Sony Ericsson Z550i: stylové véčko s leštěným hliníkem (velký test)

Sony Ericsson rozšiřuje své modelové portfolio o další telefon véčkové konstrukce. Má označení Z550i a nabídne široké spektrum funkcí pro telefonování, organizaci času i zábavu. Snadno se tak může stát stylovější alternativou k velmi oblíbenému modelu K750i. Video!

Telefonování: propracovaný seznam i věci okolo něj

Funkce týkající se telefonování jsou na velmi dobré úrovni. Telefonní seznam má kapacitu tisíc jmen, ke každému si pak můžete uložit až pět telefonních čísel, e-mailovou, webovou a poštovní adresu, jméno společnosti, poznámku a narozeniny, které se zobrazí i v kalendáři. Kontakty lze hlasově vytáčet a rozlišit vlastní vyzváněcí melodií a obrázkem. Vyhledávání v telefonním seznamu probíhá postupným psaním, zobrazeny ale mohou být jen kontakty na kartě SIM nebo v paměti telefonu. Obojí najednou není možné. Pod vybraným jménem rovnou vidíte výchozí telefonní číslo, bočními směry navigační klávesy pak listujete mezi ostatními čísly. Díky tomu, že je Sony Ericsson Z550i triální, zavoláte si s ním v sítích GSM 900/1800/1900 MHz.

 
Telefonní seznam • editace kontaktu • vložení obrázku • výpis hovorů

Příchozí hovory lze přijímat i pouhým otevřením telefonu. Jako vyzváněcí melodie poslouží jakýkoliv soubor ve formátu MP3, AMR nebo MID. Telefon zvládne až čtyřicetihlasou polyfonii. Vlastní polyfonní zvonění si můžete sami zkomponovat pomocí aplikace MusicDJ. Ke kvalitě zvuku ve sluchátku nemám připomínek, maximální hlasitost ale mohla být vyšší. Probíhající hovor je možné jednoduše nahrát pomocí vestavěného diktafonu. Délka nahrávky je omezena pouze volnou pamětí. K dispozici je i hlasité handsfree a skupiny volajících, které složí pro hromadné odesílání SMS nebo filtrování hovorů.

 
Výběr vyzváněcího profilu • nastavení zvukůaplikace MusicDJ

Telefon nabízí i sedm vyzváněcích profilů, které se rychle přepínají krátkým stiskem vypínacího tlačítka. Každý profil má svou nezaměnitelnou ikonku podle prostředí, pro které je určen. V profilech lze nastavovat hlasitost vyzvánění, vibrace, zvuky klávesnice apod. Vyzváněcí melodie i upozornění na zprávu jsou ale pro všechny profily společné. Tichý režim je samostatnou položkou a lze jej aktivovat odděleně.

Zprávy: odpočet až u konce zprávy

Ani zprávy všeho druhu nedělají telefonu problémy. Při psaní textových zpráv je k dispozici pět řádků textu. Slovník T9 pracuje spolehlivě a má dostatečnou slovní zásobou. Diakritiku je možné vypnout, takže o plnou délku zprávy nebudete ochuzeni. Odpočítávání znaků se ovšem zobrazí až dvacet znaků před koncem každé části, takovýchto částí může mít jedna esemeska až deset. Rozepsaná zpráva se po zavření véčka automaticky uloží do složky Koncepty. Velmi praktickou funkcí je seznam dvaceti účastníků, kterým jste posílali zprávu naposledy. Ten se zobrazí ihned po volbě Odeslat a většinou vám ušetří zdlouhavé hledání v telefonním seznamu.

   
Nabídka zpráv • výběr typu zprávy • psaní SMS • čtení SMS

Přijatá textovka se zobrazí na šesti řádcích a upozorní na ni jeden ze šesti předpřipravených zvuků nebo jakýkoliv zvukový soubor uložený v telefonu. Přijaté nepřečtené zprávy se hromadí v Menu činností, takže ihned vidíte, nejen kdo vám píše, ale i prvních pár znaků textu. Kapacitu paměti pro SMS výrobce neuvádí, ale nedostatkem místa rozhodně trpět nebudete. Do multimediální zprávy můžete vkládat obrázek, fotografii, text, zvuk nebo video a jednotlivé prvky rozmístit na stránky a nastavit jim dobu zobrazení. Vše si pak zkontrolujete v náhledu. Maximální velikost jedné zprávy je 300 kB. Přijaté MMS se ukládají do stejné složky jako textovky a odlišuje je pouze rozdílná ikonka. Je možné vytvářet i hlasové zprávy, které vaši hlasovou poznámku odešlou pomocí MMS.


Výpis doručených zpráv • tvorba MMS • e-mailový prohlížeč • psaní e-mailu 

E-mailový prohlížeč je také na velmi dobré úrovni. Nedělá mu problémy čeština ani práce s přílohami v obou směrech. Umožňuje ovládat několik účtů současně a stahovat celé zprávy nebo jen jejich hlavičky a to buď ručně nebo v pravidelných automatických intervalech.

Organizace času: opakované události stále jen u K800i

Funkce pro organizaci času jsou u nového Sony Ericssonu prakticky shodné s modelem K750i. Kalendář nabízí měsíční, týdenní a denní pohled. Dny s poznačenou událostí jsou zvýrazněny tučným písmem. Vkládané události ale mohou být jen jednoho druhu a nelze jim nastavit opakování. Opakovat se mohou jen narozeniny zadané přes telefonní seznam a události, které do telefonu přenesete synchronizací s Outlookem. Každé události lze nastavit začátek a konec trvání, místo konání i upozornění s libovolným předstihem. Při upozornění se naplánovaná událost zobrazí na vnějším displeji a po otevření telefonu ji naleznete i v Menu činností.


Nabídka organizačních funkcí • měsíční, týdenní a denní pohled na kalendář

 
Vkládání nové události • nastavení připomenutí • úkolovník • textová poznámka

Kalendáři zdatně sekunduje úkolovník. Zadávat lze úkoly a volání, které mohou mít i zvukové upozornění a po splnění je lze odškrtnout. Užitečná je i dvojice budíků, z nichž je jeden obyčejný, druhý pak opakovaný s možností nastavení dnů v týdnu, ve kterých se má ozvat. Oba budí jakoukoliv melodií i při vypnutém telefonu. Dále v telefonu najdete textové poznámky, jednoduchou kalkulačku, stopky, minutku, paměť na kódy a mezi Java aplikacemi i aplikaci pro světový čas.

 
Nabídka budíků • nastavení opakovaného budíku • kalkulačka

 
Odpočet času • stopky umí i mezičasy • diktafon


Ve čtvrté kapitole se dočtete o funkcích pro zábavu jako je MP3 přehrávač, FM rádio a Java hry. Zmíníme se i o datových funkcích a závěr telefon zhodnotíme.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson Z530i, Sony Ericsson Z550i, Velký, Test, Přijatá textovka, Les, Esemeska, Plnohodnotná podpora, Rozepsaná zpráva, Nevyužitá plocha, Styl, Zajímavé místo, Eri, Velký test, Leštěný hliník, Naplánovaná událost, Véčkové telefon, Son,