Sony Ericsson Z200: si musíte zamilovat (test)

Otestovali jsme telefon plný emocí, který neohromí nabídkou funkcí, ale svým vzhledem a jednoduchým ovládáním. Najde se vůbec někdo, komu se nebude líbit?

Retro frčí

Nepřehlédnutelným detailem na přední straně telefonu je atypicky kruhové sklíčko displeje, které je olemováno oranžovým lesklým pruhem. Barva sklíčka závisí na použitém krytu. Displej plní pouze informativní úlohu, proto je jen monochromatický. V klidovém stavu má dva stavy. V první zobrazuje stavové údaje o intenzitě signálu, nabití baterie, aktuálním čase, příchozí poště, zmeškaných hovorech či nastavení budíku. Druhá poloha má styl starých časů - ručičkové hodiny, na které si nečekaně rychle zvyknete a budete je u jiných telefonů postrádat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výměna krytů chce sílu a vytrvalost

Při příchozím hovoru shlédnete na kruhovém displeji krátkou animaci poskakujícího telefonu, po které následuje zobrazení volajícího čísla, případně jména. Při příchodu zprávy se děj opakuje a stejně jsou na tom i další možné stavy. Dokonce i položky v kalendáři, když přijde jejich čas, dostanou prostor na malém displeji, kde odroluje celý text úkolu či upomínky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Plastické logo -- očko s ukrytou diodou -- IrDA a boční tlačítka

Nostalgicky vzpomínám na stavové diody, kterými byly vybaveny starší telefony ještě pod značkou Ericsson. Snadno se hledaly po tmě a podle intenzity či barvy blikání bylo hned jasné, co se s telefonem děje. Model Z200 mě alespoň trochu uspokojil, neboť v případě slabé baterie začne červeně poblikávat malá dioda umístěná v kloubu.

Po otevření

Telefon lze otevřít v dostatečně širokém úhlu, aniž by se vrchní část dotýkala očka antény. Displej je poměrně rozměrný, i když 128 × 128 bodů dnes nikoho neohromí. Je usazen v oranžovém lesklém rámečku, se kterým vytváří jednolitý útvar. Výrobce nadělil stylové Z200 displej s podporou čtyř tisíc barev, rozlišení i detaily jsou pro většinu uživatelů více než dostačující. Mezi podobnými displeji patří ten v modelu Z200 k povedenějším. I když je pasivní, poměrně zdárně odolává slunečním paprskům a je dobře čitelný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozevření je optimální -- vnitřní část telefonu je stříbrná v kombinaci s oranžovými doplňky

Rozvržení klávesnice i všech ovládacích prvků je příkladné. Po vzoru asijských bratříčků má Sony Ericsson Z200 tlačítko pro zapínání umístěno netradičně pod numerickou klávesnicí. Je trochu zapuštěno, takže jej omylem jen těžko zmáčknete. Všechny klávesy včetně kurzorového tlačítka jsou utopeny v těle telefonu, avšak díky jejich tvaru a jistému stisku se pohodlně ovládají. Velkou pochvalu si zaslouží tlačítka Yes a No, která jsou rozměrná a opatřená dobře nahmatatelnou kovovou linkou. Podsvětlení klávesnice není nejhorší, ale drobný font, kterými jsou vyvedeny jednotlivé znaky na klávesách, je někdy hůře čitelný. Zato čísla jsou dobře čitelná pro všechny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesy jsou zapuštěny, ale díky velikosti dobře ovladatelné

Nejčastěji používanou klávesou bude asi kurzorový kříž. Po stránce designu i ergonomie mu nejde nic vytknout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení klávesnice mohlo být lepší


V další kapitole si přiblížíme možnosti personifikace a řekneme si, jak se s telefonem volá

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Alcatel One Touch 535, Motorola C350, Philips 530, Sony Ericsson T230, Sony Ericsson Z200, Test, Son, Správný okamžik, Osobní hit, Barevné menu, Podobný displej, Eri, Nejkrásnější telefon, Prodejní síť