Sony Ericsson Z200: si musíte zamilovat (test)

Otestovali jsme telefon plný emocí, který neohromí nabídkou funkcí, ale svým vzhledem a jednoduchým ovládáním. Najde se vůbec někdo, komu se nebude líbit?

V poslední době je patrná jistá véčková mánie, kdy se každý z výrobců mobilních telefonů snaží zařadit do svého portfólia alespoň jeden takový model. Sony Ericsson má zatím ve své nabídce véčka dvě - dobře vybavený model Z600 a stylový Z200, který byl představen na podzim minulého roku a je ozdobou spíše té nižší kategorie.

 
Druhá barevná varianta

Rychlé odkazy

 parametry Sony Ericssonu Z200 v katalogu mobilů   
 •
nerozdělená recenze v textové verzi
 velká fotogalerie se všemi obrázky

Telefon k sežrání

Sony Ericsson vyrobil telefon s chabou nabídkou funkcí, ale s notnou dávkou emocí. Během testování prošel mnoha rukama a snad u každého našel zalíbení. Všichni oceňovali robustní provedení a dokonalé hladké tvary. Sám bych model Z200 v osobní hitparádě nejkrásnějších telefonů pasoval na jednu z předních pozic.

 

Telefon ve skutečnosti vypadá mnohem lépe než na fotografiích. Větší rozměry a hlavně hmotnost nepůsobí při osobním kontaktu tak hrozivě, jak by se vám mohlo zdát. Telefon je sice o něco větší, než bývá zvykem, ale alespoň se dobře drží v ruce.

Téměř všechny hrany mobilu jsou zaobleny, čímž získává tvar podobný obyčejnému mýdlu. Není asi třeba dodávat, že na dotek je to tvar velmi příjemný. Vrchní masivní očko není nic jiného, než vtipně skrytá „vestavěná“ anténa, a zároveň slouží jako poutko. V balení najdete širokou pásku s přezkou, díky níž můžete telefon nosit kolem ruky nebo u pasu. Na krk se nehodí, protože páska není dostatečně dlouhá. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Baculatý, těžký a přece neodolatelný 

Ve dvou se to lépe táhne

Běžně v prodeji můžete narazit na dvě varianty Sony Ericssonu Z200, dalo by se říci na model pro ženy a pro muže. První varianta se honosí perleťově bílým provedením, které můžete ozdobit rudým předním krytem. Druhá varianta je vyvedena v sametově modré a přední kryt můžete zaměnit za barvu s názvem kosmická stříbrná. V každém balení totiž naleznete dvojici krytů, se kterými si na určitou dobu jistě vystačíte. Poté můžete vyrazit do obchodů, kde pro vás výrobce připravil šílené, ale po grafické stránce skvělé kryty s nejrůznější tématikou – snad budou v dostatečném množství dostupné i u nás.

 
Trojice z několika dostupných krytů

Výměna krytů není nijak snadnou záležitostí a mnohá z žen tuto snahu jistě odnese zlomeným nehtem. Kryty drží jako přibité a stejně je na tom i zadní část, jež ukrývá prostor pro baterii a kartu SIM. Někdy bude zapotřebí spolupráce nějakého ostrého předmětu, aby se dílo podařilo. Úskalí při výměně krytů či baterie je však plně vynahrazeno pevným provedením telefonu, který nezaskřípe, ani kdybyste ho mučili. Pochvalu zaslouží také masivní kloub, který nevykazuje žádné tendence k viklání ani žádnou vůli. Slícování je jedním slovem perfektní. 

Se standardně dodávanou baterií typu Li-Ion budete vyhledávat nabíječku průměrně co čtyři až pět dní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zdání klame, ve skutečnosti je tak akorát

Dvojice kláves na levé straně telefonu je z oranžového průhledného plastu (v případě modré varianty) a klávesy mají dobrý zdvih. Pod nimi naleznete malé sklíčko infraportu, jednu z mála cest, jak do telefonu dostat například obrázky nebo melodie. Ve spodní části telefonu je systémový konektor, dobře známý z předchozích modelů značky. Kromě nabíječky můžete připojit hromadu příslušenství z nabídky výrobce. Rovná zadní strana telefonu zaručuje příkladnou stabilitu na rovné podložce.


V další kapitole se zaměříme na oba displeje a klávesnici

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Alcatel One Touch 535, Motorola C350, Philips 530, Sony Ericsson T230, Sony Ericsson Z200, Podobný displej, Prodejní síť, Test, Nejkrásnější telefon, Správný okamžik, Barevné menu, Osobní hit, Eri, Son