Sony Ericsson Z530i: ušatec se solidní výbavou (test)

Sony Ericsson se zaměřuje zejména na telefony klasické konstrukce. V jeho nabídce ale najdeme i několik véček. Jejich rodina se nyní rozrostla o model Z530i, který disponuje velmi solidní výbavou, neotřelým designem a také anténou ve tvaru velkého ouška. 2× video

Organizace času: skvělý pracant

Ani ve funkcích pro organizaci času telefon za současnou špičkou nijak nezaostává. Kalendář nabízí měsíční, týdenní a denní pohled. Dny s poznačenou událostí jsou zvýrazněny tučným písmem. Vkládané události ale mohou být jen jednoho druhu a nelze jim nastavit opakování. Opakovat se mohou jen narozeniny zadané přes telefonní seznam a události, které do telefonu přenesete synchronizací s Outlookem. Každé události lze nastavit začátek a konec trvání, místo konání i upozornění s libovolným předstihem. Aktuální událost se po stisku bočního dvojtlačítka zobrazí i na vnějším displeji.

 
Nabídka organizačních funkcí • měsíční, týdenní a denní pohled na kalendář

 
Vkládání nové události 

Kalendáři zdatně sekunduje úkolovník. Zadávat lze úkoly a volání, které mohou mít i zvukové upozornění a po splnění je lze odškrtnout. Užitečná je i dvojice budíků, které patří i jedna ikonka v hlavní nabídce. Jeden je obyčejný, druhý opakovaný s možností nastavení dnů, ve kterých se má ozvat. Oba budí jakoukoliv melodií i při vypnutém telefonu. Dále v telefonu najdete textové poznámky, jednoduchou kalkulačku, stopky, minutku a paměť na kódy.


Úkolovník • textové poznámky • kalkulačka • stopky

 
Paměť na kódy • budíky a jejich nastavení

Zábava: i společník pro zábavu

Funkce pro zábavu jsou zastoupeny především hudebním přehrávačem a Java hrami. Hudební přehrávač si podle specifikace rozumí s formáty MP3 a AAC. Skladby si můžete nechat roztřídit podle interpreta nebo zobrazit seznam všech skladeb najednou. Samozřejmostí je tvorba playlistů. Přehrávač hraje i na pozadí a nabízí přehrávání s opakováním stejně jako v náhodném pořadí. Po zavření telefonu vidíte název právě hrající skladby i na vnějším displeji. Kromě hlasitého reproduktoru může hudba znít i ze sluchátek, které připojíte k Fast-portu. K telefonu se ale standardně žádná nedodávají a tak vám nezbude, než si je dokoupit. Stejně jako paměťovou kartu, protože 28 MB vnitřní paměti je málo i pro uložení jednoho hudebního alba.


Multimediální přehrávač a jeho možnosti nastavení • ekvalizér nabízí čtyři křivky  

Pro otestování kvality produkce jsem k telefonu připojil svoje sluchátka od Sony Ericssonu W800i Walkman a rozhodně jsem nebyl zklamán. Z530i hraje velmi dobře, dopomáhá k tomu i ekvalizér se čtyřmi přednastavenými křivkami. Není problém si vytvořit i křivku vlastní. Přehrávač si poradí i s videozáznamy ve formátu MP4 nebo 3GP, které ale nelze roztáhnout na celý displej. Vestavěné FM rádio telefon nemá.

 
Přehrávání videa • nabídka funkcí pro zábavu

Hry jsou v telefonu celkem tři. Jedná se o logické skládání stejných kostiček k sobě, skládání částí rozházeného obrázku a starání se o svého elektronického domácího mazlíčka. Tuto hru lze hrát i přes internet. Díky podpoře Javy 2.0 není problém doinstalovat další Java hry. Telefon je zvládne přijmout i přes Bluetooth nebo infraport. Podle výsledků aplikace jBenchmark je Java v telefonu velmi rychlá, takže se trhaných pohybů nemusíte obávat.

Data: GPRS a Mass Storage

Jedním z poměrně velkých funkčních překvapení je plnohodnotná podpora USB Mass Storage. Telefon stačí připojit k počítači pomocí USB kabelu, vybrat režim Přenos souborů a paměť v telefonu i paměťová karta se zobrazí jako dvě samostatné diskové jednotky. V tomto režimu ale nelze s véčkem nijak pracovat, ani se na něj dovolat. Kabel se ale k telefonu standardně nedodává a tak si jej musíte dokoupit.


Nabídka wapového prohlížeče 

Kromě kabelu se telefon s blízkým okolím domluví také přes infraport nebo Bluetooth. Pro přenos dat na větší dálku je připravena technologie GPRS třídy 10. Tu lze využít zejména pro prohlížení wapových, ale i jednoduchých webových stránek přes vestavěný prohlížeč. Na některých internetových stránkách má ale prohlížeč problémy s korektním zobrazením českých znaků. Nesmím se zapomenout zmínit ani o čtečce RSS kanálů, kterou najdete mezi Java aplikacemi. Jen není bohužel počeštěná.

Umí toho hodně

Sony Ericsson Z530i je povedený mobilní telefon véčkové konstrukce, který za svou cenu okolo 4 500 Kč nabízí opravdu mnoho funkcí. Málem bych chtěl říct, že je to v současné době jeden z nejlepších telefonů s poměrem výkon/cena na trhu. V oblasti funkcí mu lze těžko něco vytknout. Největší slabinu ale rozhodně vidím v nepříliš kvalitním pasivním displeji s nevalným rozlišením a ve vůli v kloubu. Vestavěný fotoaparát mohl mít také větší rozlišení. Velmi potěšující je ale slot pro paměťové karty, podpora USB Mass Storage i Bluetooth. Pokud to ovšem s přehráváním hudby myslíte skutečně vážně, doporučuji vám počkat na Walkman verzi tohoto telefonu. Má označení W300i a navíc nabízí zejména vestavěné FM rádio, EDGE a paměťovou kartu o velikosti 256 MB spolu s kvalitními sluchátky a datovým kabelem přímo v základním balení. Přitom by jeho cena neměla být o hodně vyšší.

Ze současných telefonů bude největší konkurencí véčko Motorola V360, která má kvalitnější displej a také nabízí slot pro paměťové karty, MP3 přehrávač i Bluetooth, budete se ale muset smířit s jinými pro Motorolu specifickými nedostatky. Motorola V360 je na trhu již delší dobu, a tak její cena klesla již k hranici třech tisíc korun.

Plusy a mínusy

+ slot pro paměťové karty
+ podpora USB Mass Storage
+ Bluetooth

- pasivní hlavní displej
- vůle v kloubu
- jen VGA fotoaparát


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Motorola V360, Sony Ericsson Z520i, Sony Ericsson Z530i, Son, SOL, Plnohodnotná podpora, Přijatá textovka, Druhý směr, Rozepsaná zpráva, Eri, Test, Rychlý výběr, Hlavní prvek