Sony Ericsson Z710i: povedené véčko, na které nezapomenete (velký test)

A je tu další véčko od Sony Ericssonu. Tentokrát na svém těle nese označení Z710i a může se pyšnit velmi dobrou výbavou zahrnující kvalitní displej, dvoumegapixelový fotoaparát, EDGE a hudební přehrávač s ovládáním na vnější straně horního křídla. Patří tak k tomu lepšímu, co můžeme v současné době na trhu nalézt.

Prostředí a ovládání: jde ve stopách K800i

Uživatelské prostředí a ovládání telefonu ani v nejmenším nezapře dílny Sony Ericssonu. Byla použita novější platforma, se kterou jsme se prvně setkali v modelu K800i a která přináší některá vylepšení, například multitasking Java aplikací a opakované události v kalendáři. Vzhledem k tomu si dovolím některé pasáže recenze zkopírovat z již vydaných recenzí na telefony této značky a upravit je pro potřeby modelu Z710i.

Po zapnutí telefonu si můžete zvolit normální nebo letecký mód, kdy lze používat všechny funkce, telefon ale není připojen k síti. Nechápu ovšem, proč není možné telefon v leteckém módu spustit i bez vložené SIM karty.


Různé vzhledy pohotovostního displeje • nechybí možnost zvětšení hodin

Pohotovostní displej nic nového nepřináší. Samozřejmostí tak zůstává horní řádek ikon, stejně jako popisy funkcí kontextových tlačítek v nejspodnější části displeje. Nad nimi je zobrazeno aktuální datum a čas, který lze v nabídce zvětšit na celou spodní část displeje. Praktické je, že po vstupu do nabídky telefonu se hodiny přesunou k ukazateli stavu baterie a máte je tak stále na očích. Na pozadí displeje lze samozřejmě umístit libovolný obrázek nebo fotografii uloženou v telefonu, případně použít pozadí ze schématu.


Čtveřice předinstalovaných schémat

Schémata jsou v telefonu pro začátek čtyři. Další samozřejmě snadno získáte na internetu a do telefonu je přesunete pomocí kabelu, Bluetooth nebo infraportu. Překvapivě lze použít schémata určená prakticky pro všechny současné Sony Ericssony. Já jsem zkoušel schémata pro modely K750i, W800i i K800i a všechna fungovala bez problémů.


Jediný možný vzhled hlavní nabídky • nižší úroveň menu

Klasický vzhled hlavní nabídky je stejný jako u jiných telefonů Sony Ericssonu a tvoří jej dvanáct pěkně prokreslených ikonek. Ty se samozřejmě při procházení kurzorem zvětšují a zmenšují a při vstupu do nabídky efektně vyjedou ze středu displeje. Známé animace pak najdete i nižších, textových, úrovních nabídky, stále ovšem chybí možnost je vypnout. Do nabídky telefonu se vstupuje stisknutím středu navigační klávesy nebo pravého kontextového tlačítka. Levé tlačítko pak otevře výpis posledních hovorů. Jednotlivým směrům navigační klávesy si samozřejmě můžete přiřadit rychlý přístup k oblíbeným funkcím.


Menu činností tvoří čtyři záložky • multitasking Java aplikací

Menu činností je již tradiční součástí telefonů Sony Ericsson. Má čtyři záložky: první zobrazuje zmeškané události, druhá editovatelný seznam oblíbených funkcí, třetí odkazy na wapové a internetové stránky a poslední spuštěné javové aplikace. Ani zde tedy Sony Ericsson na multitasking Java aplikací nezapomněl.

Fotoaparát: na véčko dva megapixely stačí

Sony Ericsson Z710i disponuje integrovaným fotoaparátem o rozlišení dva megapixely, který je zřejmě stejný jako u modelu W850i. Maximální velikost fotografií je tedy 1 600 × 1 200 bodů a hned musím poznamenat, že i přes absenci automatického zaostřování jsou za dobrých světelných podmínek dostatečně kvalitní. Vyznačují se slušnou ostrostí i věrnými barvami. Jakmile ale přejdete do interiéru, dostanete většinou díky delším expozičním časům rozmazané snímky. Špatné je to i makrofotografiemi a fotografováním textu, absence autofocusu je zde znát.


Hledáček fotoaparátu nevyužívá celý displej • nabídka fotoaparátu

Fotoaparát jinak nabízí poměrně široké možnosti nastavení. K jeho aktivaci slouží ikonka v hlavní nabídce nebo boční tlačítko. Využít můžete i klávesou zkratku. Při snímání se telefon drží klasicky nastojato, přičemž hledáček nevyužívá celou plochu displeje. Jako spoušť lze použít boční tlačítko nebo střed navigační klávesy. Nabídka fotoaparátu zahrnuje tři velikosti snímku, noční režim, samospoušť, trojici barevných efektů, dvě úrovně komprese, možnost úpravy vyvážení bílé, kompenzaci expozice, shlukové snímání, vkládání rámečků a tvorbu panoramatických snímků. Na výběr je i datové razítko na snímky a čtveřice zvuků spouště, tichý režim je ale naštěstí umlčí. Digitální zoom přibližuje dvaapůlkrát, pracuje ovšem jen ve VGA rozlišení. Kromě toho by se hodila i přisvětlovací dioda a krytka objektivu, u véček je taková výbava ale spíše vzácností.

Ukázkové fotografie pořízené Sony Ericssonem Z710i:

   

   

   

  
Kompenzace expozice: -2 • 0 • +2

  
Ukázka barevných efektů

 
Digitální zoom pracuje jen ve VGA rozlišení

 
Účinnost nočního režimu


Panoramatická fotografie

Ukázkové video natočené Sony Ericssonem Z710i:

Fotografie se můžou ukládat do paměti telefonu nebo na paměťovou kartu. Pro jejich prohlížení slouží fotogalerie, kterou naleznete ve správci souborů. Podle nastavení se zobrazí čtyři nebo devět náhledů fotografií, případně seznam fotografií i s informacemi o datu pořízení. Praktický je také kalendář, kde přesně vidíte, co jste který den vyfotili. Při prohlížení fotografií se vybraná fotka zobrazí nejprve rozostřeně a až zhruba po vteřině se doostří. Za nevýhodu ale považuji to, že fotografie nelze při prohlížení roztáhnout na celý displej. Ten není plně využit ani po spuštění prezentace z pořízených snímků.

  
Možnosti vzhledu fotogalerie a její nastavení

Fotky z telefonu odešlete všemi možnými způsoby a po připojení k tiskárně i snadno vytisknete pomocí standardu PictBridge. Výrobce nezapomněl ani na odesílání fotografií do internetového blogu. Tomuto tématu jsme se podrobněji věnovali v tomto článku nebo v megarecenzi Sony Ericssonu K800i. To, že lze snímky otáčet a upravovat pomocí aplikace PhotoDJ, není třeba ani připomínat. Správce souborů jinak slouží i ke třídění, mazání a podobným operacím se všemi ostatními soubory v paměti telefonu i na paměťové kartě. Vnitřní paměť telefonu činí něco málo nad dvacet megabajtů.


Správce souborů • prohlížení fotografie

Telefon zvládne natáčet také videosekvence ve formátu 3GP, jejichž délka je omezena velikostí volné paměti. Ovšem stále jen v tragickém rozlišení 176 × 144 bodů. Při natáčení je možné používat digitální zoom i kompenzaci expozice. Díky aplikaci VideoDJ si můžete zahrát na režiséra a videosekvence různě upravovat a sestříhávat.

 
Hledáček a nastavení videokamery • aplikace VideoDJ


Další kapitola: telefonování, zprávy, organizace času

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson W710i, Sony Ericsson Z710i, Velká náchylnost, Kter, Automatické otevírání, Velký, Velký test, Natočený telefon, Obdobná situace, Ostatní soubor, Černobílý obrázek, Test, Véčkové telefon, Kanál připravený, Eri, Běžné zobrazení, Son,