Sony Ericsson Z710i: povedené véčko, na které nezapomenete (velký test)

A je tu další véčko od Sony Ericssonu. Tentokrát na svém těle nese označení Z710i a může se pyšnit velmi dobrou výbavou zahrnující kvalitní displej, dvoumegapixelový fotoaparát, EDGE a hudební přehrávač s ovládáním na vnější straně horního křídla. Patří tak k tomu lepšímu, co můžeme v současné době na trhu nalézt.

Zábava: Javový rychlík

Funkce pro zábavu jsou zastoupeny hudebním přehrávačem, vestavěným FM rádiem a Java hrami. Hudební přehrávač si podle specifikace rozumí s formáty MP3 a AAC. Skladby si můžete nechat roztřídit podle interpreta nebo zobrazit seznam všech skladeb najednou. Samozřejmostí je tvorba playlistů. Přehrávač hraje i na pozadí a nabízí přehrávání s opakováním stejně jako v náhodném pořadí. Pro úpravu zvuku využijete rozšíření sterea a ekvalizér, který nabízí tři přednastavené křivky i možnost vytvořit si křivku vlastní. Po zavření telefonu vidíte název právě přehrávané skladby na vnějším displeji i s odehraným časem. Pomocí vnějších tlačítek lze přehrávač zapnout a vypnout, přeskakovat mezi jednotlivými skladbami nebo upravovat hlasitost reprodukce.

  
Nabídka zábavních funkcí • hudební přehrávač a jeho nastavení

Hudba může znít z kvalitního hlasitého reproduktoru nebo sluchátek, které připojíte k Fast-portu. K telefonu se standardně dodávají sluchátka, která se přikládají i k modelům K750i a K800i. Jedná se o klasické pecky s průměrnou kvalitou produkce. Pro občasných poslech ale zcela postačí. Na kabelu mají váleček s tlačítkem pro ovládání hovorů a s mikrofonem, takže je lze úspěšně využít i jako handsfree. Vlastní sluchátka připojíte jedině po dokoupení redukce. Pro poslech hudby ale doporučuji pořídit větší paměťovou kartu. Karta ze základního balení o kapacitě 64 MB postačí tak na jedno hudební album.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Standardně dodávaná sluchátka pro běžný poslech postačí

V telefonu je zabudován i videopřehrávač pro videoklipy ve formátu 3GP a MP4. Lze je přetáčet, na celý displej se mi je ale nepodařilo roztáhnout.


Hlavní displej rádia a jeho nabídka • seznam uložených stanic

Jedna z ikonek hlavní nabídky patří vestavěnému FM rádiu s RDS. Stanice je možné vyhledávat ručně, přímým zadáním frekvence i automaticky. Nejsilnější stanice v okolí dokáže telefon automaticky uložit do dvaceti paměťových pozic. Pojmenovat si ale musíte sami. RDS zobrazí jméno stanice nebo vyhledá silnější signál z jiného vysílače. U rádia nelze bohužel využít ekvalizér. K dispozici je ale nucený monofonní příjem. Rádio může hrát i z hlasitého reproduktoru nebo na pozadí, ale vždy jen s připojenými sluchátky, které slouží jako anténa. Stejně jako hudební přehrávač i rádio je možné ovládat pomocí vnějších tlačítek. Na vnějším displeji jsou kromě zvolené frekvence vidět i údaje z RDS.

 
Přehrávač videa • MusicDJ pro skládání melodií • jediná předinstalovaná Java hra

Hru jsem v telefonu našel jen jednu. Šlo o dle mého názoru nepříliš zábavné lítání s raketkou a střílení po všem možném okolo. Naštěstí si díky podpoře Javy 2.0 není problém doinstalovat hry další. Telefon je zvládne přijmout i přes Bluetooth. Podpora Mascot Micro3D zajistí, že si na telefonu budete moci zahrát i zdařilé trojrozměrné Java hry. V některých telefonech jsou hry vzhledem k pomalé Javě sekané a špatně hratelné. Zde je problém přímo opačný. Java je totiž přímo bleskově rychlá a třeba takový tenis známý z jiných telefonů Sony Ericsson byl díky své rychlosti prakticky nehratelný.

Výsledky aplikací jBenchmark:
  • jBenchmark 1.0: 11 763 bodů
  • jBenchmark 2.0:   1 726 bodů

Data: EDGE i Mass Storage

I z pohledu datových technologií je na tom Sony Ericsson Z710i velmi dobře. Kromě klasického GPRS nechybí ani EDGE, obě technologie ve třídě 10. Pro spojení s blízkým okolím je připraven infraport i Bluetooth. Nejrychleji ale data potečou po standardně dodávaném USB kabelu. Po připojení kabelu máte na výběr tři režimy spojení: spojení USB Mass Storage, kdy vidíte paměťovou kartu v telefonu jako novou diskovou jednotku, spojení pro synchronizaci telefonu s počítačem a spojení pro přímý tisk fotografií. Jen poznamenám, že v režimu Mass Storage nelze s telefonem pracovat a nikdo se na něj ani nedovolá.

 
Internetový prohlížeč NetFront nabízí vyhledávání pomocí Googlu i zobrazení na šířku

Datové technologie využijete zejména pro přístup na wap nebo internet přes prohlížeč NetFront. Ten je velmi propracovaný a nabízí široké možnosti nastavení včetně prohlížení webu s displejem na šířku. Při vstupu do prohlížeče se jako první objeví obrazovka pro vyhledávání pomocí Googlu, které pracuje spolehlivě. Jedinou nevýhodu prohlížeče NetFront vidím v nemožnosti jej minimalizovat. Pro jeho detailnější popis se prosím podívejte do megarecenze Sony Ericssonu K800i.

Klepněte pro větší obrázek Telefon s veškerým standardně dodávaným příslušenstvím

V krabici by mělo být přiloženo i CD se všemi potřebnými programy. Obsahuje PC Suite pro synchronizaci s MS Outlookem, Adobe Photoshop Album pro správu fotografií, Disc2Phone pro přenos hudby z hudebního CD do telefonu a QuickTime pro přehrávání videí natočených telefonem.

Univerzální společník

Co říci závěrem? Z dílen Sony Ericssonu přichází na náš trh rozhodně povedené véčko, které disponuje velmi dobrou výbavou a lze jej využít prakticky ve všech situacích. Dobře poslouží jako pracovní nástroj i jako zařízení pro zábavu. Svými vlastnostmi totiž v žádné oblasti nijak výrazně nezaostává. Nedostatky jsou spíše maličkostmi a myslím si, že mnoho uživatelů se s nimi bez problémů smíří. Pochválit musím hlavně rozměrný vnější displej, který je velmi dobře čitelný za všech okolností a vnější tlačítka, díky nimž lze plnohodnotně ovládat hudební přehrávač i v zavřeném stavu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson W710i Walkman vychází z modelu Z710i

Novinka se začne prodávat za cenu okolo sedmi tisíc korun, čímž se stane přímým konkurentem oblíbené véčkové Nokie 6131. A ta si s novým Sony Ericssonem v ničem nezadá. Nabídne hlavně kvalitnější displeje a automatické otevírání, ztrácí ale zase v nižším rozlišení fotoaparátu. Dalším konkurentem pak bude nižší model z vlastní stáje s označením Z550i, který disponuje stylovějším designem a nižší cenou. Ztrácet ovšem bude také v rozlišení fotoaparátu, méně pohodlnou klávesnicí a použitím starší platformy, která sebou nese například absenci opakovaných událostí v kalendáři a multitaskingu Java aplikací. Kdo to s hudbou v telefonu myslí vážně, sáhne zase raději po véčku W710i z řady Walkman, které z dnes recenzovaného telefonu funkčně i designově vychází. Díky větší paměťové kartě a kvalitnějším sluchátkům se ale prodává asi o jeden a půl tisíce korun dráž.

Plusy a mínusy

+ skvěle čitelný a rozměrný vnější displej
+ dvoumegapixelový fotoaparát
+ USB Mass Storage

- horší otevírání jednou rukou
- video nelze přehrávat přes celý displej
- lupání při otevírání a zavírání telefonu


V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson W710i, Sony Ericsson Z710i, Son, Velký test, Velká náchylnost, Ostatní soubor, Černobílý obrázek, Eri, Kter, Natočený telefon, Běžné zobrazení, Test, Véčkové telefon, Obdobná situace, Kanál připravený, Automatické otevírání, Velký,