Sony Ericsson Z550i: stylové véčko s leštěným hliníkem (velký test)

Sony Ericsson rozšiřuje své modelové portfolio o další telefon véčkové konstrukce. Má označení Z550i a nabídne široké spektrum funkcí pro telefonování, organizaci času i zábavu. Snadno se tak může stát stylovější alternativou k velmi oblíbenému modelu K750i. Video!

Nechte se bavit

Funkce pro zábavu jsou zastoupeny hudebním přehrávačem, vestavěným FM rádiem a Java hrami. Hudební přehrávač si podle specifikace rozumí s formáty MP3 a AAC. Skladby si můžete nechat roztřídit podle interpreta nebo zobrazit seznam všech skladeb najednou. Samozřejmostí je tvorba playlistů. Přehrávač hraje i na pozadí a nabízí přehrávání s opakováním stejně jako v náhodném pořadí. Po zavření telefonu vidíte název právě hrající skladby i na vnějším displeji. Pro úpravu zvuku využijete ekvalizér, který nabízí pět přednastavených křivek i možnost vytvořit si křivku vlastní. Kromě hlasitého reproduktoru může hudba znít i ze sluchátek, které připojíte k Fast-portu. K telefonu se standardně dodávají sluchátka, která se přikládají i k modelům K750i a K800i. Jedná se o klasické pecky s průměrnou kvalitou produkce. Pro poslech pár oblíbených písniček při cestě do práce či do školy ale zcela postačí. Na kabelu mají váleček s tlačítkem pro ovládání hovorů a s mikrofonem, takže je lze úspěšně využít i jako handsfree. Pro poslech hudby ale doporučuji pořídit paměťovou kartu, vnitřní paměť telefonu o velikosti 25 MB nestačí ani na jedno hudební album. Hudební přehrávač zvládne přehrát i videoklipy ve formátu 3GP a MP4. Bohužel je nelze roztáhnout na celý displej.

  
Nabídka hudebního přehrávače • výpis interpretů • přehrávání


Hlavní displej rádia • nabídka rádia

Jedna z ikonek hlavní nabídky patří vestavěnému FM rádiu s RDS. Stanice je možné vyhledávat ručně, přímým zadáním frekvence i automaticky. Nejsilnější stanice v okolí dokáže telefon automaticky uložit do dvaceti paměťových pozic. Pojmenovat si ale musíte sami. RDS zobrazí jméno stanice nebo vyhledá silnější signál z jiného vysílače. U rádia nelze bohužel využít ekvalizér. K dispozici je ale nucený monofonní příjem. Rádio může hrát i z hlasitého reproduktoru nebo na pozadí, ale vždy jen s připojenými sluchátky, které slouží jako anténa. Na vnějším ani pohotovostním displeji se ale frekvence ani jméno stanice nezobrazuje.

Klepněte pro větší obrázek K telefonu standardně dostanete stereofonní sluchátka

Hry jsou v telefonu celkem tři. Jedná se o variaci na tetris, skládání částí rozházeného obrázku a karetní hru oko. Díky podpoře Javy 2.0 není problém doinstalovat další Java hry. Telefon je zvládne přijmout i přes Bluetooth. Podpora Mascot Micro3D zajistí, že si na telefonu budete moci zahrát i zdařilé trojrozměrné Java hry.

 
Ukázka vestavěných her

Výsledky aplikace jBenchmark:

  • jBenchmark 1.0: 3278 bodů
  • jBenchmark 2.0:   287 bodů

Data bez EDGE a infraportu

Potěšující je plnohodnotná podpora USB Mass Storage. Telefon stačí připojit k počítači pomocí USB kabelu, vybrat režim Přenos souborů a paměť v telefonu i paměťová karta se zobrazí jako dvě samostatné diskové jednotky. V tomto režimu ale nelze s véčkem nijak pracovat, ani se na něj dovolat. Kabel se ale k telefonu standardně nedodává a tak si jej musíte dokoupit. Po připojení kabelu se telefon automaticky začne dobíjet.

Druhý způsob připojení telefonu k počítači pomocí kabelu slouží pro synchronizaci telefonního seznamu a kalendáře. Tu lze ale provést i přes Bluetooth. Infraport u tohoto telefonu chybí. V dnešní době to ale již nelze považovat za nedostatek.


Wapový prohlížeč • nabídka prohlížeče • čtečka RSS kanálů

Za velký nedostatek ale považuji absenci technologie EDGE, které se Sony Ericsson stále poměrně vehementně brání a implementuje ji jen do velmi malého množství svých telefonů. Vystačit si tak musíte s pomalejším GPRS třídy 10, případně s vytáčeným spojením.

V telefonu je samozřejmě k dispozici prohlížeč wapových i jednoduchých internetových stránek, který podporuje záložky i přímé zadání adresy. Mezi Java aplikacemi opět naleznete nepočeštěnou čtečku RSS kanálů. Nechybí ani funkce pro dálkové ovládání aplikací v počítači přes Bluetooth.

Zaujme funkcemi i designem

Sony Ericsson Z550i je velmi dobře vybavené véčko vyšší střední třídy. V porovnání s dříve špičkovým modelem K750i ztrácí v podstatě jen v kvalitě fotoaparátu. Kromě propracovaných funkcích ve všech oblastech z vnějšku zaujme i kovovým krytem s leštěným hliníkem. Po otevření ale telefon již tak působivý není. Dobrý dojem mírně kazí i zcela plochá klávesnice a nepříliš dobře esteticky vyřešené okolí hlavního displeje. Myslím si, že hodně potenciálních majitelů odradí i absence technologie EDGE. Jinak toho telefonu mnoho vytknout nelze.

Model Z550i ale není zdaleka jediným véčkem z dílen Sony Ericssonu. Pokud máte hlouběji do kapsy a smíříte se s horším displejem, můžete zkusit Sony Ericsson Z530i, který se prodává o jeden a půl tisíce korun levněji. Pokud vám design i funkce této novinky nedostačují, počkejte si pár týdnů na vyšší model s označením Z710i, který by měl nabídnout zejména lepší fotoaparát. Zapomenout nesmím ani na zdařilý véčkový Walkman W300i.

Sony Ericsson Z550i se již objevil na pultech našich obchodů za přijatelnou cenu, která se pohybuje těsně pod šesti tisíci korunami.

Plusy a mínusy

+ kryt z leštěného hliníku
+ slot pro paměťové karty
+ USB Mass Storage

- špatná orientace na klávesnici
- chybí EDGE a infraport
- obtížné otevírání jednou rukou


V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson Z530i, Sony Ericsson Z550i, Test, Rozepsaná zpráva, Nevyužitá plocha, Styl, Zajímavé místo, Les, Esemeska, Velký test, Plnohodnotná podpora, Eri, Véčkové telefon, Velký, Leštěný hliník, Naplánovaná událost, Son, Přijatá textovka,