Sony Ericsson Xperia X10: megarecenze

Sony Ericsson vstoupil do světa Androidu. Jeho první zástupce má špičkovou výbavu, supertelefon ale nečekejte. Něco tomu chybí...

Na jaře se začal prodávat další androidí „supertelefon“ v řadě. Jeho výrobcem je tentokrát Sony Ericsson, který tak konečně rozbil stále opakovanou lež, že telefony s Androidem umí precizně zpracovat pouze taiwanský High Tech Computer Corporation – dnes známý jako HTC.

Xperia X10 se oproti levným modelům roku 2009 může pochlubit gigahertzovým Snapdragonem, čtyřpalcovým TFT kapacitním displejem a 8,1MPix fotoaparátem, který umí ostřit na lidský obličej a ke všemu rozezná váš úsměv, který automatický vyfotí. Oproti stále dokola omílanému Nexus One ke všemu disponuje Li-Pol 1500 mAh baterií, která podle specifikace slibuje výdrž v pohotovostním režimu až 425 hodin a až desetihodinový hovor. Nesmím zapomenout ani na skvělé interní úložiště pro systém a aplikace, které pojme 1 GB dat. Pro androidí multitasking je pak vyhrazeno až 384 MB RAM. Bezva telefon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Toto vše je ale pouze deklarace výrobce. Jaká je ryzí skutečnost? Seznamoval jsem se s ní necelé dva týdny a během té doby jsem zjistil, že to možná zase až takový supertelefon nebude, má totiž několik docela zbytečných vad na kráse. Ale pěkně popořádku.

Sony Ericsson Xperia X10
Sony Ericsson Xperia X10Xperia X10 je první telefon s operačním systémem Android od Sony Ericssonu, konkrétně ve verzi 1.6. Přední části vévodí obří kapacitní displej s vysokým rozlišením, uvnitř tepe gigahertzový procesor a na zádech se nachází čočka osmimegapixelového fotoaparátu.rozměry a hmotnost: 119 × 63 × 13 mm, 135 g
displej: 4'', kapacitní TFT, 480 × 854, 65 tisíc barev
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), WCDMA (900/1 700/2 100 MHz), GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), HSDPA (10,2 Mb/s), HSUPA (2 Mb/s), GPS
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 1 000 MB, 256 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 500 mAh, procesor: Scorpion 1 000 MHz
operační systém: Android 1.6
hudba: přehrávač hudby, 3,5mm jack, stereorep.
fotoaparát: 8MPx (3 264 × 2 448), video (720 × 480), autofocus, diodový blesk
85%
hardware
80%
software
kataloginfo výrobce
cena: 13 680 Kč (koupit)

Bez multidoteků

V krabici najdete telefon, Li-Pol baterii, nabíječku s microUSB kabelem, hromadu miniaturních a stručných návodů, 8GB microSD paměťovou kartu, klasická pecková sluchátka bez molitanových návleků a prodlužovací kabel s mikrofonem a jediným tlačítkem pro příjem hovorů. Trošku mě mrzí, že tu chybí ovládání hlasitosti, hardwarové ovládání na telefonu totiž třeba v hlučné tramvaji nebude stačit. Zvuk ale sluchátka vydávají poměrně slušný a s hutnějšími basy – hotový balzám na uši oproti některým „setovým“ peckám, které dostanete k telefonům od konkurence.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátka si můžete připojit jaká chcete a díky dvoudílné konstrukci nepřijdete o dálkové ovládání
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ekologie v praxi - jeden kabel pro nabíjení i spojení s počítačem

Samotná Xperia X10 je vyrobena z lesklého pevného plastu, zadní kryt je pak potažen hrubším teflonovým povrchem. Ten je přerušený pouze dvěma výřezy pro čočku 8.1 MPix fotoaprátu a LED přisvětlovací diodu, která se docela hloupě nespouští jako automatický blesk, ale výběrem z menu.

Xperia X10 bleskově na videu

Na spodní straně najdete úchyt na poutko, audio jack a microUSB je pak na horní straně společně s hlavním vypínačem. USB port je z estetických důvodů schovaný pod plastovou krytkou. Na tu si dejte pozor, při zapojeném kabelu totiž docela překáží a snadno ji vyrvete – mně se to podařilo během prvních pěti minut.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Čtyřpalcová kapacitní obrazovka je skutečně obrovská, čemuž odpovídá i WVGA rozlišení 480 x 854 pixelů. Zobrazí 65 tisíc barev, True Color model s 16 miliony barviček to tedy není, poznáte to ale pouze v případě, pokud budete fotit západ slunce nebo modrou letní oblohu, kdy telefon nedokáže na přechodech zobrazit dostatek odstínů. U telefonu této třídy a ceny bych ale především očekával, že výrobce použije sytější a kontrastnější AMOLED. Obrazovka těchto rozměrů by si ho skutečně zasloužila.

Obrazovka s kapacitní dotykovou vrstvou má ještě jedno velké mínus – neumí pracovat s multidoteky a to vážně bolí. Tento nedostatek pocítíte třeba při přibližování osmimegapixelových fotografií, kde je klepání na tlačítka +/- jednoduše příliš pomalé. Jedno přibližovací multidotekové gesto a šoupnutí prsty by zde fungovalo mnohem lépe.

Android bez vyhledávacího tlačítka

X10 je dotykový telefon, nějaká ta ovládací tlačítka tu ale samozřejmě najdete. K těm hlavním patří tlačítko pro vstup do kontextové nabídky, tlačítko pro zobrazení plochy a asi nejdůležitější tlačítko pro navigaci zpět, které na Androidu funguje zároveň pro vypnutí programu (většina programů se ve skutečnosti jen uspí a z paměti zmizí až v případě, pokud dochází volná RAM). K úplné spokojenosti už chybí pouze tlačítko pro vyhledávání, které jsem v době testování skutečně postrádal. Pokud je pro vás Android novinkou, vězte, že pomocí tohoto tlačítka nemusíte vyhledávat pouze na webu, ale také v kontaktech, poště, na mapách a v dalších aplikacích – vždy se použije ten vyhledávací mechanismus, který souvisí s aktuálním programem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na levém boku nahoře pak nesmí chybět kolébkový ovladač pro nastavení zvuku, který lze zároveň použít pro přibližování scény fotoaparátu, na spodním okraji pak nechybí tlačítko pro samotný fotoaparát. A tady je už čas na další kosmetickou výtku. Tlačítko je dvoukrokové. Při jemném stisku se scéna zaostří, při plném stlačení pak pořídíte snímek. Jasně, takto funguje každý fotoaparát, nicméně na Xperii musíte tlačítko stisknout skutečně silou, což vám přivodí nesnáze, pokud budete mobil držet jednou rukou.

Jak dlouho vydrží?

V telefonu najdete Li-Pol 1500 mAh baterii a výrobce slibuje výdrž v pohotovostním režimu 415 až 425 hodin v závislosti na použité síti. Doba hovoru by se pak mohla vyšplhat až na deset hodin. To je samozřejmě pohádka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Xperia X10 je už malý kapesní počítač a obrovskou šíří použití. Pokud ji tedy budete skutečně používat pouze jako telefon, zapomenete na synchronizaci, surfování na webu a používání aplikací včetně přehrávání multimédií, baterie skutečně vydrží několik dnů – při velkém štěstí možná i celý pracovní týden. V takovém případě ale nemá smysl používat Android, jehož telefonní funkce nepřináší ani jednu výhodu, není to jeho priorita. To si jednoduše kupte jakýkoliv starší telefon a kvalita telefonování i výdrž baterie bude přinejmenším stejná.

Pokud ale budete Xperii X10 vnímat skutečně jako počítač a budete ji tak aktivně používat, spotřeba vzroste natolik, že baterie vydrží okolo dvou pracovních dnů. Pokud budete mít ke všemu stále zapnuté Wi-Fi, často si dopřejete luxus GPS lokalizace, pokud budete poslouchat muziku, hrát hry, synchronizovat Google služby a aktivně používat aplikace z Marketu, baterii bez problému vyšťavíte během jednoho jediného pracovního dne. Pomalu přichází slunné léto a čtyřpalcový TFT displej s nastavením maximálního jasu si prostě řekne o své.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Google Nexus One, Sony Ericsson Xperia X10, Nejnáročnější aplikace, Profi foto, Model roku, Nesnáze, Telefonní kontakt, Balzám, Mega +, Banalita, Mega, Eri, Prémiový sms, Tucet, Pracovní týden, Son, Prodlužovací kabel, Verze softwaru