Sony Ericsson Xperia X2: nekompromisně vybavený nástupce

Druhá Xperia nabídne Windows Mobile 6.5, 8Mpx foťák, GPS a Wi-Fi. Má o něco rozměrnější displej a rychlá data jsou její oblíbená disciplína.

Ačkoli na první pohled by se to nemuselo zdát, včerejšek nebyl čistě „nokiácký“ den. Jedna zajímavá novinka totiž vzešla i ze švédsko-japonského tábora a nejde přitom o nic jiného než v pořadí druhou Xperii. Sony Ericsson novinku prezentuje jako přístroj stírající hranice mezi prací a zábavou a razí heslo „vždy a všude připojen“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stříbrná varianta vypadá hezky, ale u nás se prodávat nebude • QWERTY klávesnice má opět čtyři řady kláves

Představitelé výrobce prezentují Xperii X2 jako přístroj pro internetovou komunikaci a multimediální zábavu, což je dnes velmi žádaná kombinace. Nás ovšem bude zajímat jak daleko pokročila X2 od svého předchůdce a zda obstojí v lítém boji s nelítostnou konkurencí. Pomůže nová Xperia Sony Ericssonu zpět na výsluní nebo bude jen smutnou tečkou za érou jednoho výrobce?

Jmenuji se X2, Xperia X2

Po stránce designu se druhá Xperia od té první zase tolik neliší, i přesto, že vzniká v továrnách společnosti Mobinnova, zatímco jedničku pro Sony Ericsson vyrábělo mnohem známější HTC. Stále však jde o komunikátor s výsuvnou přední stranou, pod kterou se ukrývá čtyřřádková QWERTY klávesnice.

Co se týče fyzických parametrů, váží X2 rovných 115 gramů (kvůli kovovým krytům), míry jsou 110 × 54 × 16 milimetrů. Fyzicky se tedy komunikátor příliš nezměnil, i když osobně se mi nový design zamlouvá víc. Tím ovšem nekončíme, Xperia X2 dostane do vínku operační systém Windows Mobile 6.5, což mimo jiné znamená i balík aplikací Microsoft Office a možnost pohodlně prohlížet a upravovat dokumenty na velkém displeji a s kompletní klávesnicí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Designově vypadá dvojka lépe než jednička, lepší parametry má také displej

Inovovaná Xperia disponuje trochu větším displejem než předchůdce, ten je samozřejmě opět dotykový, přičemž nabídne úhlopříčku 3,2 palce, DVD kvalitu obrazu a rozlišení 800 × 480 (WVGA) obrazových bodů. A jako ostatní Windows Mobile zařízení i on dovede zobrazit 65 tisíc barev. Na velkém displeji bude radost pracovat, nové uživatelské rozhranní ovšem slibuje nové vymoženosti. Uživatel dostane k dispozici 14 ovládacích panelů, jejichž pořadí si může sám nastavit a mít tak rychlý přístup k nejpoužívanějším funkcím jako je internet nebo pracovní dokumenty. Jak to funguje v praxi ukazuje následující video, kterým vás provede Sumit Malhotra:


Zobrazování jednotlivých panelů si můžete nastavit dle libosti v závislosti na čase

Jak můžete vidět z videa, telefon je poměrně svižný. Podle posledních zpráv tepe v jeho útrobách 528MHz procesor, paměť RAM činí 256 MB a hodnota ROM je 512 MB. Na zadní straně přístroje lze rozpoznat 8,1megapixelový fotoaparát s automatickým i dotykovým zaostřením, přisvětlením a stabilizátorem obrazu. Přehled o místě pořízení fotografie zajišťuje zabudovaná A-GPS. Xperia umí natáčet i video a to v rozlišení VGA (640 × 480) při 30 snímcích za sekundu. Z multimediální výbavy jsou k dispozici 3D hry či server pro sledování videoklipů YouTube. Příznivci sociálních sítí ocení aplikaci Facebook a nazmar nepřijde ani oblíbený Skype pro bezplatné volání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
X2 nabídne mezi komunikátory tohoto typu dosud nevídaný 8MPx fotoaparát

Druhá Xperia podporuje všechna pásma sítě GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), samozřejmostí jsou sítě třetí generace včetně rychlých dat HSDPA 7,2 Mb/s a HSUPA 2,0 Mb/s . V síti druhé generace poslouží GPRS/EDGE, obojí desáté třídy. Pro rychlejší připojení přijde vhod i Wi-Fi s technologií DLNA. Mezi charakteristikami telefonu nesmí chybět Bluetooth 2.1 včetně profilu A2DP, TV výstup, který se bude hodit při prohlížení fotek (propojovací kabel bude v základním balení) a konektivitu završuje microUSB port. Vnitřní paměť telefonu činí skromných 110 MB, ale díky microSDHC půjde rozšířit až o příjemných 16 GB, přičemž 4GB karta bude už v základním balení.


V prezentaci pokračuje Aaron Duke • X2 nabídne 3D panely s trojrozměrnými efekty, zoomem a speciálními tlačítky pro ovládání hudebního přehrávače

A dále několik větiček k multimédiím. Jak je z fotografií patrné, k telefonu připojíte sluchátka pomocí 3,5 mm konektoru. Přístroj má samozřejmě přeinstalovaný Media Player, má ekvalizér, stereo reproduktory a podporuje širokou paletu audio i video formátů. Internetu panuje Exporer, usnadněno je Google vyhledávání. Všestranné jsou i organizační funkce, nechybí předinstalovaný prohlížeč PDF dokumentů, Google mapy a e-mailový klient.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Typické produktové fotografie, nová Xperia je kamarád pro volný čas i pilný pracant

Co se týče výdrže, měla by nová Xperia mít baterii Li-Pol 1 500 mAh. Ta by dle údajů výrobce měla zajistit až 500 hodin pohotovosti v síti GSM nebo 10 hodin hovoru. Pod UMTS pak dokonce 640 hodin pohotovosti, ale jen 6 hodin hovoru. Poslech hudby vyměřil Sony Ericsson na 20 hodin.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obyčejný 3,5mm konektor pro sluchátka se pod vlajkou Sony Ericssonu moc často nevidí

Pro využití telefonu 24 hodin denně 7 dní v týdnu nabízí řada Xperia svým uživatelům zajímavou novinku. Jde o nově zřízenou asistenční službu, která vyřídí případné komplikace s internetovým připojením či technologické závady telefonu v zahraničí ihned pouhým telefonátem. Jinak telefon k nám dorazí v posledním čtvrletí letošního roku, ale pouze v černém barevném provedení. Cena zatím nebyla zveřejněna, ale dá se očekávat, že se nebude příliš odlišovat od první Xperie při začátku prodeje.

Sony Ericsson Xperia X2
Sony Ericsson Xperia X2Druhý model Xperia přináší operační systém Windows Mobile v nové verzi 6.5 a mezi komunikátory tohoto typu dosud nevídaný 8MPx fotoaparát. Podporuje přenosy HSPA, Wi-Fi a má QWERTY klávsenici, GPS modul a o trochu větší dotykový WVGA displej než model X1.rozměry a hmotnost: 110 × 54 × 16 mm, 115 g
displej: 3,2'', aktivní TFT, 480 × 800, 65 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS, HSDPA, HSUPA
konekt.: USB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 512 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: Li-Pol 1 500 mAh, procesor: 528 MHz
operační systém: Windows 6.5 Professional
hudba: přehrávač hudby, 3,5mm jack, stereorep.
fotoaparát: 8MPx (3 264 × 2 448), video (640 × 480), autofocus, diodový blesk
88 %
(7. místo z 1174)
kataloginfo výrobce
cena: 13 580 Kč (koupit)
Diskuze (58) Další článek: Garmin Edge 500 je šitý na kolo

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson Xperia X2, Zajímavá novinka, Propojovací kabel, Vybavený nástupce, Nástup, Eri, Son, Nástupce, Duke