Sony Ericsson Z600: hamburger bez antény! (velký test)

Model Z600 je první véčko Sony Ericssonu, které se bude prodávat v Evropě. První pokus se sice zdařil, má to však několik ale. Aspirant na nejlepší mobil totiž skončil na třetím místě. Chcete vědět proč?

Vnější displej má mouchy, ale poslouží

Mobil má venkovní displej, je sice malý a pouze černobílý s tmavě modrým podsvícením, ale základní informace poskytuje – v pohotovostní stavu vidíte sílu signálu, stav baterie a hodiny, po stisku bočních tlačítek uvidíte další data jako aktuální profil nebo datum. Pokud někdo volá, vidíte jeho číslo nebo jméno, pokud máte zmeškaný hovor, vidíte na displeji „Zmeškané hovory“ – už ale nevíte, kdo volal, to už musíte mobil otevřít. To je rozdíl oproti SMS – zde číslo nebo jméno odesílatele vidíte. Pokud ale přijde MMS, upozornění o příchozí zprávě za chvíli zmizí. To je trošku nedomyšlené, zejména zmeškané hovory se mohly indikovat lépe, na malém displeji si toho nikdo nevšimne.

   
Druhý displej je hodně malý, svoji funkci však splní

  Podsvícení displeje je tmavě modré a docela tmavé

Infraport?

Na spodní straně přední části je oko fotáčku a malé zrcátko, které se hodí, když fotíte sebe sama. Přední kryt je výměnný, jeho vyjmutí je velmi snadné. Na pravém boku mobilu je tlačítko pro aktivaci foťáku, které pak slouží zároveň i jako spoušť (fotit lze ale i klávesou umístěnou v kurzorovém kříži – viz dále). Pod touto klávesou je skryt za černým průhledným plastem infračervený port. S ním ale byly problémy – když jsem ho aktivoval, na notebooku se prostě „nechytil“. Ani pokus odeslání obrázku do notebooku nebyl úspěšný; snad je to tím, že testovaný kousek nebyl prodejní verzí.

   
Oko foťáčku --- Na pravé straně najdete tlačítko pro spuštění foťáku a infra

Na levé straně je stejný černý pruh z průhledného plastu, který „zdobí“ dvě tlačítka pro ovládání hlasitosti hovoru a v pohotovostním stavu pro zobrazení informací (stejné jako na vnějším displeji). Pod těmito klávesami je pak malá dioda, která v pohotovostním režimu pomalu bliká. Pokud přijde textovka, začne blikat rychleji, bohužel netrvá to dlouho a po chvíli se intenzita vrátí k normálu. Dioda rovněž nereaguje na zmeškaný hovor, přitom by právě rychle blikající dioda mohla skvěle indikovat zmeškané události.

   

Nabíječka sedí

Nechybí nezbytné očko na poutko, nicméně nevím, zda je příliš dobrý nápad navlékat si tento hamburger na krk – přece jen jde o trošku těžší mobil. Popis zevnějšku dokončím datovým konektorem, který je sdružený s konektorem pro nabíječku. Ta je stejná jako u starých Ericssonů, takže není problém používat nabíječky od historických mobilů jako R520 či T39m. Díky tomu jsem mohl bez problému dobíjet svojí nabíječkou, kterou používám k T68i.

  
Detail na provední kloubu

Baterie mobilu není součástí krytu, ten je zvlášť. Nutno poznamenat, že není zdrojem žádných velký pazvuků, jen při pořádném zmáčknutí lehce zavrže. Zajímavá je baterie mobilu – nejenže je odlišná od té v T610, a to jak provedením, tak typem (pouze Li-Ion), ale po odsunutí krytu sama lehce povyskočí; přitom kontakty jsou stále zapojeny. Není pak problém baterii vyjmout, nemusíte přemýšlet, jak je vlastně uchycena. SIM je vložena v malém otvoru, nezasunuje se do šuplíčku ani do žádného úchytu. To usnadňuje manipulaci.

   

 

 
Baterie není připevněna k zadnímu krytu

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Ericsson T39m, Nokia 3100, Nokia 3200, Nokia 3650, Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6220, Nokia 6220 classic, Nokia 6610, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7250i, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Siemens M55, Siemens MC60, Siemens S55, Siemens SL55