Sony Ericsson Z520i: rozverná hračka s vyspělou duší (test)

Véčko od Sony Ericssonu jsme už dlouho netestovali. Vypadá dobře, má dva barevné displeje a mohutné ucho na hlavě. Na přední straně je oko fotoaparátu, uvnitř skvělé žebrování kláves a tělo z kamene. Působí mile, počítejte i se solidní výbavou.

V pátek napsat recenzi!

Pro organizaci času má kalendář Sony Ericssonu volných 300 událostí. Na výběr je jen jediná, prostě „nová událost“. Na vás potom je, abyste ji určili přesněji, včetně místa a délky trvání, připomenutí předem apod. Kalendář má měsíční, týdenní i denní náhledy, můžete si vybrat, kterým dnem má týden začínat. Stále chybí opakované poznámky, jediným jejich zástupcem jsou narozeniny kontaktů, o kterých jsem mluvil v souvislosti s adresářem.

  
Měsíční • týdenní • denní náhled kalendáře • detail události

Pro splněné úkoly je nachystané zatržítko, nechybí stopky ani minutka. Absentuje jen převodník měn a jednotek, ani jednoduchá kalkulačka jej nemá. Při synchronizaci trpí Z520i stejným neduhem jako jeho bratři, tedy jména začínající písmeny s diakritikou budete mít až na konci seznamu.

  
Úkolovník • poznámka • stopky • kalkulačka

Rychlý jako Sony Ericsson K750i

Už na začátku jsme zmiňoval, že v nabídce se dá pohybovat ještě o chloupek svižněji než u elitního modelu K750i. Výborné výsledky podal Z520i také v testu rychlosti Javy. Výsledky jsou následující (pro porovnání jsou v závorce uvedeny hodnoty, kterých dosáhl K750i):

  • JBenchmark 1.0: 3 758 bodů (3 892 bodů)
  • JBenchmark 2.0: 351 bodů (337 bodů)

Jsme u herních výsledků, takže rovnou zmíním „výbavu pro zábavu“. V telefonu putují ke svým novým majitelům z továrny hned dvě hry. První je známý QuadraPop, tetris s bublinkami. Když se jich ocitne v přímém spojení čtyři a více, rozprsknou se a uvolní místo dalším.

 
Hra QuadraPop

Velmi zajímavá je ovšem druhá hra, New York Nights. Procházíte lokace a seznamujete se s obyvateli americké metropole. Můžete s nimi vtipkovat nebo i pomlouvat ostatní. Nejdůležitější je ale udržet si přehled o jejich zájmech a profesích. Hlavní motivací hry je totiž získávání oblíbenosti. I na svém zevnějšku můžete pracovat – chodit do sauny, posilovat a gelovat si vlasy, zkoušet nové účesy u kadeřníka. Perfektní grafika, dobrá hratelnost... překvapivě chytlavá záležitost.


Hra New York Nights

Doplňkovou funkcí je aplikace World Clock. Na propracované zeměkouli jsou světlejší barvou zvýrazněna časová pásma. Hodnoty času se zobrazují s přesností na sekundy.


World Clock

Nemáš tam Stinga?

Náhodný a opakovaný, to jsou režimy, které nabízí přehrávač „empétrojek“. Kromě toho jsou k dispozici čtyři přednastavené ekvalizéry s možností dalšího doladění a funkce MegaBass, se kterou nepohnete, zato spadnete do měkkých hlubokých kmitočtů.


Přehrávač hudebních souborů • nastavení ekvalizéru

Během přehrávání se dá s telefonem pracovat běžným způsobem, stačí přehrávač minimalizovat. V takovém stavu o jeho činnosti informuje malá ikonka v horní liště nabídky. Pro hudební soubory a všechny ostatní multimédia je připraveno celkem 16 MB vnitřní paměti, slot pro karty telefon nemá.


Přehrávač může běžet na pozadí, v horní liště se pak objeví malá ikonka

Na wap nebo jednoduché internetové stránky se dostanete prostřednictvím GPRS ve třídě 10. Očekávejte barevné obrázky, místo české diakritiky pak zběsilá proškrtnutá óčka a podobné znaky. S EDGE u Sony Ericssonu zatím prostě nepočítejme.


Zadávání adresy • webový prohlížeč nepodporuje české znaky

Může z toho být vážný vztah

V nadpisu článku jsem se pokusil vystihnout, jak na mě Sony Ericsson Z520i působí. Podle reakcí svých i těch, kteří jej měli možnost osahat, mohu soudit, že se povedl design. Nejvíce pozornosti poutalo velké „ucho“ antény a zejména „kamenný“ kryt. Takže je docela pravděpodobné, že na nejednoho kupujícího bude mít ohromný vliv estetické libido.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Neprve zaujme asi svým vzhledem

Po čase používání však zjistí, že je to vlastně kvalitní mobil s velmi zajímavým poměrem cena/výkon a začne jej vnímat jinak, než jen vkusný doplněk stylu. Zaslouží se o to propracovaný adresář se schopným kalendářem, výborná klávesnice a rychlost telefonu. Vrásky na čele vyběhnou při pohledu na vnější displej, možná i při poslechu hlasitého reproduktoru anebo při nezbedném klouzání horního křídla véčka po základně s klávesnicí.

Sony Ericsson Z520i se prodává přibližně za 6 500 Kč. Není to málo, třeba vzhledem k tomu, že funkčně lepší model K700 je o dva tisíce levnější. Do ceny ale musíme započítat i styl a fakt, že jde o poslední novinku značky.

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů; In-depth specification of this phone is sorted in English mobile phones catalogue.

Detailní vlastnosti vestavěného fotoaparátu jsou připraveny v katalogu fotomobilů.


Plusy a minusy

+ rychlost telefonu
+ podpora Bluetooth
+ velmi kvalitní klávesnice

– malý a nepříliš kvalitní vnější displej
– absence rádia
– malá paměť pro MP3


V poslední kapitole najdete kompletní přehled všech snímků, jsou tu i spousty obrázků, které se do recenze nevešly

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson Z520i, Prohnutý profil, Picasso, Eri, Son, Detailní náhled, Celý mechanismus, Test, Kadeřník, Dobrá hratelnost, Závěrečný verdikt, Hra, Bublinka