu Snapdragonu pocítíte jen občas. Označení supertelefon zároveň nemůže získat model, který má o generaci starší operační systém než špička v oboru, která právě přichází na trh. Poslední výtkou je cena. Ta se pohybuje okolo 14 000 korun, což je s ohledem na konkurenci, která za stejný peníz nabízí lepší Android, prostě příliš drahý špás.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Google Nexus One, Sony Ericsson Xperia X10, Banalita, True Color, Hlavní autor, Prodlužovací kabel, Telefonní kontakt, Otloukánek, Originální fotografie, Stručný návod, Nesnáze, Pracovní týden, Tucet, Verze softwaru, Prémiový sms, Eri, Profi foto, Balzám